A tanulmány szerzői szerint azonban a rákot kialakító mutációnak 10-20 évre is szüksége van, hogy előrehaladott stádiumba kerüljön. Ez az időtartam pedig alkalmas arra, hogy megakadályozzák a rák továbbalakulását, amennyiben azt időben észreveszik. 

A hasnyálmirigy rák ugyan csupán az amerikai rákos megbetegedések három százalékát adja, a Rákkutató Társaság számításai szerint 2014-ben 46.420 főt fognak hasnyálmirigy rákkal diagnosztizálni, közülük 23.530 férfit és 22.890 nőt. Az elmúlt évtizedben a hasnyálmirigy rákos megbetegedések száma rohamosan nőtt. 
 
Öröklési hajlam
 
Kutatások bizonyítják, hogy sok esetben a hasnyálmirigy a család több tagjában is felfedezhető, ám arra nem jöttek még rá, melyik gén felelős az öröklési hajlamért.
 
Dr. Andrew Biankin, a glawgow-i egyetem professzora, kollégái segítségével 766 hasnyálmirigyes beteg eredményeit vizsgálta meg. A betegség akkor számított öröklöttnek, egy vagy több közeli rokon is hasnyálmirigy rákos volt. Amennyiben nem, akkor állapotukat sporadikusnak nyilvánították. 
 
A 766 beteg 9%-ának volt közeli családjban másik hasnyálmirigy rákos beteg. Vizsgálatokkal azt állapították meg, hogy ezeknek a betegeknek a már elrákosodott sejtek mellett több rákra hajlamos sejt volt a szervezetében mint a sporadikus betegeknek. 
 
Dr. Biankin és csapata azt is felfedezte, hogy a hasnyálmirigy rákos családok körében a rák egyéb formáinak kialakulására is több mint kétszer nagyobb esély volt, valamint családjukban a rák egyéb fajtáira is nagyobb eséllyel lehet példát találni. 
 
Mindkét csoportnál felfedezhető a dohányzás és a fiatalabb korban történő diagnózis közötti összefüggés. 
 
Öröklött gének “nagy szerepet játszanak”
 
“Eredményeink azért fontosak, mert azt jelzik, szüleinktől öröklött génjeink nagy befolyással vannak a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeire életünk során” - mondta Dr. Biankin - “Azt is kihangsúlyozzák, a hasnyálmirigy rák kialakulási esélyeinek kutatásakor nem csak a család egészségügyi állapotát kell figyelembe venni, egyéb befolyásoló tényezők is vannak. Végül pedig eredményeink a dohányzás kerülésének fontosságát is kihangsúlyozzák.”
 
A szerzők azt foglalták össze, a felelős gének megtalálása érdekében a családi hasnyálmirigyrákos megbetegedések felfedezése elengedhetetlenül fontos. Azt is elismerték, hogy kutatásuk néhány alkalommal korlátokba ütközött, egész családra kiterjedő vizsgálatokat nem tudtak végezni, ahogyan a családi rákos megbetegedésekről és azok fajtáiról is csak a vizsgált betegek beszámolói alapján tudnak, tehát számításaikban hibák lehetségesek. 
 
Időnek kell még eltelnie, amire az egészségügyi dolgozók ilyen korai fázisban és ennyire könnyedén tudják diagnosztizálni a hasnyálmirigy rákos betegséget. A hasnyálmirigy a test mélyén található, a korai tumorokat nem lehet fizikai vizsgálatokkal megtalálni, és a tünetek sem tipikusak a rák későbbi, már más szervekre is továbbterjedt állapota előtt. Emiatt igen fontos a megfelelő és korai vizsgálat, ha családjában jellemző ez a betegség. Ilyen módon nagy gyógyulási eséllyel gyógyítható a betegség, amelynek első állomásaként a betegségre fogékony személyeket kell megtalálni és megvizsgálni.

Kutatásuk eredményeit az Amerikai Rákkutató Társaság magazinjában publikálták. A hasnyálmirigy rák az egyik legaljasabb rákféle, leggyakrabb esetekben előrehaladott stádiumban fedezik csak fel, amikor már műtéttel sem lehet segíteni. Csupán a betegek 10-20%-án végeznek műtétet, és a műtéten átesettek 80%-a is belehal a betegségbe. A hasnyálmirigy rák ötéves túlélési esélye jelenleg öt százaléknál alacsonyabb.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!