A pajzsmirigy problémák közé tartozik a hypertireózis, vagy éppen a hypotireózis, a golyva, a pajzsmirigy csomók kialakulása, a pajzsmirigy gyulladás és a pajzsmirigy rák is. Ezek közül a leggyakoribbak a hypo- (nem elég aktív pajzsmirigy) és a hypertireózis (túlzottan aktív pajzsmirigy), amelyek hormonális, érzelmi, és fizikai változásokat idézhetnek elő szervezetében. 

Csak az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 59 millióan szenvednek pajzsmirigy problémáktól, ám a legtöbben erről nem is tudnak. 

Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (The American Associatoin of Clinical Endocrinologists) szerint emberek milliói néma elszenvedői a nem diagnosztizált pajzsmirigy problémáknak. Ez főképp azért történhet meg, mert a legtöbb tünet olyan gyakori, hogy a legtöbbször észre sem veszik, vagy félre diagnosztizálják a beteget. Emellett pedig a betegség mndenkinél máshogy jelentkezik. 

A potenciális probléma jelei és tünetei felfedezésekor kérje meg orvosát, hogy vizsgálja meg pajzsmirigyét és beszélje meg vele a lehetséges gyógymódokat is. 

Bár apró szervről van szó, ám mégis az anyagcserefolyamatok felelőse, és töbek között a szív, az agy, a máj, a vesék, és a bőr egészségéért is felelős. Egész szervezete egészsége érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy pajzsmirigye egészséges legyen és megfelelően működjön.

Alább megtalálja a potenciális pajzsmirigy probléma tíz árulkodó jelét: 

1.    Kimerültség

A kimerültség, túlzott fáradtság érzése és a kimerült energiaszintek érzetét gyakran kapcsolják a pajzsmirigy problémás működéséhez. 

Néhány esetben a mindennapi teendőket sem tudja szünetek beiktatása vagy délutáni alvás nélkül elvégezni. Pajzsmirigy problémára utalhat, főképp, ha korábban nem volt jellemző önre az ennyire kevés energia és az ilyen mértékű fáradtság. 

A hypertireózis esetében előfordulhat, hogy nem tud éjjel aludni, amely miatt nappal kimerült lesz. Hypotireóziskor pedig bár tud aluudni éjjel, reggel mégis fáradtan ébred, amely akár egész napjára kihathat. 

Ha állandóan fáradtnak érzi magát, itt az ideje meglátogatni orvosát és megfelelő diagnózist felállítani. 

2.    Hirtelen testsúly változás 

A megmagyarázhatatlan hízás vagy fogyás pajzsmirigy problémára utalhatnak. A hízás, főképp ha odafigyel étrendjére és testmozgást is végez, a túl kevés pajzsmirigy hormon termelésére, vagy hypotireózisra utalhatnak. 

Ezzel ellentétben ha pajzsmirigye több hormont termel, mint amire szervezetének szüksége van, hirtelen testsúly vesztést tapasztalhat. 

Ha megmagyarázhatatlan testsúly változásokat érzékel, vizsgáltassa meg pajzsmirigyét.

3.    Depresszió vagy feszültség 

Ha depressziós, feszült, vagy pánikbetegségre utaló tüneteket érzékel, amelyek nem változnak az azt gyógyító gyógyszerek és terápia hatására sem, lehetséges, hogy pajzsmirigy betegséget jeleznek, amely akár hypo-, akár hypertireózis is lehet. 

Míg a depresszió hypotireózisnál jellemző, a feszültség és a pánikbetegség a hypertireózisos betegekre jellemző.

A csökkentett pajzsmirigy hormon termelés közvetlen befolyással van az agyi szerotonin szintjéért, amely a jó érzést kelti. Emiatt hangulatingadozást, enyhébb vagy komolyabb depressziót, vagy ok nélküli pánikrohamokat is okozhat egy pajzsmirigy probléma. 

Bár a depressziós és a feszültség pajzsmirigy problémát jelezhet, csupán ezek a tünetek nem elegendőek arra, hogy bizonyítsák azt, pajzsmirigy betegsége van. 

4.    Menstruációs problémák

A pajzsmirigy gondokkal küzdő nők gyakran észlelnek menstruációs problémákat is. Sőt, a pajzsmirigy problémák lehetnek a korai vagy késői pubertázskor és menstruáció okai. Emellett a menstruációs ciklusok megváltozása vagy a rendszertelen menstruáció is pajzsmirigy problémákról árulkodhat. 

A gyakrabban előforduló, erősebb vérzéssel és fájdalommal járó menstruáció a hypotireózisra utalhat, míg a rövidebb, gyengébb vérzéssel járó, és ritkábban jelentkező menstuáció a hypertireózis jele. A meddőség is lehet egy nem diagnosztizált pajzsmirigy probléma oka. 

Ha hirtelen változást tapasztal menstruációs ciklusában, lehetséges, hogy pajzsmirigy betegsége van. Emellett a nagyon korai vagy nagyon késői pubertázs is pajzsmirigy rendellenességet jelezhet. Ezért mindenképpen megéri felkeresnie egy nőgyógyászt. 

