A gesztenye magja önmagában mérgező, és halálhoz vezethet, ha nyersen fogyasztják. Ugyanez igaz a virágra, levélre és kéregre is. Mérgező mivoltát annak köszönheti, hogy túl nagy koncentrátumban tartalmaz egy eszkulin nevezetű vegyületet. Véletlen mérgezés esetén azonnal kérjen orvosi segítséget.

Ezzel ellentétben a gesztenye kivonat biztonsággal fogyasztható rövid ideig, mivel eltávolítják belőle az aktív vegyületeket.

Mellékhatások:

A gesztenye fogyasztása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a gyomorfájás, fejfájás, szédülés és viszketés. Ezek enyhébb tünetek és nem jelentenek igazi veszélyt. Néhányan azonban súlyosabb allergiás tüneteket is produkálhatnak, ami azonnali orvosi segítséget igényel.

1. Allergia:

Az allergiára hajlamosak szervezete biztosan nem fogja tolerálni a gesztenyét. Például azok, akik allergiásak a latexre, hasonló tüneteket produkálhatnak a gesztenyénél is, mivel a latex allergia és a növényi tápanyagok miatti allergia között köztudottan kapcsolat fedezhető fel. Ezt latex-gyümölcs szindrómának nevezik, melynek a gesztenye is a része.

2. Emésztési panaszok:

A gesztenye egyik enyhébb mellékhatása a gyomor irritációja. Annak, akinek már meglévő gyomorproblémái vannak, a növény magja vagy levele csak még nagyobb gyulladást okozhat a gyomorban. Az irritábilis bél szindrómások pedig lehetőleg egyáltalán ne fogyasszanak gesztenyét.

3. Veseproblémák:

A gesztenye kivonat nem ajánlott a veseproblémákra, mivel csak ronthat a páciens állapotán.

4. Májproblémák:

A májproblémások ne fogyasszanak gesztenyét, mivel az károsíthatja a májukat és ronthat az állapotukon is.

5. Kockázatos a cukorbetegek számára:

A gesztenye nem azonnal hat károsan a cukorbetegekre, ezért tanácsos a vércukor szintet állandóan ellenőrizni. A gesztenye ugyanis rendkívüli mértékben csökkentheti a vérnyomást, ami nagyon káros is lehet, főleg mert hipoglikémiás sokk és kóma is kialakulhat miatta.

6. Vérzési problémák:

A gesztenyét nem tanácsos olyanoknak fogyasztaniuk, akiknek vérzési problémáik vannak, mivel a gesztenye lelassítja a véralvadást. A kivonat fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb legyen a vérveszteség és a sérülés nagysága. A vérzési problémáknál már egy kis seb is elegendő ahhoz, hogy az ember nagy mennyiségű vért veszítsen.

7. Nem ajánlatos operáció előtt:

A gesztenyét nem jó operáció előtt fogyasztani, mivel csak súlyosbíthatja a vérzést. A gesztenye lelassítja a véralvadást, ami rendkívül kockázatossá teszi az operációt. Azok, akik gesztenye kivonatot fogyasztanak, lehetőleg két héttel az operáció előtt hagyjanak fel a kivonat fogyasztásával.

8. Terhesség:

Habár a gesztenye biztonságos az egészséges emberek részére, nem sokat tudunk a működéséről és hatásairól a várandósság és a szoptatás ideje alatt. Mivel mérgező is lehet, ezért terhesség alatt jobb kerülni a fogyasztását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!