A méhnyakrák világszerte az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők között. A betegséget szinte minden esetben a HPV vírus okozza.

A legfontosabb rizikófaktorok a nem biztonságos szex, a szexuális partnerek gyakori váltása, fogamzásgátló tabletták szedése, a túlsúly, dohányzás, genetikai tényezők, gyenge immunrendszer és a terhesség fiatal korban.

Az egyik legrémisztőbb dolog a méhnyakrákban, hogy a korai stádiumban nem mutat tüneteket. Az észrevehető tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a rák már átterjedt a májba, húgyhólyagba, belekbe, tüdőkbe.

Mik a méhnyakrák leggyakoribb tünetei?

1, Abnormális hüvelyi vérzés

Sok nőnél akkor diagnosztizálják a betegséget, amikor rendellenes vérzést tapasztal. Természetesen ezt sok más is okozhatja, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a méhnyakrák lehetőségét sem. Amikor a rák átterjed a közeli szövetekre, új, abnormális kapillárisok képződnek, amik könnyebben sérülnek és vérzést okozhatnak. Ezek a rendellenes vérzések általában a menstruációs ciklusok között jelentkeznek, vagy közösülés után, menopauzát követően vagy éppen kismedencei vizsgálatot követően.

2, Szokatlan hüvelyi folyás

Egy kis szagtalan, tiszta hüvelyi folyás normális lehet. Azonban ha a hüvelyi folyás mértéke növekszik, a szaga megváltozik, az jelezheti fertőzés vagy rák kialakulását is. Méhnyakrák esetén a hüvelyi folyás barnás színű is lehet és vérrel is keveredhet.

3, Fájdalom közösülés közben

A szexuális aktus során jelentkező fájdalom szintén a méhnyakrák fontos jele lehet. Ez a tünet általában már a betegség előre haladott stádiumában jelentkezik, de más betegség is okozhatja.

4, Kismedencei fájdalom

A kismedencei fájdalom igen gyakori a nők között. A görcsök és fájdalmak a menstruációs ciklus normális részét képezik, azonban ha a fájdalom gyakrabban fordul elő és hosszabb ideig tart, felmerülhet a méhnyakrák jelenléte is.

5, Kellemetlen érzés vizelés közben

A méhnyakrák kellemetlen vizelés érzést okozhat, ráadásul ez a betegség egyik leggyakoribb és legjellemzőbb tünete.

Fájó, csípő vizelést azonban okozhat húgyúti fertőzés, húgyhólyag gyulladás, gombás fertőzés is, ezért nem kell rögtön megijedni, ha ezt a tünetet tapasztalja.

6, Erősebb és hosszabb menstruációs ciklus

A hosszabb ideig tartó, erősebb menstruációs ciklus szintén gyakori jele a méhnyakráknak. Ez erősebb vérzést azonban sok más tényező is okozhatja, mint pl. nem megfelelő hormonális egyensúly, polip, pajzsmirigy rendellenesség, májbetegség, vesebetegség, stb.

7, Inkontinencia

A gyakori vizelés normális jelenség terhes nőknél és azoknál, akik nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztanak. Azonban, ha a gyakori vizelés minden ok nélkül jelentkezik, érdemes odafigyelni a tünetre.

Méhnyakrákban szenvedő betegeknél előfordul, hogy nem tudják megfelelően kontrollálni a vizelet ürítését és gyakran vér is kerül a vizeletbe.

8, Megmagyarázhatatlan testsúly csökkenés

Mint a legtöbb rákos megbetegedés esetén, a méhnyakráknál is előfordulhat a testsúly csökkenése. A szervezet által termelt citokinek jobban hasítják a zsírsejtek, mint az normális esetben történik. Ez pedig fogyáshoz vezet.

Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Ganoderma (reishi, pecsétviaszgomba)

9, Állandó fáradtság

Rákos megbetegedés esetén az egészséges vörösvértesteket felváltják a fehérvérsejtek, amik a betegséggel szemben küzdenek. Ez anémiát okozhat, melynek során csökken a szervezet energiaszintje, csökken az étvágy, asejtek oxigén ellátottsága, a test fáradtabbá válik.

10. Lábfájdalom

A méhnyakrákkal diagnosztizált nők esetében gyakran fordul elő a láb megduzzadása és fájdalma. A fájdalom gyakran állandósul, intenzitása pedig időről-időre növekszik.  

A fenti tünetek többségét más betegségek is okozhatják, azonban ha tapasztalja a fenti tüneteket, vagy a leírtak közül több is jelentkezik Önnél, forduljon minél hamarabb szakorvoshoz, hogy időben diagnosztizálni tudja a tünetei mögött megbúvó okokat.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!