Mik lehetnek a magnéziumhiány tünetei?

1. A csengő fül és a hallásvesztés

A fúlzúgás vagy az állandó, magas hangú csengés a fülekben egy gyakori jele a magnéziumhiánynak, a hallásvesztéssel együtt. Több kutatást is végeztek arról, hogy milyen összefüggés van a fül egészsége és az egészséges magnézium szint között. Egy kínai tanulmány szerint a magnézium megfelelő mennyiségben megelőzheto azoknak a szabadgyököknek a kialakulását, amik hallásvesztéshez vezethetnek. Egy Mayo Clinic-ben végzett kutatásban elérték azt, hogy több ápoltnál, akik hallásvesztést szenvedtek megfelelő magnézium bevitelével visszaállították a károsodást , három hónapon belül. 

2. Izomgörcs vagy remegés

A magnéziumnak döntő szerepe van az izmok megfelelő működésében. Nélküle a test szüntelen görcsben lenne, mivel ez az ásványi anyag segít az izmoknak ellazulni.Emiatt a hatás miatt adnak a nőknek szülés közben magnézium-oxid cseppeket és emiatt található meg a magnézium számos alvást elősegítő készítményben. A megfelelő magnézium bevitelének hiánya az arc rángásához, izomgörcshöz és izomrángáshoz vezethet alvás közben. 

3. Depresszió

A kapcsolat az alacsony magnéziumszint és a depresszió között már az előző évszázad óta tudvalevő, amikor is az orvosok a depresszióval küzdő betegeiket magnézium segítségével kezelték. A modern tudomány visszanyúlt ehhez, amikor egy horvát pszichiátriai intézet kutatása arra mutatott rá, hogy több öngyilkosságot kísérlő betegnek elképesztően kevés volt megtalálható a szervezetében ebből a fontos ásványi anyagból. Előnye a tradicionális antidepresszánsokkal szemben, hogy kisebb eséllyel lépnek fel mellékhatásai a használata során.

4. Rendellenes szívműködés

Ahogy már az előbbiekben olvashatták, az alacsony magnéziumszint hatással lehet az összes izomra a testen belül, beleértve a szív izmait. Az elégtelen magnézium bevitel előidézhet egy olyan állapotot, amit szívritmuszavarnak neveznek, amikor a szív nem ver szabályosan és ennek következtében nagyobb eséllyel léphetnek fel olyan komplikációk, mint a szívinfarktus vagy stroke. Emiatt orvosok, például a Henry Low Szív Centrum orvosai Connecticutban olyan gyógyszerrel kezelik a szívritmuszavarral küzdő betegeiket, amik tartalmaznak magnéziumot. 

5. Vesekő

Sokan gondolják, hogy a vesekő a túlzott kálcium beviteltől alakul ki, de tulajdonképpen a magnézium hiánya a ludas. A magnézium megelőzi a kövek kialakulását, mégpedig azzal, hogy gátolja az összekötődését a kálciumnak és az oxalátnak, a két összetevőnek, amikből a kövek alakulnak. A vesekő elképesztő módon fájdalmas tud lenni, ezért jó tudni, hogy valami olyan egyszerű dolog, mint a rendszeres magnéziumbevitel megelőzheti a kialakulásukat. 

Ha ezekből bármelyiket tapasztalja, egészségügyi szakemberhez fordulni elengedhetetlen. Emellett bölcs döntés olyan étrendet követni, amik tartalmaznak okrát, napraforgó vagy tökmagot, mandulát, szója vagy feketebabot, kesudiót és spenótot, mivel ezek az ételek természetes magnéziumforrások.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!