A mézzel és fahéjjal történő gyógyítás évszázados múltra tekint vissza, a „mézgyógyászat”, az apiterápia eredete pedig az ókori Egyiptomban, Hellászban és Rómában már jól ismert volt.

A tradicionális kínai medicina úgy tekint a fahéjra, mint a forróságra (yang) és olyan betegségek gyógyítására használja, melyek a yin felhalmozódásából erednek. A méz egy természetes anyag, mely egyensúlyt termet a yin és yang között. 

A langyos vízbe kevert méz és fahéj átmossa a húgyhólyagot, segít a fertőzések elleni küzdelemben.

Az ősi indiai gyógyítók az Ayurveda szerint a méz 8 eltérő fajtáját különböztetik meg gyógyító tulajdonságaik alapján.

A ayurveda gyógyítók a fahéjat különböző betegségek gyógyítására használják: pl. fogínybetegség, cukorbetegség, stb.

De nem kell ilyen messzire visszamennünk, hiszen a népi gyógyászatban is ismert a méz és fahéj, elsősorban baktériumölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt használják. A méz és fahéj rendszeres fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás segíthet a szívbetegségek megelőzésében, tisztíthatja az ereket. 

A langyos vízbe kevert méz és fahéj átmossa a húgyhólyagot, megszünteti a húgyúti fertőzéseket. Rendszeres fogyasztásával mérsékelhetjük az ízületi gyulladásokból eredő fájdalmat. Ez a könnyen elkészíthető ital emellett erősíti az immunrendszert, segíti szervezetünk természetes védekező mechanizmusait a baktériumokkal és vírusokkal szemben. 

A citromból és fahéjból készített paszta csökkenti a fogíny fájdalmat és leapasztja a gyulladást, valamint gátolja a fogínyvérzést. 

Az emésztésre is kiváló hatással van, meggátolja a kellemetlen gázképződést, segíti az emésztést, energiával látja el testünket. Egyszerre finom és hasznos. 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!