Testünk bonyolult szerkezet. És bár sokan hajlamosak megijedni, ha valami eltérést tapasztalnak testük működésében, a legtöbb esetben nincs ok a pánikra. A szokatlan tüneteket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.

1, Térkép nyelv

Ha száraz, furcsa alakú, fehér foltok jelennek meg a nyelvén, ami ez által térképszerű kinézetet kap, akkor ez a lisztérzékenység egyik jele is lehet. Egy 2016-os kutatás megállapította, hogy a térkép nyelvvel rendelkezők között nagyobb arányban fordul elő gluténérzékenység. Természetesen a gluténérzékenység során más tünetek is megjelennek, mint pl. fáradtság, hasmenés, hányás, fogyás, stb.

2, Édesség utáni sóvárgás

Csokoládé, fánk vagy sütemény után sóvárog? Elképzelhető, hogy egyszerűen ki van száradva. Amikor a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz, a szervek nehezebben képesek tárolni a glikogént, ami az energiát adja a test számára, így elkezd ételek, főleg édes ételek után vágyakozni.

Ez gyakrabban fordul elő testmozgás után, ilyenkor fogyasszon magas folyadéktartalmú ételeket, pl. gyümölcsöt, zöldséget vagy igyon elektrolitokban gazdag folyadékot.

A kiszáradás további tünetei a szomjúság, fáradtság, száraz szemek, homályos látás, fejfájás, izomgörcs, sötét vizelet, kevesebb izzadás, láz, száraz bőr, stb.

3, Fájó Achilles-ín

Az Achilles-ín fájdalma akár a pikkelysömör tünete is lehet, de emellett tipikus tünete a duzzadt, virsliszerű ujjak.

4, Rémálmok, élénk álmok

Lehet, hogy Ön terhes. Senki nem tudja miért, de néhány terhes nő arról számol be, hogy a terhesség során az álmaik megváltoznak. Ez az alvási szokások megváltozásából vagy a hormonok hatásaiból eredhet.

5, Elvékonyodó szemöldök

Ha a szemöldöke elvékonyodik, vagy elkezd hullani, az pajzsmirigy alulműködésre is utalhat. További jellemző tünete a hirtelene fogyás, gyors, szabálytalan szívverés, izzadás, idegesség, ingerlékenység.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!