A ragyogó fogsor mindenkit szebbé, egészségesebbé és fiatalabbá varázsol. Kevés szebb dolog van a csillogó fehér fogaknál. Sokan inkább nem mosolyognak mások előtt, mert nem olyan fehér a fogsoruk, mint szeretnék.

Az emberek sokszor inkább a professzionális fogfehérítést választják, ám ezek a kezelések időbe és pénzbe kerülnek. A fogakat természetes módon is lehet fehéríteni. Sok konyhai alapanyag van, amelynek használatával gyönyörű fehér fogsort varázsolhatunk magunknak, ráadásul bármilyen mellékhatás nélkül.

A fogak sokféle tényezőtől veszíthetnek a fehérségükből, legyen az öregedés, örökletes tényezők, nem megfelelő fogápolás, túlzott tea- vagy kávéfogyasztás, vagy dohányzás. Még a nagy mennyiségű antibiotikum szedése, a klímaváltozások, fertőzések és az anyagcsere zavarai is színezhetik a fogakat.

A 10 leghatékonyabb házi praktika fogfehérítésre:

1, Szódabikarbóna

A szódabikarbóna az egyik legjobb módszer a sárga fogaktól való megszabadulásra. Két evőkanál és egy csésze víz összekeverésével fehérítő szájvizet készíthetünk. Napi 2-3 alkalommal öblögessünk ezzel a folyadékkal! Ez a módszer könnyedén elhalványítja a kisebb sárga foltokat. A ragyogóbb fogsorért 2-3 percig dörzsöljük óvatosan a fogainkat higított szódabikarbónával! Egy héten át alkalmazzuk heti kétszer, majd 15 naponta! Fontos tudni, hogy a szódabikarbóna túlzott használata sértheti a fogzománcot.

2, Eper

Az eper rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely segíti kifehéríteni a fogakat. Darálunk le vagy nyomjunk össze pár szem epret, és készítsünk belőle krémet! Óvatosan kenjük be vele a fogakat! Használjuk pár hétig napi két alkalommal, és a fogak sárgasága el fog halványodni! Másik megoldásként összekeverhetjük egy szem eper húsát fél teáskanál szódabikarbónával. Kenjük be vele a fogakat és hagyjuk állni pár percig! Öblítsük ki, majd mossunk fogat rendes fogkrémmel, hogy eltávolítsuk a krém maradványait!

3, Citrom

A citrom fehérítő tulajdonságait is kihasználhatjuk a sárga fogak kezelésére. Az egyik legjobb fogfehérítő módszer a citromlével való gargalizálás és a fogak citromhéjjal való bedörzsölése. Adjunk némi sót pár csepp citromléhez! Kenjük a fogakra és erőteljesen dörzsöljük be vele a fogakat és az ínyt! Hagyjuk a fogakon pár percig, majd öblögessünk tiszta vízzel! Ismételjük napi két alkalommal kb. két hétig, hogy megszabaduljunk a sárga foltoktól!

4, Alma

Az alma úgy dörzsöli le a fogakat, mint egy fogkefe; rendszeres fogyasztásával fogaink fehérebbek lesznek, mint valaha. Igyekezzünk napi legalább 1-2 almát megenni! Ügyeljünk rá, hogy alaposan rágjuk meg az almát, hogy a benne lévő savaknak és a rostokban gazdag gyümölcshúsnak elegendő ideje legyen a sárga foltok halványítására! Alma mellett más ropogós zöldségeket vagy növényeket is fogyaszthatunk: sárgarépát, brokkolit és uborkát.

5, Szent bazsalikom

A szent bazsalikom levelei is rendelkeznek fehérítő tulajdonságokkal, ráadásul védelmet nyújtanak az olyan ínyproblémák ellen, mint a fogínysorvadás. Tegyünk ki pár bazsalikomlevelet a napra egy-két órára! Amint kiszáradtak, őröljük le őket! Ezt az őrleményt keverjük a fogkrémünkbe és ezzel mossunk fogat! Emellett a bazsalikom leveleiből és mustárolajból is készíthetünk krémet fogmosáshoz.

6, Neem-fa

Használjuk a neem-fa gallyait fogkefeként fogmosáskor! A neem-fa ágának rágcsálásával sok fogbetegséget megelőzhetünk, valamint az elszíneződéseket is csökkenthetjük. A neem-fa olaját is használhatjuk: keverjük a szokásos fogkrémünkbe és ezzel mossunk fogat! Az összehúzó és fertőtlenítő hatásainak köszönhetően a neem-fa olajának rendszeres használata a rossz lehelet és a fogszuvasodás kezelésére is kiváló.

7, Só

A só az egyik legalapvetőbb fogtisztító évszázadok óta, mert segít visszaállítani a fogak ásványtartalmát és visszanyerni a fehérségüket. Használhatunk egyszerű konyhasót reggelente fogmosáshoz, fogkrém helyett. Alternatívaként keverhetünk konyhasót növényi szénhez vagy szódabikarbónához is a sárga foltok eltávolításához. A sót nagyon óvatosan alkalmazzuk, mert ha durván használjuk, kárt tehet az ínyben és a zománcban is!

8, Növényi szén

A növényi szén tartalmaz egy kristályos vegyületet, amely segít a fogfehérítésben. Keverjünk növényi szenet a fogkrémünkbe és ezzel mossunk fogat! Ismételjük napi kétszer a ragyogó fogsorért! A növényi szén mellett kenyér vagy rozmaring hamuját is használhatjuk.

9, Narancshéj

A friss narancshéj rendszeres használata fogtisztításhoz szintén segít eltávolítani az elszíneződéseket. Minden este dörzsöljünk narancshéjat a fogsorunkra lefekvés előtt! A narancshéjban lévő kalcium és C-vitamin éjszaka felveszi a harcot a mikroorganizmusok ellen. Pár hét elteltével látványos javulást fogunk tapasztalni, a fogak fényesebbek, egészségesebbek és fehérebbek lesznek. Friss  narancshéj helyett szárított narancshéjat is használhatunk.

10, Extra szűz olíva olaj

Reggeli és vacsora után 2-3 percig öblögessük a szánkat egy-két korty extra szűz olíva olajjal, majd köpjük azt ki.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!