Bizonyos betegségek a korai stádiumukban alig mutatnak tüneteket, így rendkívül nehéz diagnosztizálni őket. Ezeknek a betegségeknek a jelentős része akkor kerül felismerésre, amikor már előre haladott állapotban van.

Magas vérnyomás

A friss kutatási adatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomás betegségben szenvedő páciensek fele nincs tisztában állapotával. Sokáig fel sem tűnnek a betegség tünetei, csak akkor, amikor már megtörténik a baj, kialakul a szívinfarktus, a stroke vagy a vesebetegség. A magas vérnyomás ugyanis szép lassan, csendben tönkre teszi az ereket, s ezek talaján alakul ki a nagyobb baj. 

Pedig ha belegondolunk, a vérnyomásmérés nem egy nagy feladat, akár otthonunkban is könnyedén elvégezhetjük és még csak fájdalommal sem jár. 

Ellenőriztesse rendszeresen vérnyomását és figyeljen arra, hogy a szisztolés értéknek 120 és 129 közé kell esnie, a diasztolés értéknek pedig 80 és 89 közé. Ha magas vérnyomás betegségben szenved, életmód változtatással sokat segíthet állapotán. 4kg fogyással pl. 4,5 Hgmm-rel csökkenthető átlagosan a vérnyomás. 

Alvási apnoe

Nem, az alvási apnoe nem csak a túlsúlyos férfiak betegsége! Egy svéd tanulmány szerint a 20 és 70 közötti nők jelentős része is szenved ebben a betegségben. Ez a kedvezőtlen állapot, mely gyakorlatilag alvás alatti légzés kimaradás, növeli a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. 

Az alvási apnoe jellemző tünete lehet az álmatlanság, a reggel jelentkező fejfájás, hangulat ingadozás és fáradtság. 

Glaukóma

A glaukóma vagy zöld hályog a látóideg megbetegedése, melynek során a szem belső nyomása megemelkedik, az idegrostok pedig pusztulásnak indulnak. Az idegrostok pusztulásának következtében apró kiesések jelentkeznek a látótérben, amik azonban sokáig észrevétlenek maradnak, mivel az agy kipótolja a hiányzó részeket. Ha a látóideg rostjai végleg elpusztulnak, a szem megvakul. 

40 éves kor felett 2-4 évente, 65 év felett pedig évente érdemes megnézetnie szemeit. 

Cukorbetegség

A magas vérnyomás betegséghez hasonlóan a cukorbetegek egy jelentős része sincs tisztában azzal, hogy cukorbeteg. Sokan a szájszárazságot, gyakori szomjúság érzetet, gyakori vizelést és homályos látást nem veszik figyelembe, egyszerűen arra fogják, hogy fáradtak és sok stressz éri őket.
45 éves kor felett legalább 3 évente ellenőriztesse vércukorszintjét!

PCOS

A szülőképes korú nők több, mint 10%-ánál alakul ki PCOS, melynek során a szervezet túlzott mennyiségű férfi hormont termel, s ez negatív hatással van a peteérésre, növeli a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát. 

Sok nő, főleg akik a 20-as, 30-as éveikben fogamzásgátló tablettát szednek, évekig nincsenek tudatában annak, hogy PCOS-ben szenvednek. Pedig a PCOS-es nők kb. felénél alakul ki cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot, 40 éves koruk előtt. 

Tüdőrák

A tüdőrák az egyik vezető halálok mind a férfiak, mind pedig a nők között. A tüdőrák kezdeti stádiumaiban azonban szinte teljesen tünetmentes. Jellemző tünetei általában akkor jelennek meg, amikor a betegség már előre haladott állapotában van, s ekkorra a túlélés esélyei jelentősen csökkennek. 

Ráadásul nőknél a betegek fele olyanokban alakul ki, akik soha nem dohányoztak, így nincsenek tudatában a betegség kockázatának.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!