Most, amikor a járvány mindenkit fenyeget, joggal tesszük fel a kérdést, hol vannak a gyógyszerek?

COV-19

A világ vezető kutatói, laborjai es gyógyszergyárai gőzerővel dolgoznak, hogy megtalálják a hatékony vírus pusztító készítményeket.

Íme, néhány példa

1, Kaletra (lopinavir/litonavir)

A HIV ellen fejlesztették ki, de ebben az esetben is hatásos lehet (Kínában húsz megerősített esetről számoltak be, ahol kritikus állapotú betegekben drámai javulást eredményezett a gyógyszer kombináció.

2, Piferidone (Esbriet)

Tüdő fibrózis ellen kifejlesztett gyógyszer, amit Kínában a Tong ji medical centerben próbálnak ki és az eredmények ígéretesek.

3, Dyadic

Izraeli kutatók fejlesztettek ki olyan monoclonalis antitesteket, amik képesek lehetnek a vírust elpusztítani.

4, Hasonló megoldáson dolgoznak Kansasban a Cocristal pharma kutatói is.

5, Ampligen (rintatolimod)

Immunmodulátor, amit súlyos krónikus fájdalom szindróma kezelésére fejlesztettek és a kínai tapasztalatok szerint a betegség lefolyását meggyorsítja, a gyógyulást elősegítheti. A gyógyszert egyébként Argentínában már egy éve alkalmazzák a krónikus fáradtság szindróma kezelésében.

6, Altimmune orrspay formájában alkalmazható vakcina, melyet elsősorban az influenza ellen dolgoztak ki, de COV-19 ben is hatékony lehet. Az állatkísérletek már befejeződtek, a humán vizsgálatok február 28-an elkezdődtek Kínában, Koreában és Japánban.

7, Aperion recombináns human angiotensin 2 receptor gátló gyógyszer, amit már akut légzési elégtelenségben, ill. pulmonális hipertóniában (amikor túl magas a vérnyomás a tüdő artériaiban) alkalmaznak. Hatékony lehet a COV-19 vírus esetében is, mivel a vírus éppen ezeken a receptorokon keresztül támadja meg a sejteket, tehát ezen receptorok blokádja megvédheti a sejtjeinket attól, hogy a vírus megfertőzze őket.

8, Danoprevir/ ritonavir kombináció és olsetamivir trio első két tagja a HIV-ben már bizonyított, míg az olsetamivir az influenza ellen évek óta használt es jól működő gyógyszer. A hármas kombináció a kínai tapasztalatok szerint ígéretesnek tűnik COV-19 ben is.

9, Chloroquine

Évtizedek óta jól ismert gyógyszer, amit a malária ellen fejlesztettek ki, de később még nagyobb karriert futott be bizonyos autoimmun betegségek kezelésében is. Erős gyulladás gátló hatása nagyon hatékonynak mutatkozott a kínai tapasztalatok szerint a COV-19 okozta tüdőgyulladások kezelésében.

10, Galidesivir

Széles spektrumú antivirális szer, ami az RNS vírusokkal szemben hat jól és ilyen a COV-19 is. Több mint 20 RNA vírus szaporodását gátolja hatékonyan.

11, Tocilizumab

Humán monoclonalis antitest, ami gyulladásban kulcsszerepet játszó interleukin 6 termelődését blokkolja. 94 betegnél vetették be a gyógyszert februárban.

12, Leronlimab

Human monoclonalis antitest, ami a gyulladásos folyamatban meghatározó CCR5 molekulát blokkolja és ennek révén helye lehet a COV-19 kezelésében is.Több mint 800 ember kapta már a készítményt, de ezek a betegegek HIV betegek voltak. Ígéretes lehet a COV-19-ben is.

13, Favipriravir

Széles spektrumú antivirális gyógyszer, amit japán kutatók fejlesztettek ki elsősorban az Ebola és influenza ellen. COV-19-ben is ígéretes.

14, Remdesivir (Gilead Science)

USA-ban kifejlesztett készítmény, amit Kínában a chloroquin-nal kombinálva vetettek be a legsúlyosabb betegek kezelésében.

15, Arbidol (Umifenovir)

Kaletra-val kombinálva Kínában jó tapasztalatokat szereztek.

Ez még messze nem az összes lehetőség, mivel még legalább tíz COV-19 elleni vakcina kifejlesztése folyik teljes erővel a világ öt kontinensén.

Láthatjuk tehát, nem tétlenkednek, de nyilvánvaló, hogy több időre van szükség, hogy ezek bevethetők legyenek tömegesen. Addig is mindent meg kell tennünk a vírus terjedésének a lelassítása érdekében, a karantén szabályok szigorú betartása mellett a kockázat kerülő magatartás preferálásában.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!