Bizonyos keserű növények „máj tonizáló” növényekként is ismertek, mert stimuláló, tisztító és védelmező hatásuk van a májra és az epehólyagra. A nyugati ízlés általában nem kedveli a keserű ételeket, ezek jelentősen stimulálják és segítik az emésztést. Egy német tanulmány kimutatta, hogy a keserű növények serkentik az epe- és sósav termelést. Serkentik az idegrendszert és védik a szervezet fontos funkcióit, illetve a fáradtság és kimerültség ellen is nagyon jók. 

A máriatövis védi a májat
 
A máriatövis az által védi a májsejteket, hogy különböző, értékes fitokemikáliával látja el azokat. Ezek a vegyületek gyógyítják a máj sejtjeit és védik az egészséges sejteket a károsodásoktól.

A négy, jól ismert keserű növény, amiket az alternatív gyógyítók előszeretettel használnak a gyógyításban, hogy megvédjék a májat, az epehólyagot és egyéb bajokra is orvosságot nyújtanak a következők: a máriatövis, a pitypang, az oregon-i szőlő gyökér és a sárga tárnics, amiből a lila tinktúra is készül.

A Phytochemical Research orvosi lap tanulmánya szerint a máriatövis vagy más néven Silybum marianum az egyik legjobban kutatott növény a májbetegségekkel kapcsolatban. Ennek a növénynek a magjai és a gyümölcse tartalmazza a legtöbb szilimarint, ami egy antioxidáns és méregtelenítő vegyület.

Állatkísérletek során a máriatövis képes volt csökkenteni a májkárosodást, amit a paracetamol, a sugárzás, a szén tetraklorid, és egyéb környezeti mérgek váltottak ki. A máriatövis klinikailag is bizonyítottan segít az alkohol kiváltotta májkárosodás, a hepatitis és más májbetegségek kezelésében is.

A pitypang serkenti az emésztést és az epetermelés
 
A pitypang gyökere és levele is egy klasszikus keserű  gyógynövény. Az oregon.i szőlőgyökér kérgével, a sárga tárniccsal és az üröm leveleivel együtt a pitypang serkenti az emésztést, stimulálja a májat, hogy több epét termeljen. Ez a folyamat tisztítja a májat és az epehólyagot is.

A The International Journal of Molecular Science-ben 2010-ben kutatók publikáltak egy tanulmányt a pitypang gyökerének és levelének hatásairól koleszterinnel táplált nyulakkal végzett kísérletben. 

Ez a tanulmány rávilágított arra, hogy a pitypang képes csökkenteni a koleszterin szintet, a reumás tüneteket, az oxidatív stresszt, ami szorosan kötődik az érelmeszesedés kialakulásához.

Az oregon-i szőlőgyökér, a bőrgyógyászok kedvence
 
A Dermatologic Therapy 2003-ban részletes tanulmányt közölt az oregon-i szőlőgyökér jótékony hatásairól és olyan gyógynövénynek írták le, ami kifejezettem hatásos a bőrbetegségek kezelésében. Míg a növényt különösen az aknéra ajánlották, azt is kimutatták, hogy antibakteriális, gyulladáscsökkentő és epetermelést serkentő hatású.

A sárga tárnics segíti a májfunkciót és remek gombaölő
 
A sárga tárnics gombaölőként, anyagcsere fokozóként és gyulladáscsökkentőként ismert. A keserűséget adó anyagai serkentik az emésztőnedvek és az epe kiválasztódását.

Egy korábbi klinikai tanulmány szerint az alkohol bázisú sárga tárnics tinktúra növeli és meghosszabbítja az epehólyag ürítését. Emellett elősegíti a fehérje és a zsír emésztését is.

Bátran fogyasszák ezt a négy keserű növényt azok, akik rendszeresen kölcsönhatásba kerülnek környezeti toxinokkal, rendszeresen alkoholt fogyasztanak, sok húst esznek, magas a koleszterin szintjük, vagy zsírmájban szenvednek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!