Mi a megváltozott szaglás?

Ilyenkor nem képes megfelelő módon érezni a szagokat, lehetséges, hogy teljesen elveszti szaglási képességét, de az is előfordulhat, hogy csak részben károsulnak képességei. Ez a tünet komoly egészségügyi állapotokat jelez, és időszakosan vagy állanndóan is fennállhat. 

A szaglási képesség elvesztése az orrban, agyban, vagy idegrendszerben fennálló problémák miatt lehetséges. Amennyiben úgy érzi, nem megfelelő szaglása, látogassa meg orvosát mert lehetséges, hogy súlyosabb probléma okozza állapotát. 

A szaglás romlásának lehetséges okai

Szaglásának megváltozása időszakos vagy állandó is lehet. Az időszakos romlást általában allergia, illetve bakteriális vagy vírusos fertőzések okozhatják, mint az alábbiak: 

    az orr allergiái,
    influenza, 
    megfázás, 
    szénanátha. 

A szaglás romlása az idősödéssel járó normális folyamat, ez azonban nem a szaglási képesség teljes elvesztését jelenti, csupán annak megváltozását. 

Szaglásának romlását az alábbiak is előidézhetik: 

    időskori emlékezetromlás,
    neurológiai betegségek, mint az Alzheimer betegség, 
    tumor az agyban, 
    alultápláltság, 
    tumor az orrban, 
    az orr műtéti kezelése, 
    fejsérülések, 
    arcüreggyulladás,
    sugárterápia, 
    vírusos felsőlégúti gyulladások, 
    hormonális zavarok, 
    orrcseppek alkalmazása. 

Bizonyos vényköteles gyógyszerek, mint a magas vérnyomásra alkalmazottak is befolyásolhatják szaglási vagy ízlelési képességeit. 

A megváltozott szaglás okának diagnózisa

Amennyiben úgy érzi, megváltoztak szaglási képességei, keresse fel orvosát mielőtt bármilyen vény nélkül kapható gyógyszert alkalmazna. Az orvosi konzultáció során mondja el, mikor tapasztalta először a változást szaglási képességeiben és arról is számoljon be, tapasztal-e egyéb tüneteket.

Az alábbi kérdésekre is legyen válasza, mert ennek tudatában orvosa könnyebben meg tudja találni, mi okozza szaglási képességeinek megváltozását: 

    Képes bizonyos ételek szaglására ám másokéra nem?
    Érzi az ételek ízét? 
    Szed bármilyen gyógyszert? 
    Milyen egyéb tünetei vannak? 
    Szenvedett az elmúlt hónapokban megfázástól vagy influenzától? 
    Allergiás vagy volt az elmúlt hónapokban bármilyen allergiás reakciója? 

Kórtörténetének feltérképezése után orvosa meg fogja vizsgálni orrát, valamint olyan teszteket fog elvégezni, amely segítségével megállapítható, eldugult-e bárhol orrügere. Ezek a vizsgálatok az alábbiak lehetnek: 

    CT,
    MRI,
    röntgen, 
    orr endoszópia, amely során orrjáratait egy apró cső végére szerelt kamerával térépezik fel. 

Ezek a tesztek közelebbi képet adnak orvosának orra felépítéséről. A feltérképező vizsgálatok segítségével kideríthetik, polip vagy egyéb abnormális kinövés okozza-e orrjáratai elzáródását. Emellett azt is segítik felfedezni, az agy abnormális inövése vagy tumorja okozza-e szaglási képességeinek megváltozását. Bizonyos esetekben orvosa biopsziát végezhet, amely során orra néhányn sejtjét eltávolítja és megvizsgálja, amely segíthet a pontos diagnózis felállításában. 

Milyen gyógymódok léteznek a megváltozott szaglási képességek kezelésére? 

Szaglásának megváltozását vírusos vagy bakteriális fertőzések is okozhatják, ezek azonban csak rövid távon okoznak problémát. Akteriális fertőzés esetében a gyógyulási folyamat gyorsítása érdekében antibiotikum kúrára lehet szükség, amely segít szaglási képességeinek visszaállításában is. Az allergiák okozta orrdugulás megszüntetésére tódulatoldók vagy vény nélkül kapható antihisztaminok alkalmazhatóak. 

Amennyiben orra bedugul és nem képes orrának kifújására, szerezzen be egy párásító készüléket lakása levegőjének nedvesítése érdekében. Ilyen módon az orrában felhalmozódott anyagok fellazulnak és könnyebben eltávolíthatóak. 

Amennyiben szaglási képességeinek megváltozását neurológiai probléma, tumor, vagy egyéb betegség okozza, orvosa segítségével megtalálhatják a megfelelő gyógymódot. Bizonyos esetekben szaglási képességeinek megváltozása állandó lehet. 

Hogyan előzhető meg a szaglási képességek megváltozása? 

Nincsen biztos módszer arra, hogyan őrizheti meg tökéletes szaglását. Azonban a probléma kialakulásának kockázatát csökkentheti, ha igyekszik távol tartani önmagát az influenzától és egyéb bakteriális fertőzésektől az alábbiak betartásával:    

    Naponta rendszeresen, többször mosson kezet.
    Mossa meg kezeit miután sokak által látogatott helyeket érintett, például tömegközlekedés igénybevétele után. 
    Tartsa távol önmagát azokktól, akik megfáztak vagy influenzában szenvednek. 

Ezen felül legyen tisztában bizonyos gyógyszerek mellékhatásaival, mert azok között néhány esetben a szaglási képességek megváltozása is jelen lehet.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!