A hormonok fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében. Az endokrin rendszer részeként, ők azok a hírvivő vegyületek a vérben, amik ellenőrzik testünk legfontosabb funkcióit: hogy mennyit pisiljünk, milyen gyorsan nőjön a hajunk, stb. A PMS vagy akár a stressz hatására könnyen megborulhat hormonháztartásunk, de bizonyos betegségek, mint pl. a pajzsmirigy betegségek vagy a cukorbetegség, komoly pusztítást okozhatnak, erőteljes tüneteket produkálva.

Milyen jelekre figyeljen oda?

1, Változás a széklet mennyiségében

Ha hirtelen azt tapasztalja, hogy székrekedése lesz, vagy állandóan a WC-n kell ülnie, s a széklet mennyiségének változása mögött nincs kézzel fogható ok, akkor elképzelhető, hogy a pajzsmirigye alulműködik vagy éppen túlműködik.

2, A szemei nagyobbnak tűnnek

Ha valakitől azt hallja, hogy nagyobbnak tűnnek a szemei, vagy olyan a tekintete, mintha folyamatosan bámulna valamit, akkor ez akár a pajzsmirigy túlműködés egyik gyakori formájának, a Graves betegségnek is lehet a jele. Ilyenkor a szemek azért tűnnek nagyobbnak, mert a szemhéj mögötti terület begyullad és a szemhéj megemelkedik.

3, Megáll a haj növekedése

Ha durvábbnak érzi a haját és úgy tapasztalja, hogy csökken a szőrzet a testén, beleértve a fejet is, elképzelhető, hogy pajzsmirigy alulműködésben szenved.

4, Elfelejt dolgokat

Az agyköd a pajzsmirigy alulműködés jól ismert tünete, de a csökkent rövidtávú memória is figyelmeztető jel lehet. A pajzsmirigy hormonok ugyanis hatással vannak az agyműködésre, a lassult agy hatására pedig csökken a fókuszálás képessége és az emlékező tehetség.

5, Száraz bőr

A száraz bőr szintén a pajzsmirigy alulműködés jele lehet. Amikor csökken a pajzsmirigy hormonok termelése, lassul a bőr anyagcseréje is, így kevesebb zsiradékot termel, ami hidratálva tartja.

6, Gyakori gombás fertőzés

Ha gyakrabban alakul ki gombás fertőzés, mint korábban, az akár cukorbetegségre is utalhat. Diabétesz során megnő a vér glükóz szintje, a gombák pedig imádják a cukrot.

7, Állandó vizelési inger

Ha hirtelen állandó vizelési inger alakul ki, az akár a hasnyálmirigy abnormális működésének is lehet a jele, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ilyenkor a vesék túlműködnek, hogy eltávolítsák a fölösleges cukrot.

8, Gyakran vérzik az ínye

A gyakori ínyvérzés nőknél akár terhességre is utalhat, mivel a fogamzás után a progeszteron szintje drasztikusan megnő a szervezetben. A progeszteron viszont növeli a vér áramlását és a víz felhalmozódását a test különböző részein, köztük az ínyben is, az íny ezáltal megdagad és könnyebben kezd el vérezni.

9, A lábfej növekedése

Ez szintén a terhesség jele lehet, a progeszteron hatására ugyanis lazulhatnak a szalagok és megdagadhat a láb.

10, Fémes íz a szájban

Terhesség során egy ún. HcG hormon termelődik az anya szervezetében, melynek magasabb szintje hányingert, hányást és jellegzetes fémes íz érzést okozhat.

11, Sötét foltok megjelenése a testen

A sötét foltok megjelenése az arcon, mellen és a bőr más részein, a megemelkedett ösztrogén szint mellékhatására utalhat, ami szintén a terhesség egyik jele lehet. Az ösztrogén növeli a melanin (bőr festékanyag) mennyiségét a bőrben.

Változás gyakran éri az embert, a legtöbb változás jön és elmúlik, s ez teljesen természetes. Ha azonban valami új, folyamatos tünetet érez, akkor az annak a jele lehet, hogy valami megváltozott, így érdemes szakember segítségét kérni a dologban.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!