A hasnyálmirigyrák az összes rákos eset kb. 3%-át teszi ki, azokban a rákból eredő halálozás kb. 7%-áért felelős. Ebből is jól látszik, hogy egy rendkívül agresszív betegségről van szó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél előbb felfedezzük tüneteit.

A hasnyálmirigy egy körte alakú szerv, ami a gyomor alsó része mögött helyezkedik el.

Amikor a hasnyálmirigy sejtjei kontroll nélkül kezdenek el osztódni és egy masszát formálnak, akkor alakul ki a hasnyálmirigy daganat. A hasnyálmirigy segíti az emésztést és inzulint termel, ami azért szükséges, hogy a szervezet fel tudja dolgozni a cukrot, s a sejtek energiát nyerjenek belőle.

A betegség fiatalabb korban is jelentkezhet, de jellemzően 45 éves kor felett alakul ki.

A mai napig nem világos számunkra, hogy mi okozza a betegséget, azonban bizonyos tényezők elősegítik kialakulását: túlsúly – elhízás, a hasnyálmirigy krónikus gyulladása, cukorbetegség, genetikai tényezők, dohányzás, stb.

Sajnos a hasnyálmirigyrák korai felismerése rendkívül nehéz, a betegség pedig nagyon gyorsan átterjed a szervezet más részeire is. Sokan emiatt csendes betegségnek hívják.

Mik lehetnek a hasnyálmirigyrák korai tünetei, figyelmeztető jelei?

1, Sárgaság

Nagyon gyakori a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél, hogy a szemek és a bőr besárgulnak. A sárgaság viszketést is okozhat a kezeken és a lábakon, különösen a tenyéren és a talpon.

A sárgaság oka, hogy a bilirubin nagy mennyiségben halmozódik fel a vérben és ez okozza a tüneteket. A sárgaság lehet májbetegség vagy epehólyag betegség tünete is, ha azonban tapasztalja a tüneteket, azonnal forduljon orvoshoz.

2, Hasi és derékfájás

A hasfájás és derékfájás szintén a hasnyálmirigyrák jellemző tünete. Ez jellemzően egy éles hasi fájdalom, ami a hátba sugárzik.

Sok beteg arról panaszkodik, hogy éjszaka erősebbek a tünetek. A tünet okozója a megnövekedett tumor.

3, Hányinger, hányás

A hányinger és az azt követő hányás a hasnyálmirigyrák egy másik fontos jele lehet. Ahogy a tumor növekszik, elzárja az emésztőrendszer egyes részeit, ami az egész emésztés folyamatát megzavarja. Gyomorégés és savas reflux is jelentkezhet a betegség során.  

4, Hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás

A hirtelen, ok nélküli fogyás szintén jelezheti a hasnyálmirigyrákot, de általában is utalhat rákos megbetegedésre.

Amikor a rák átterjed több szervre, rontja azok funkcióját, ami hatással van az emésztésre és étvágytalanságot okozhat.

Az emésztést segítő hasnyálmirigy enzimek hiányában a zsírok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, ami fogyást okozhat. Ráadásul a rákos sejtek versenyeznek az egészséges sejtekkel a táplálékért.

5, Zsíros vagy világos színű széklet

Hasnyálmirigyrák esetén a széklet jellemzően nagyobb lesz, halványabb, olajos és büdös, mivel a növekvő tumor megakadályozza a hasnyálmirigyet az emésztőenzimek kiválasztásában. Ezekre az enzimekre szükség van a zsírok emésztésénél. Mivel ez nem történik meg, a zsírok a széklettel ürülnek. A Zsíros székletet sokkal nehezebb lehúzni a WC-kagylóban.

A bilirubin hiánya miatt válik a széklet halványabbá.

6, Változások a vizeletben

A széklethez hasonlóan a vizeletben is változások alakulhatnak ki. A vizelet sötétebbé, barna-borostyán árnyalatúvá válik.

A vizelet színváltozásának oka a felgyülemlett bilirubin, de előfordulhat véres vizelet is.

7, Étvágytalanság

A hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek gyakran tapasztalják, hogy hirtelen lecsökken az étvágyuk és kevés étel elfogyasztása után is telítettnek érzik magukat. A tumor növekedésével nyomást gyakorolhat a gyomorra és a belekre és elzárhatja az emésztő rendszert.

8, Puffadás

Mivel a hasnyálmirigy szerves része az emésztőrendszernek, rákos megbetegedése emésztőrendszeri tüneteket okozhat: puffadás, gázképződés, gyulladás.

Ez jellemzően akkor következik be, amikor a tumor elkezdi nyomni a gyomrot, így az nem tud megfelelően működni.

Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Ganoderma (reishi, pecsétviaszgomba)

9, Állandó fáradtság, gyengeség

Az általános gyengeség és fáradtság érzet, az étrend vagy a fizikai aktivitás változtatása nélkül, a hasnyálmirigyrák korai tünete lehet. Okai általában a megnövekedett tumor, a kevesebb alvás (pl. a fájdalom miatt), a vérszegénység és az étvágytalanság.

10, Hirtelen, megmagyarázhatatlan okból kialakuló cukorbetegség

A hasnyálmirigyrák szétrombolja a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjeit és ez vezet cukorbetegséghez.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!