A hasnyálmirigyrák az összes rákos eset kb. 3%-át teszi ki, azokban a rákból eredő halálozás kb. 7%-áért felelős. Ebből is jól látszik, hogy egy rendkívül agresszív betegségről van szó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél előbb felfedezzük tüneteit.

A hasnyálmirigy egy körte alakú szerv, ami a gyomor alsó része mögött helyezkedik el.

Amikor a hasnyálmirigy sejtjei kontroll nélkül kezdenek el osztódni és egy masszát formálnak, akkor alakul ki a hasnyálmirigy daganat. A hasnyálmirigy segíti az emésztést és inzulint termel, ami azért szükséges, hogy a szervezet fel tudja dolgozni a cukrot, s a sejtek energiát nyerjenek belőle.

A betegség fiatalabb korban is jelentkezhet, de jellemzően 45 éves kor felett alakul ki.

A mai napig nem világos számunkra, hogy mi okozza a betegséget, azonban bizonyos tényezők elősegítik kialakulását: túlsúly – elhízás, a hasnyálmirigy krónikus gyulladása, cukorbetegség, genetikai tényezők, dohányzás, stb.

Sajnos a hasnyálmirigyrák korai felismerése rendkívül nehéz, a betegség pedig nagyon gyorsan átterjed a szervezet más részeire is. Sokan emiatt csendes betegségnek hívják.

Mik lehetnek a hasnyálmirigyrák korai tünetei, figyelmeztető jelei?

1, Sárgaság

Nagyon gyakori a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél, hogy a szemek és a bőr besárgulnak. A sárgaság viszketést is okozhat a kezeken és a lábakon, különösen a tenyéren és a talpon.

A sárgaság oka, hogy a bilirubin nagy mennyiségben halmozódik fel a vérben és ez okozza a tüneteket. A sárgaság lehet májbetegség vagy epehólyag betegség tünete is, ha azonban tapasztalja a tüneteket, azonnal forduljon orvoshoz.

2, Hasi és derékfájás

A hasfájás és derékfájás szintén a hasnyálmirigyrák jellemző tünete. Ez jellemzően egy éles hasi fájdalom, ami a hátba sugárzik.

Sok beteg arról panaszkodik, hogy éjszaka erősebbek a tünetek. A tünet okozója a megnövekedett tumor.

3, Hányinger, hányás

A hányinger és az azt követő hányás a hasnyálmirigyrák egy másik fontos jele lehet. Ahogy a tumor növekszik, elzárja az emésztőrendszer egyes részeit, ami az egész emésztés folyamatát megzavarja. Gyomorégés és savas reflux is jelentkezhet a betegség során.  

4, Hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás

A hirtelen, ok nélküli fogyás szintén jelezheti a hasnyálmirigyrákot, de általában is utalhat rákos megbetegedésre.

Amikor a rák átterjed több szervre, rontja azok funkcióját, ami hatással van az emésztésre és étvágytalanságot okozhat.

Az emésztést segítő hasnyálmirigy enzimek hiányában a zsírok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, ami fogyást okozhat. Ráadásul a rákos sejtek versenyeznek az egészséges sejtekkel a táplálékért.

5, Zsíros vagy világos színű széklet

Hasnyálmirigyrák esetén a széklet jellemzően nagyobb lesz, halványabb, olajos és büdös, mivel a növekvő tumor megakadályozza a hasnyálmirigyet az emésztőenzimek kiválasztásában. Ezekre az enzimekre szükség van a zsírok emésztésénél. Mivel ez nem történik meg, a zsírok a széklettel ürülnek. A Zsíros székletet sokkal nehezebb lehúzni a WC-kagylóban.

A bilirubin hiánya miatt válik a széklet halványabbá.

6, Változások a vizeletben

A széklethez hasonlóan a vizeletben is változások alakulhatnak ki. A vizelet sötétebbé, barna-borostyán árnyalatúvá válik.

A vizelet színváltozásának oka a felgyülemlett bilirubin, de előfordulhat véres vizelet is.

7, Étvágytalanság

A hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek gyakran tapasztalják, hogy hirtelen lecsökken az étvágyuk és kevés étel elfogyasztása után is telítettnek érzik magukat. A tumor növekedésével nyomást gyakorolhat a gyomorra és a belekre és elzárhatja az emésztő rendszert.

8, Puffadás

Mivel a hasnyálmirigy szerves része az emésztőrendszernek, rákos megbetegedése emésztőrendszeri tüneteket okozhat: puffadás, gázképződés, gyulladás.

Ez jellemzően akkor következik be, amikor a tumor elkezdi nyomni a gyomrot, így az nem tud megfelelően működni.

9, Állandó fáradtság, gyengeség

Az általános gyengeség és fáradtság érzet, az étrend vagy a fizikai aktivitás változtatása nélkül, a hasnyálmirigyrák korai tünete lehet. Okai általában a megnövekedett tumor, a kevesebb alvás (pl. a fájdalom miatt), a vérszegénység és az étvágytalanság.

10, Hirtelen, megmagyarázhatatlan okból kialakuló cukorbetegség

A hasnyálmirigyrák szétrombolja a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjeit és ez vezet cukorbetegséghez.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!