Eredményül arra jutottak, hogy a tablettát szedő nők hosszú távon szexuális problémákat, anyagcsere gondokat, és mentális problémákat élhetnek át a szervezetükben megtalálható kevés “kötetlen” tesztoszteron miatt. 

A tabletta szedés a fogamzásgátlás leginkább kedvelt módja, nem csak egyszerű használni, de nagyon hatékony is. Azonban most már bizonyítható, hogy hosszútávú hatásai lehetnek a tesztoszteron hormonra, amely befolyásolja a szexuális egészséget. Irónikus, hogy a tabletta lehetséges negatív hatásait pont azzal a területtel hozzák összefüggésbe, amelyet gyógyít.

Az SHGB az a fehérje, amely a tesztoszteront megköti, miután azt a nők számára fiziológiailag szükségtelennek találja. A szexuális problémákkal küzdőket visgálva megállapították, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után sem csökken le a megemelkedett SHBG szint arra a természetes szintre, amelyet azok tapasztalnak, akik sosem szedtek fogamzásgátló tablettát. A szervezet SHBG szintje tehát állandóan megemelkedett lesz, amely hosszútávú egészségügyi problémákhoz és szexuális gondokhoz vezethet.

A “fogamzásgátló tabletták hatása az SHBG-re és az androgén szintre: egy retrospektív tanulmány a nők szexuális diszfunkcióiról” című kutatást a Szexuális gyógyászat (Sexual Medicine) magazinban publikálták. A kutatásban 124 menopauza előtti nőt vizsgáltak, akik több, mint 6 hónapja tartó szexuális gondokról számoltak be. A résztvevőket három csoportba lehetett osztani, amelyek a következők:

1.      akik több, mint hat hónapja szednek fogamzásgátlót, és annak szedését nem hagyták abba (62 fő)

2.      akik több, mint hat hónapig szedtek fogamzásgátlót, de annak szedését már abbahagyták (39 fő)

3.      akik sosem szedtek fogamzásgátló tablettát (23 fő)

A résztvevők SHBG szintjét a kutatás legelején megmérték, amikor az 1-es és a 2-es csoport is szedett még tablettát, majd a 2-es csoport esetében a tabletta abbahagyása után 80 és 196 nappal is.

A kutatás eredményeképp arra jutottak, hogy azok, akik folyamatosan szednek fogamzásgátlót (1-es csoport), a fogamzásgátló tablettát sosem szedő 3-as csoport SHBG szintjének 4-szeresével “büszkélkedhet”. A tabletta abbahagyása után, bár valamennyit csökken az SHBG szint, de azokhoz képest, akik sosem használtak tablettát, magas marad. Ez felveti a kérdést, vajon milyen hatással van a szintetikus ösztrogén, amely a fogamzásgátló tabletták alapja, a genetikai kódolásra és a megnövekedett SHBG szint milyen hatást fejthet ki a májfunkciókra.

Dr. Claudia Panzer, denveri endokrinológus, a kutatás egyik vezető orvosa megjegyezte, hogy “orvosként nagyon fontos lenne kiemelni a fogamzásgátló tabletták lehetséges mellékhatásait a szexuális életre, hiszen a szexuális vágyat csökkenthetik, kiszáríthatják a szervezetet, és növelhetik a szex közbeni fájdalom érzetét. Amennyiben egy beteg a fenti panaszokkal érkezik, nem szabad elfelejteni, hogy ezek potenciálisan a fogamzásgátló tablettától vannak, és nem feltétlenül csupán fiziológiai panaszok.”

“Érdekes volt megfigyelni a fogamzásgátló tabletták hatását az SHBG szintézisre, amely a kutatásunk ideje alatt nem vált visszafordíthatóvá. Ez a folyamat csökkentheti a 'szabad' tesztoszteron szintet, amely nagyban befolyásolja a nők szexuális egészségét. Fontos lenne hosszútávú kutatásokat is végezni, hogy meg tudjuk állapítani, ezek a változások véglegesek-e.” - tette hozzá Dr. Panzer.

Dr. Andre Guay, a massachusetts-i Szexuális funkció és endokrinológiai központ (Center for Sexual Function/Endocrinology) vezetője megerősítette, hogy ez egy felettébb fontos és lenyűgöző kutatás. “Évek óta tudjuk, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők egy része csökkent nemi vágytól szenved. Most már tudjuk, hogy a tabletta nem csak az ovulációt szabályozza, de a férfi hormonokat is elnyomja, amelyekből normális esetben a menstruációs ciklus középső harmadában a petefészkek többet  termelnek. Ezen felül az SHBG megköti a tesztoszteront, tehát a tabletta szedése két különböző mechanizmussal csökkenti a férfihormon szintet a női szervezetben. Nem csoda, hogy annyian panaszkodtak különféle tünetekre.” - mondta Dr. Guay.

“Ez a kutatás egy hét éves megfigyelés eredménye, amely során rengeteg olyan nővel találkoztunk, akiknél a szexuális problémák fennálltak, bár már abbahagyták a fogamzásgátló tabletták szedését.” - mondta Dr. Irwin Goldstein, urológus, a kutatás egyik orvosa - “Világszerte nagyjából százezer nő szed jelenleg fogamzásgátló tablettát, amely már önmagában magától értetődővé teszi, mennyire fontos megismerni annak pontos hatásait. Habár már negyven éve forgalmaznak fogamzásgátló tablettákat, azok hosszútávú hatásait az SHBG-re még senki sem vizsgálta meg. Nagyobb probléma, hogy nagyon keveset kutatták a női szexualitást, főképp az egyéb nőket érintő egészségügyi kutatásokkal, vagy akár a férfiak szexuális problémáit célzó kutatásokkal szemben.”

Hogy jobban értsük a probléma fontosságát, a fogamzásgátló tablettákat az 1960-as években vezették be az Egyesült Államokban, és jelenleg tízmillióan szedik csak Amerikában. Az 1945 óta született nők 80%-a szedett valaha tablettát, a nők 27%-a 15 és 44 éves kora közötti időszakban, 53%-uk pedig 20-24 éves kora között. Potens szintetikus ösztrogén (ethinyl estradiol) és potens szintetikus progeszteron (például a norethindrone) biztosítja a hatékony fogamzásgátlást, amely azonban csökkenti az FSH és LH szinteket a szervezetben, ily módon a petefészek anyagcsere folyamatai is lassulnak, és az ovuláció megszűnik.

Az elmúlt 30 évben számos tanulmány szólt a fogamzásgátló tabletták negatív hatásairól a szexuális életre, mint a nemi vágy csökkenése, a kezdeményezési vágy csökkenése, a nemi aktus mennyiségének csökkenése, vagy az élvezet csökkenése. A tesztoszteron, és a többi androgén befolyásolják a szexuális funkciókat. A fogamzásgátló tabletták csökkentik az androgén szintet, hiszen egyrészt termelését csökkentik, másrészt az SHBG is megköti nagy mennyiségüket. Ezek kombinációja vezet a 'kötetlen' vagy 'szabad' tesztoszteron szintjének drasztikus csökkenéséhez.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!