Maradjon kemikáliáktól mentes az otthon is elkészíthető dezodor segítségével.

Sokan készítik természetes összetevőkből dezodoraikat, így próbálva elkerülni a mmegkérdőjelezhető összetevőket, amelyeket gyakran megtalál az üzletekben kapható dezodorokban. A dezodort olcsó és egyszerű elkészíteni, próbálja ki ön is.

Miért büdös a hónalja? 

A közhiedelemmel ellentétben izzadtsága nem büdös, ám izzadtsága bizonyos mennyiségű sialomucint tartalmaz, amely egy a bőrén természetesen megtalálható baktériumokat vonzó, édes szénhidrát. A meleg, nyirkos környezet, amelyet karjai hajlata biztosít, a legjobb élettér a baktériumok számára, amelyek a kellemetlen hónalj illatokat okozzák. 

A legtöbben szinonímaként használják a dezodor és az izzadásgátló kifejezéseket, ám a két szó nem ugyanazt jelenti. A dezodor elfedi az izzadsághoz kapcsolódó szagokat, az izzadásgátló pedig az izzadtságmirigyek időszakos elzárásával csökkenti az izzadtság mennyiségét. Manapság a leggyakrabban kapható termékek egyszerre izzadásgátló és dezodoráló hatásúak. 

Azt tudta, hogy a dezodorokat a kozmetikumok, míg az izzadásgátlókat a gyógyszerek közé sorolják? 

Valósak a dezodorokról szóló rémhírek? 

Sok híret hallani arról, hogy a dezodorok nagyszámú kemikáliát tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek.A dezodorokat mindenért okolták már, a bőrirritációtól kezdve a hormonális változásokon át egészen a rákos megbetegedésekig. Az alábbi kemikáliákat emelték ki azok esetleges káros hatása miatt: 

1.    Triclosan

Antibakteriális és gombaellenes hatású, széles körben alkalmazzák kozmetikumok alapanyagaként, mint a dezodorok, az antibakteriális szappanok, a fogkrémek, és a szájvizek is. A triclosan befolyásolhatja a pajzsmirigy működését és a májfunkciókat is, valamint a hormonháztartásban is változásokat okozhat.

A triclosan nem veszélyes az emberekre, de elegendő panasz érkezett, így nemzetközi szintű kutatásokat végeznek és rendszeresen ellenőrzik a triclosant. 

2.    Aluminium

Az aluminium mindenhol körüleszi életét, vázák, serpenyők, dobozok, az aspirin, és a savközömbösítők is tartalmaznak aluminiumot. Az aluminiumot gyakran emlegetik együtt az Alzheimer kórral és egyéb neurológiai problémákkal. Az Alzheimer Szövetség munkatársai szerint azonban a különféle kutatások nem bizonyították még, hogy az aluminium valóban Alzheimer kórt okozna. 

Olyan kételyek is felmerültek, hogy a bőrön át felszívódó aluminium olyan hormonális változásokat okozhat, amely segíti a mellrák kialakulását. Azonban a Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársai szerint nincsen arra vonatkozó elegendő bizonyíték, hogy a dezodorokban található aluminium valóban mellrákot okozna. 

3.    Parabének

A parabéneket kozmetikumok, samponok, fogkrémek, és dezodorok tartósítására használják. Parabéneket találtak a mellrákos tumorokban is. Bár nagyrészt már nem használják dezodorokban, még mindig kaphatóak olyan termékek, amelyek tartalmazzák ezt az adalékot. 

A parabének valóban mellrákot okoznak? A válasz egyelőre nem tisztázott. Az Amerikai Rákkutató Egyesület munkatársai szerint nincsenek egyértelmű egészségre káros hatásai, ám érdemes kerülni használatukat.  

Megoldás: Saját készítésű dezodor 

Kamaka Going, a Makalani egészség és fitnesz központ tulajdonosa közel két éve használ saját készítésű dezodort. 

„Sok éven át hallottam az üzletekben kapható dezodorokat övező kételyeket. Akkor gondoltam igazán komolyan, hogy természetes összetevőkre váltok, amikor atipikus csöves hyperplasiaval diagnosztizáltak.” - mondta. Ez a betegség egy jóindulatú elváltozás a mellben, amely növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát. 

A dezodor elkészítése igen egyszerű. Sokan a szódabikarbónára, izopropil alkoholra, vagy fehérbor ecetre esküsznek a dezodor alapjaként. A legtöbb recept könnyen fellelhető alapanyagokat tartalmaz, mint a kukoricakeményítő, a szódabikarbóna, és a kókuszolaj. Néhányan a dezodor illatának kellemessé tétele érdekében aromatikus olajakat is használnak.

Hozzávalók: 

    ½ csésze kókuszolaj
    1/12 evőkanál méhviasz
    ½ csésze szódabikarbóna
    ½ csésze kukoricakeményítő

Az elkészítés lépései:

1.    Tegye a kókuszolajat és a méhviaszt hőálló keverőtálba, és a tálat tegye egy fazék forrásban lévő víz fölé (a keverőtál ne érintkezzen a vízzel). Várja meg, amíg a gőz felolvasztja az olajat.
2.    Vegye le a tűzről és keverje hozzá a szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt. Addig keverje, amíg egyenletes masszát nem kap. 
3.    Igény szerint adjon hozzá 10-15 csepp esszenciális olajat, például levendulát, rózsát, vagy citromot. 
4.    Öntse tárolóedénybe és hagyja kihűlni. 

Kamaka Goings a saját készítésű dezodorra esküszik. „Sok emberrel dolgozom együtt, ahol elengedhetetlenül fontos a kellemes testszag. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!