Melyek a barátcserje esetleges mellékhatásai?

1. Kiütések:

Ez nem csak a barátcserje mellékhatása lehet. Valójában sok bogyóféle tartalmaz olyan vegyületeket, amelyekre néhányan allergiásak lehetnek. Ha allergiás a barátcserjére, akkor erős kiütéseket kaphat tőle. Ilyenkor azonnal hagyjon fel a barátcserje fogyasztásával, és menjen orvoshoz, aki majd felírja a megfelelő gyógyszert és hisztamint, amelytől elmúlnak a kiütései.

2. Pattanások:

Ha a bőre már pattanásos, és enyhén allergiás a barátcserjére, a gyógynövény fogyasztása szörnyű következményekkel járhat. A barátcserje elég nagy hatással van a hormonokra, ezért a higiénia hiányán túl elősegíti a méreganyagok felgyűlését a májban és azokat a hormonális változásokat, amelyek a pattanások kialakulásához vezetnek. 

3. Fejfájás:

Ez általános probléma azoknál, akik a barátcserjét gyógyászati célokból szedik. A gyógynövény fejfájást okoz, illetve még a migrént is súlyosbítja, ha túl sokat fogyaszt a növényből.

4. Gyomorpanaszok:

Ha gyomorproblémái vannak, tanácsos felhagynia a barátcserje fogyasztásával, amíg teljesen meg nem gyógyul. A barátcserje ugyanis ronthat a helyzeten.

5. Hányinger:

Habár a barátcserje fogyasztása nem feltétlenül jár gyomorproblémák kialakulásával, attól még érezhet hányingert. Ha minden alkalommal hányingere lesz, mikor a növényből eszik, akkor a legjobb, ha felhagy a barátcserje fogyasztásával, és valami más gyógynövényre vált.

6. Hízás:

A barátcserje befolyásolja a szervezetben található hormonokat. Ezek közül néhány hormon közvetlen szerepet játszik a zsírlerakódásban. Mivel a barátcserje hatással van ezekre a hormonokra, a hízás valamilyen szinten elkerülhetetlen. Ezért a legjobb a barátcserjét csupán egy hétig fogyasztani, és ha felpuffad vagy hízni kezd, akkor válasszon inkább egy másik gyógynövényt.

7. Alvási problémák:

Habár a barátcserje nem okoz igazából álmatlanságot, könnyen megzavarhatja az alvási ciklust. A gyógynövény ugyanis olyan hormonokat befolyásol, amelyek azért felelősek, hogy az agy mély álomba merülhessen. Ha képtelen késő éjszakáig aludni, akkor hagyja abba a növény fogyasztását.

8. Szédülés:

Egy másik rendkívül kellemetlen mellékhatása a barátcserjének a szédülés, ezért jobb leállni a növény fogyasztásával, ha ezt a tünetet észleli magán.

9. Hormon problémák:

Mint már fentebb említettük, a barátcserje hatással van a hormonokra is. Ezért azoknak a nőknek, akiknek erős PMS tüneteik vannak, illetve a várandós és szoptatós anyáknak tanácsos távol maradniuk a barátcserjétől. Ha gyógyászati okok miatt van szüksége erre a növényre, kérje meg az orvosát, hogy ajánljon egy olyan megfelelő alternatív gyógyszert vagy gyógynövényt, amely nem szórakozik a hormonokkal.

10. Nem szedhető bizonyos gyógyszerekkel:

Azok, akik Parkinson-kórra szednek gyógyszert, egyáltalán ne fogyasszanak barátcserjét, mivel a növény befolyásolja az agyban lévő vegyületeket, amelyek miatt a Parkinsonos beteg állapota rosszabbodhat. A barátcserje ezen kívül az anti-pszichotikumokkal együtt is komolya problémákat okozhat.

Ezek a mellékhatások lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is, ezért mielőtt fogyasztani kezdené, a legjobb, ha kikéri az orvosa véleményét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!