A kanyaró nagyon fertőző vírusos megbetegedés, a contagiositasi indexe (az ember fogékonyságát kifejező szám valamely fertőző betegség iránt) olyan magas, hogy egy kanyarós beteg mindenkit megfertőz a környezetében, aki nem rendelkezik megfelelő immunvédelemmel. Ilyennel pedig csak az rendelkezhet, aki már volt kanyarós, vagy aki megfelelő védőoltásokban részesült.

A kérdés első felére a válasz nem olyan bonyolult. Minden magyar állampolgár, aki 1968 előtt született, az nagy valószínűséggel volt már kanyarós, így életre szóló immunvédelemmel bír, tehát őket ez a járvány a legkevésbé sem érinti. Az igazi kérdés tehát az, mi a helyzet az 1968 utáni korosztályokkal?

Valóban itt van elásva a kutya. Mert az 1969-ben bevezetetett kötelező kanyaró oltás több sebből is vérzett. Mindenek előtt az oltási stratégia hibás volt, mert túl fiatal korban oltották be a gyermekeket, így nem alakult ki a megfelelő immunválasz, csak egy alkalommal oltottak, és az oltóanyag sem volt a legjobb minőségű, de ez elsősorban a vakcina helytelen tárolása következtében alakult így (Leningrad-16, Leningrad-4F). Ez a hármas hiba érintette az 1969-és 1979 között született embereket, tehát ők valóban nem rendelkezhetnek kielégítő immunvédelemmel a kanyaróval szemben.

1978 után megváltoztatták az oltás időpontját (helyesen) és az oltóanyag is stabilabb lett, de még 11 évig, 1989-ig mindenki csak egy oltásban részesült. Minden esetre az ő helyzetük sokkal jobb, mint az 1968-78 közötti korosztályoké, akik meglehetősen gyenge immunvédelemmel bírnak a betegséggel szemben.

A 78-89- es korosztályok védettsége sokkal jobb, de koránt sem teljes értékű. Ha meg is kapják a betegséget, a lefolyása sokkal enyhébb lesz, mint egyébként. 1989 után már nagyon jó minőségű oltóanyaggal dolgoztak az orvosok, és az oltási időpontok is optimálisak voltak (mind a két alkalommal), így a beoltottak teljesen védettnek számítanak a betegséggel szemben. Ekkor már a Glaxo, majd az MSD oltóanyagait használták és használják jelenleg is.

Tehát a járvány az 1968-78 közti korosztályokat fenyegeti a leginkább, az 78-89-eseket kevésbé, míg az ennél később születettek védettnek számítanak.

Az ügy rávilágít arra, hogy milyen fontos dolog a védőoltás, annak megfelelő szakmai kontrollja és kivitelezése.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!