Nagyon sok félreértés van a biológiai terápiával kapcsolatban, ezért vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, mit is takar ez a fogalom.

A gyógyszereink döntő többsége kismolekula súlyú kémiai vegyületekből áll, s többnyire gyógyszergyárakban készülnek, ipari módszerekkel. 

A biológia terápia merőben mást takar. Ezek a készítmények, melyekből napjainkban már több mint 140 félét ismerünk, kivétel nélkül olyan fehérje molekulák, amiket speciális sejttenyészetekben élő sejtekkel "gyártatnak" le.

Ezek a fehérje molekulák célzott módon csak egy adott betegségnek egy bizonyos pontján avatkoznak be és ezáltal blokkolják le a kóros folyamatokat. Mivel kivétel nélkül fehérje molekulákról van szó, következésképpen szájon át ezek a készítmények nem hatásosak, hanem csak intravénás adagolásuk lehetséges.

A legelterjedtebben a rosszindulatú nyirokrendszert érintő betegségekben, a tápcsatorna rosszindulatú megbetegedéseiben, torokrákban, melanoma malignumban használatosak. Kiterjedten alkalmazzák még autoimmun betegségekben, legnagyobb sikerrel a rheuamtoid artritisben, de más kórképekben is.

Óriási várakozás előzte meg ezeket a gyógyszereket, és évente a biológiai terápiás arzenál szinte megduplázódik. Ugyanakkor nem hallgathatunk arról sem, hogy a korai várakozások többnyire túlzónak bizonyultak.

A biológiai terápiák kombinálva a kemoterápiás készítményekkel egy sor rosszindulatú megbetegedésben és autoimmun betegségben határozott javulást eredményeznek (úgy az élet minősége, mint a várható élettartam vonatkozásában), de a teljes gyógyulás az esetek többségében ezekkel a szerekkel sem érhető el. 

Mivel fehérje természetű anyagokról van szó, ezért nem ritka szövődménye a kezelésnek a szervezett különböző intenzitású allergiás reakciója, az enyhétől az egészen súlyos tünetekig. Viszont nem kell számolni a hagyományos kemoterápiák egy sor szövődményével, mint pl. kopaszodás, a vérképző rendszer károsodása, az immunrendszer működésének blokkolása, stb.

A készítmények nagyon drágák, csak speciális laborokban állíthatók elő, másolni őket nagyon nehéz (nem úgy, mint a kémiai gyógyszerek esetében). Általában egy-egy sikeres biológia terápiás készítmény mögött startup cégek álltak és állnak, de mihelyt a gyógyszer sikeresnek bizonyul, a nagy gyógyszergyárak pillanatok alatt felvásárolják őket és már, mint a saját készítményük kerül a forgalomba.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!