A bárányhimlő

A védőoltás már több, mint tíz éve elérhető, ajánlott, de nem kötelező. Sokan nem oltatják be a gyermeket, mert valóban igaz, hogy a védőoltás sem nyújt 100%-os védelmet és sok olyan esetről tudunk, mikor oltott gyermek is megkapta a betegséget. 

Sokan nem oltatják be a gyermeket, mert valóban igaz, hogy a védőoltás sem nyújt 100%-os védelmet és sok olyan esetről tudunk, mikor oltott gyermek is megkapta a betegséget.

Az is igaz, hogy három alkalommal kell oltani a gyermeket, 15-18 hónapos korban kétszer, majd hat évesen egyszer. Kilenc hónapos kor alatt nem adható.

Sok esetben nem kerül sor a komplett oltási sorozat beadására és az időpontok sem optimálisak és ez magyarázza azt, hogy egyesekben a teljes védettség nem alakul ki. Ráadásul, mivel csak ajánlott az oltóanyag, így nem megfelelően támogatott, egy-egy oltás darabja ma nyolc ezer forintba kerül.

De az oltott gyermek, ha mégis megfertőződik, a betegség lefolyása sokkal rövidebb lesz és a tünetei is sokkal enyhébbek lesznek.

A lényeg még sem ez. Gyakran a bárányhimlő után 10- 15 évvel egy súlyos, mai tudásunk szerint nem gyógyítható, feltartóztathatatlan agyvelőgyulladás (SSPE) alakul ki, és nem tudjuk megmondani azt, hogy ez a szörnyű és végzetes szövődmény kit ér el és kit nem. 

Viszont nincs az irodalomban egyetlen közlés sem, ami arról szólt volna, hogy ez a rettegett szövődmény oltott betegekben valaha is kialakult volna. A pánik elkerülése végett azt is meg kell jegyezni, hogy ez a kései szövődménye a betegségnek nagyon ritka, de évi egy-két esettel egy Magyarországnyi lakosságszám mellett számolni kell.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!