A laparoszkópiás diagnózis és műtét vitathatatlan előnye – ahogy más endoszkópos beavatkozásoknál is – a minden kétséget kizáró pontos diagnózis, a kíméletes műtéti megoldás, valamint az ezekkel járó rövid és gyors felépülés.

Persze ennek az eljárásnak is számos nehézsége van, ebből súlyos szövődmények is származhatnak. Egy szövődményt azonban egyetlen pohár szódavíz elfogyasztásával biztosan kivédhetünk.

A laparoszkópia az endoszkópos beavatkozások azon típusa, amely a hasüreg valamint a medenceüreg diagnózisát és operációját teszi lehetővé a has felnyitása nélkül.

Ahhoz, hogy a sebész a laparoszkópon keresztül jól lásson és az eszközeivel dolgozhasson, a műtét során fel kell fújnia levegővel a hasüreget.

Ez a műtét után némi has feszülésen kívül más gondot nem okoz, s pár órán belül megszűnik. 

Ha azonban a betegnek rekeszsérve van és erről nem tud sem az orvos, sem a beteg, akkor bizony a hasba történő levegő pumpálása során a levegő a rekeszsérven át a mellüregbe juthat, ahol a bőr alá kerülve súlyos subcutan emphysema-t (légmell) okozhat. 

Ez szövődmény könnyen elkerülhető, ha a műtét előtt egy-két nappal a beteg éhgyomorra megiszik egy nagy pohár szódavizet és gyomorröntgent vagy ultrahangos vizsgálatot végeztetünk, mellyel a rekeszsérv könnyen igazolható, vagy kizárható.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!