Sokan félnek az influenza elleni védőoltástól, mert úgy hiszik, buggyant tojásból nyerik ki az oltóanyagot. Vizsgáljuk csak meg a kérdést kicsit közelebbről.

Az influenza vírus, csakúgy, mint minden más vírus, kizárólag élő sejtekben, szövetekben képes szaporodni, mert ilyenkor a sejt gyártja le a vírusokat, amíg, többnyire a végén, a sejt el nem pusztul.

A tojás valójában egy nagy petesejt, de ebben vírust szaporítani nem lehet. Ahhoz, hogy a tojásban elérjük, hogy az influenza vírusa szaporodni tudjon, az szükséges, hogy a tojásokat előtte megtermékenyítsük. A megtermékenyített tojásokban elindul az egyedfejlődés, azaz kialakul a csirke embrió telep. Ha ezeket a tojásokat bent hagynák a keltetőben, akkor kiscsibék fejlődnének ki bennük. Ebben az esetben azonban nem ez történik. Az embrió telepet tartalmazó tojásokat oltják be az influenza vírusával. Az embrió telep sejtjei megfertőződnek ez által és folyamatosan termelik a vírusokat addig, amíg el nem pusztulnak.

Amikor az embrionális sejtek elpusztulnak (na, ez lehet a buggyant tojás), addigra már az eredeti vírusmennyiség több száz milliószorosa található meg a tojásban, és ezeket a tojásokból gyorsan ki kell nyerni, mert különben élő sejtek híján hamarosan elbomlanak. Az így kinyert vírusok élő és fertőző ágensek, amit ezután kémia módszerekkel inaktiválni kell.

Tehát az influenza oltóanyagok nem legyengített, hanem elölt vírusokat tartalmaznak. Az elölt, de alakjukat és formájukat részben vagy egészben megtartott vírusok már nem fertőznek, de képesek arra, hogy az immunrendszert becsapják, amire törekszünk is.

Az immunrendszer nem veszi észre, hogy elölt vírusokkal van dolga, így a vírusok ellen elindul a hatékony immunválasz. A betegség tünetei természetesen nem fognak kialakulni, hiszen ebben az esetben halott vírusokról van szó, míg ha valaki megfertőződik, akkor nagyon is élő vírusok árasztják el a szervezetét. Utóbbi esetben az immunrendszer és a sejtek által produkálódó vírusok közt kemény küzdelem alakul ki, ami szerencsére az esetek többségében a mi javunkra dől el.

Az elölt vírusok tehát beindítják a hatékony immunválaszt, de ezek a vírusok nem szaporodnak, így a szervezet nem kell, hogy az előbb említett csatát megvívja. Viszont, ha később találkozik az oltott személy az influenza vírusával, akkor már kész, mozgósított immunrendszerrel találja szemben magát. Pontosan úgy jár, mint az a tolvaj, akit lekameráztak, azonosították az ujjlenyomatát és megtalálták a nevét és a címét a bűnügyi archívumban, tehát a betegség vagy ki sem alakul, vagy ha mégis, a lefolyása sokkal enyhébb és rövidebb lesz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!