A keloidos heg (népies nevén vadhús) egy vastag kinövés, amely a rostszövetek abnormális növekedése miatt jelenik meg. Az olyan bőrsérülések, mint az akné, a kisebb égések, csípések, vágások vagy karcolások, hegek gyógyulása során képződik a bőrön. 

Habár a keloidos hegek nem tesznek kárt a bőrben, ezek a sebek nagyon csúnyák. Az emberek legtöbbször lézeres kezeléssel vagy injekciókkal kezeltetik őket. A hasonló, drága módszerek helyett léteznek egyszerű házi praktikák, amelyek szintén sokat segíthetnek.

Idővel a sebben lévő túl sok kollagén miatt keloidos hegek keletkezhetnek. Általában nem járnak fájdalommal, de néha viszkethetnek.

A 10 leghatékonyabb otthoni gyógymód keloidos hegek kezelésére:

1, Aloe vera

Az Aloe vera jót tesz a bőrnek, így a keloidos hegek kezelésében is segíthet. Napi kétszer kenjük be a sebeket friss Aloe vera géllel! Előtte fontos, hogy langyos vízzel tisztára mossuk a felületet. Ez a gyógymód csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, hidratálja a bőrt és gyógyítja a sérült bőrt, ráadásul a további bőrgyulladást is megelőzi.

2, Citromlé

A citromlében található természetes antioxidánsok és C-vitamin többféle bőrproblémára megoldást nyújtanak. Facsarjuk ki egy friss citrom levét, és kenjük be vele az érintett felületet! Félóra elteltével mossuk le langyos vízzel! Ismételjük legalább naponta! Pár hét elteltével jelentős javulást tapasztalhatunk a heg színében, mintázatában, általános megjelenésében.

3, Almaecet

Kenjük be almaecettel a heget és finoman masszírozzuk a bőrbe, hogy rendesen beszívja a folyadékot! Hagyjuk pár percig száradni, majd ismételjük meg! Ezzel felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát. Ha az almaecet bőrirritációt okoz, felhígíthatjuk vízzel. Ismételjük napi több alkalommal a maximális hatás érdekében!

4, Levendulaolaj

A levendulaolaj sejtmegújító hatása miatt hatékony mindenféle seb gyógyításában. Ráadásul felgyorsítja a sejtciklust, ezzel gondoskodva arról, hogy a hegnek nem marad maradandó nyoma. Masszírozzunk levendulaolajat a bőrbe pár percig! A gyorsabb eredmény érdekében ismételjük naponta többször! A levendulaolajhoz ugyanannyi teafaolajat is keverhetünk, mielőtt bekenjük vele a sebet.

5, Méz

A méz egy természetes humektáns, vagyis nedvesítő anyag, amely hatékonyan gyógyítja és hidratálja a bőrt, ezért ajánlott a keloidos hegek kezelésére is. A méz rendszeres alkalmazásával pár hét alatt eltüntethetjük az ilyen sebeket. Kenjük be mézzel az érintett felületet és masszírozzuk a bőrbe, hogy ezzel javítsuk a bőrkeringést és megakadályozzuk az elhalt hámsejtek felhalmozódását! A legjobb hatás érdekében használjunk Tualang mézet! Ezt a speciális mézfajtát a méhek a Tualang fából készítik; segítségével csökkenthetjük az elburjánzott sejtek számát a keloidban, így csökkentve a seb méretét is.

6, Bentonit

A bentonit egy agyagfajta, amelyet szintén használhatunk keloidos hegek kezelésére. Vegyünk egy evőkanál bentonitot és keverjük el egy teáskanál citromlével és ugyanannyi rózsavízzel! Keverjük krémmé és ezzel kenjük be a sebeket! Hagyjuk megszáradni a krémet, majd kenjünk fel még egy réteget! 10-15 perc után alaposan mossuk le hideg vízzel! Ennek a módszernek a rendszeres alkalmazásával a csúnya sebek hamarosan eltűnnek.

7, Fokhagyma

A fokhagyma megelőzi a sejtek elburjánzását, amely a keloidos hegek növekedéséhez vezethet. Kenjünk fokhagymaolajat a sebre! Hagyjuk a bőrön 10 percig, majd mossuk le alaposan! Ha nem rendelkezünk fokhagymaolajjal, használhatunk összenyomott fokhagymagerezdeket is. Ha a fokhagyma valamelyik formája égő érzést vagy irritációt vált ki, azonnal mossuk le langyos vízzel!

8, Szantálfa és rózsavíz

A szantálfa sokféle bőrregeneráló tulajdonsággal rendelkezik, a rózsavíz pedig természetes bőrtisztító tonik. A kettő együtt alkalmazva hatékony megoldás a keloidos hegek kezelésére. Készítsünk sűrű krémet rózsavízből és őrölt szantálfából! Mungóbabot is adhatunk a krémhez. Tisztítsuk meg a sebet vízzel, majd lefekvés előtt kenjük be ezzel a krémmel! Reggel mossuk le alaposan langyos vízzel! Egy-két hónap rendszeres használat után ez a krém lecsökkenti a keloid méretét és világosítja a seb színét.

9, Szódabikarbóna

A szódabikarbóna súrolószerként működik és segít megtisztítani a sebet a portól. Keverjünk össze egy rész szódabikarbónát három rész hidrogén-peroxiddal és készítsünk belőle krémet! Kenjük közvetlenül a sebre, hogy csökkentsük a gyulladást és gyorsítsuk a gyógyulást! Ismételjük napi 3-4 alkalommal a seb súlyosságától függően!
Keloidos sebek kezelésére kipróbálhatjuk ezeket az egyszerű házi gyógymódokat. Tudnunk kell azonban, hogy az újabb sebeket könnyebb kezelni; a régebbi hegek gyógyulásához sokkal több időre van szükség!

Sajnos mindezek ellenére, akinek hajlama van a sebgyógyulás során a keloid képződésre, náluk az eredmények meglehetősen szerénynek mondhatók.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!