5.    Hirtelen hajhullás

A megmagyarázhatatlan hajhullás pajzsmirigy betegséget jelezhet. Az alacsony pajzsmirigy hormonszint megzavarhatja a hajnövekedési ciklusát, és a normálisnál nagyobb mértékű hajhullást okozhat. 

Nem csak fejbőrén tapasztalhatja a hajhullást, hanem szemöldöke végénél is, és akár egyéb testrészein is. Emellett haja kiszáradhat, fakóvá és sprőddé válhat. Ezek mind a hypotireózis jelei lehetnek. 

A túlzottan aktív pajzsmirigy is okozhat hajproblémákat. Hypertireózisos megbetegedés esetén haja elvékonyodhat, és fejbőre túlzottan szárazzá válhat. 

Ha úgy gondolja, túlzottan hullik haja, vizsgáltassa meg pajzsmirigyét és igyekezzen megfelelő gyógykezelést találni. 

6.    Abnormális hőérzet  

Ha túlzottan fázik vagy épp melege van, ám erre nincsen oka, pajzsmirigy problémái lehetnek. A pajzsmirigy hormon szintjének megváltozása megzavarhatják a szervezet hőmérséklet kezelésének képességeit. 

A hideg kezek és lábfejek, vagy az állandó jellegű fázás, még akkor is ha egy meleg szobában tartózkodik, a hypotireózis jelei lehetnek. Ezzel ellentétben a hypertireózis esetében túlzott izzadás jellemző, valamint az, hogy szervezete nehezen viseli a meleget. 

7.    Rekedt hang és kényelmetlen nyaki érzés

A pajzsmirigy problémák olyan gondokat is okozhatnak, mint a rekedtség, a horkolás, vagy a pajzsmirigy területének enyhe kidudorodása. 

Emellett, mivel a pajzsmirigy a nyaka elejénél helyezkedik el, az ott érzékelt bármilyen jellegű kényelmetlen érzés is pajzsmirigy problémára utalhat. 

A nyaki problémák, mint a fájdalom, gyulladt pajzsmirigyre (thyroiditis) vagy golyvára utalhat, amely során a pajzsmirigy megdagad és megnagyobbodik. A golyva a hypo- és a hypertireózis tünete is lehet. 

Ha bármilyen hasonló problémát tapasztal, keresse fel orvosát és derítsék ki, pajzsmirigy betegsége van-e.

8.    Emésztéssel kapcsolatos problémák 

Ha emésztési gondjai vannak, mint a székrekedés, hasmenés, irritábilis bélszindróma (IBS), előfordulhat, hogy pajzsmirigy betegsége van. A pajzsmirigy hormonok megváltoztathatják a bélrendszeri szokásokat, és befolyásolhatják a szervezet emésztőképességét és salakanyag előállító képességét is. 

A súlyos, hosszú távon jellemző székrekedés, főképp ha megfelelő mennyiségű élelmi rostot fogyaszt, a hypotireózis jele lehet. Ezzel szemben a hasmenés vagy az IBS a hypertireózis tünete lehet. 

Ha változásokat tapasztal mellékhelységen végzett szokásaiban, és kezeléssel sem javulnak tünetei, vizsgáltassa meg pajzsmirigyét. 

9.    Túlzott bőrszárazság 

A bőrfunkciókat a pajzsmirigy hormonjai befolyásolják, tehát bármilyen pajzsmirigy probléma bőrproblémákat is okozhat. 

Ha pajzsmirigy hormonjaiból túl keveset kap szervezete, bőre kiszárad és sápadtá válik. A hypotireózis egyéb jelei lehetnek a pikkelyesedő és ráncosodó bőr, a csökkent izzadás, a bőr színének megváltozása, az ödéma, az egyenetlen felületű és megvastagodó körmök, és az ekcéma. A túl sok hormont termelő pajzsmirigy esetében jobban izzadhat, és bőre viszkethet.

10.    Izom- és ízületi fájdalmak

Az izmok és ízületek megmagyarázhatatlan fájdalma, az általános gyengeség érzete karjaiban és lábaiban akár hyper-, akár hypotireózisra is utalhatnak.

Az alulműködő pajzsmirigy általános izomgyengeséget és fájdalmat okozhat, görcsökkel és feszüléssel is járhat. Emellett ízületi fájdalmat okozhat, valamint elősegítheti az ínhüvelygyulladás, a kéztőcsatorna szindróma, és a tarsalis szindróma kialakulását is. 

Ezzel szemben a túlműködő pajzsmirigy izomgyengeséget és izomfáradtságot okozhat, amely megnehezítheti a lépcsőzést, bizonyos tárgyak megtartását, vagy karja feje főlé emelését. 

Ha fentiek közül egy vagy több tünetet is tapasztal, lehetséges, hogy pajzsmirigye alul- vagy túlműködik.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!