Pedig még 30 évvel ezelőtt az orvostudomány legnagyobb sikereként könyvelték el a baktériumok, gombák, egysejtű paraziták és részben a vírusok elleni háborúnkat. Úgy tűnt, az antibiotikum mind újabb és újabb családjai megoldják a bakteriális fertőzések okozta gondokat, az új gomba ellenes szerek is egyre jobbak lettek, és az artemisinin a malária évezredes problémájának a végére is pontot tesz. Nem így történt.

Régebben a penicillin a streptococcus pneumoniae szuverén gyógyszere volt. Minden tankönyv ezt írta. Mára a betegek több mint a felében teljesen hatástalan.

Mára már hét baktérium törzs kilenc alfaja által okoz megbetegedést, amik a szokványos antibiotikumokkal egyáltalán nem gyógyíthatók. Ezek együttesen a fertőző megbetegedések közel felét adják (streptococcus, E.coli, MRSA, staphylococcus, atípusos szalmonella, shigella, neisseria gonorrhoe, klebsiella).

A TBC a másik nagy talány. A TBC fertőzöttek 20%-a több gyógyszer kombinációjával sem kezelhető eredményesen, míg húsz évvel ezelőtt ez az arány csak 1-2% volt.

Délkelet-Ázsia egyes területein a malária újra gyógyíthatatlan betegséggé vált (artemisin rezisztens fajták).

Pár éve még úgy tudtuk, a HIV antivirális szerek kombinációjával jól kezelhető egy életen át, de mára olyan új HIV vírusok jelentek meg, amik az esetek kb. 15%-ában nem reagálnak az eddig oly sikeres kombinációkra.

A legfontosabb azonban az, hogy a multi rezisztencia elterjedéséért elsősorban nem a nem megfelelően kivitelezett gyógyszeres kezelés okolható, sokkal fontosabb szerepet játszik benne a nagyüzemi állattenyésztés és az élelmiszeripar. Ezen a téren az ellenőrzés teljességgel elégtelen, nincs az egész világra kiterjedő szabályozás, a nemzeti szabályozó rendszerek pontatlanok, hiányosak és főként nem ellenőrizhetők. Nagy árat kell fizetni a McDonald’s, a KFC, PizzaHut, stb. "olcsó" termékeiért, a száz napig elálló tejért, a soha nem avasodó margarinért.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!