Testünk egy bonyolult, szorosan összefüggő szerkezetek és rendszerek összessége. Ha valami rosszul működik, akkor ez olyan helyeken is kiütközhet, amit nem is gondolnánk.

Fehér pöttyös körmök

Ha körmein kis fehér pöttyök és barázdák vannak, amik jégszerű kinézetet adnak körmeinek és akár fel is szedhetőek, ez utalhat egy bizonyos bőrbetegségre: a pikkelysömörre. Amíg azt gondolja, hogy a pikkelysömör csak bőrtüneteket okozhat, addig a pöttyös körmök 80-90%-ban tünetei a betegségnek. Érdemes megjegyezni, hogy a bőrbetegségek sokkal nagyobb százalékban mutatkoznak meg elsőnek a körmökön, mint a bőrön.

Bőr alatti duzzanat

A duzzanatok, csomók a bőr alatt az első tünetei lehetnek az ízületi csúznak. A duzzanatok akár dióméretűre is megnőhetnek és általában az ízületek környékén jönnek ki, főleg a kézen és a könyökhöz közel. Szerencsére általában ártalmatlanok.

Fájó Achilles

Ha a bőrünk egészséges és nem viszket, a fájó Achilles vagy sarok szintén az ízületi csúz egyik tünete lehet – az ínfájdalom típusa összefügg a bőr állapotával. Egy másik jel lehet a virsli kinézetű ujjak és lábujjak.

El nem múló csuklás

Ha 48 órán át vagy tovább tartó csuklása van, akkor az jele lehet a tüdő-vagy nyelőcső ráknak vagy a stroke-nak egy taiwani tanulmány szerint. A központi idegrendszer szabályozza a csuklást és az agyi folyamatok és némely ráktípus befolyásolni képes ezt.

Gyakori hidegrázás

Természetes, hogy a legtöbb ember ebben az időszakban fázósabb, azonban ha a tikkasztó nyári hónapokban is hajlamos valaki vacogni, akkor az az alulműködő pajzsmirigyre is utalhat. A test energia égetését korlátozva működik a hőtermelés, így az alulműködő pajzsmirigy állandó hidegrázást okoz egy amerikai tanulmány szerint.

Jégre éhezve

Kívánja a jégkockát? Talán vérszegény a vashiány miatt. A jég utáni sóvárgás nyelvfájdalom  vagy duzzanat miatt is lehet, ami a vérszegénység miatt alakul ki. Egy tanulmány szerint a vérszegény betegek 44%-a jeget kívánt.

Lopásra ösztönzés

Egy újonnan felfedezett dolog a tárgyak elcsenése, mint a benzinkúton a rágógumi vagy a kozmetikumok a drogériákból – ez a legkorábban jelentkező tünete az elbutulás bizonyos az agy egy bizonyos részének zavarával jár, ami felelős a szociális normák és konvenciók felismeréséért. 

Térképnyelv

Ha a nyelvén különböző furcsa formájú foltok jönnek ki, amik hasonlóak egy térképhez, az a lisztérzékenység jele lehet. Ez egy autoimmun zavar,ami a testet arra készteti, hogy saját magát támadja meg, amikor glutént fogyasztunk. Amennyiben hasmenést, fáradtságot, hányást vagy súlyvesztést tapasztal az a lisztérzékenységre figyelmeztet.

Állandó vizelés

A gyakori pisilés a 2-es típusú cukorbetegség korai tünetei közé tartozik. Amikor a vese küzd a vércukorszint fenntartásán, a vizeletben próbál megszabadulni a cukor egy részétől. Ahogy az ember többet pisil, úgy a dehidratáltság érzése is nő és ez egy másik fontos tünet lehet, amit nem szabad elhanyagolni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!