A méhnyakrák világszerte az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők között. A betegséget szinte minden esetben a HPV vírus okozza.

A legfontosabb rizikófaktorok a nem biztonságos szex, a szexuális partnerek gyakori váltása, fogamzásgátló tabletták szedése, a túlsúly, dohányzás, genetikai tényezők, gyenge immunrendszer és a terhesség fiatal korban.

Az egyik legrémisztőbb dolog a méhnyakrákban, hogy a korai stádiumban nem mutat tüneteket. Az észrevehető tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a rák már átterjedt a májba, húgyhólyagba, belekbe, tüdőkbe.

Mik a méhnyakrák leggyakoribb tünetei?

1, Abnormális hüvelyi vérzés

Sok nőnél akkor diagnosztizálják a betegséget, amikor rendellenes vérzést tapasztal. Természetesen ezt sok más is okozhatja, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a méhnyakrák lehetőségét sem. Amikor a rák átterjed a közeli szövetekre, új, abnormális kapillárisok képződnek, amik könnyebben sérülnek és vérzést okozhatnak. Ezek a rendellenes vérzések általában a menstruációs ciklusok között jelentkeznek, vagy közösülés után, menopauzát követően vagy éppen kismedencei vizsgálatot követően.

2, Szokatlan hüvelyi folyás

Egy kis szagtalan, tiszta hüvelyi folyás normális lehet. Azonban ha a hüvelyi folyás mértéke növekszik, a szaga megváltozik, az jelezheti fertőzés vagy rák kialakulását is. Méhnyakrák esetén a hüvelyi folyás barnás színű is lehet és vérrel is keveredhet.

3, Fájdalom közösülés közben

A szexuális aktus során jelentkező fájdalom szintén a méhnyakrák fontos jele lehet. Ez a tünet általában már a betegség előre haladott stádiumában jelentkezik, de más betegség is okozhatja.

4, Kismedencei fájdalom

A kismedencei fájdalom igen gyakori a nők között. A görcsök és fájdalmak a menstruációs ciklus normális részét képezik, azonban ha a fájdalom gyakrabban fordul elő és hosszabb ideig tart, felmerülhet a méhnyakrák jelenléte is.

5, Kellemetlen érzés vizelés közben

A méhnyakrák kellemetlen vizelés érzést okozhat, ráadásul ez a betegség egyik leggyakoribb és legjellemzőbb tünete.

Fájó, csípő vizelést azonban okozhat húgyúti fertőzés, húgyhólyag gyulladás, gombás fertőzés is, ezért nem kell rögtön megijedni, ha ezt a tünetet tapasztalja.

6, Erősebb és hosszabb menstruációs ciklus

A hosszabb ideig tartó, erősebb menstruációs ciklus szintén gyakori jele a méhnyakráknak. Ez erősebb vérzést azonban sok más tényező is okozhatja, mint pl. nem megfelelő hormonális egyensúly, polip, pajzsmirigy rendellenesség, májbetegség, vesebetegség, stb.

7, Inkontinencia

A gyakori vizelés normális jelenség terhes nőknél és azoknál, akik nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztanak. Azonban, ha a gyakori vizelés minden ok nélkül jelentkezik, érdemes odafigyelni a tünetre.

Méhnyakrákban szenvedő betegeknél előfordul, hogy nem tudják megfelelően kontrollálni a vizelet ürítését és gyakran vér is kerül a vizeletbe.

8, Megmagyarázhatatlan testsúly csökkenés

Mint a legtöbb rákos megbetegedés esetén, a méhnyakráknál is előfordulhat a testsúly csökkenése. A szervezet által termelt citokinek jobban hasítják a zsírsejtek, mint az normális esetben történik. Ez pedig fogyáshoz vezet.

9, Állandó fáradtság

Rákos megbetegedés esetén az egészséges vörösvértesteket felváltják a fehérvérsejtek, amik a betegséggel szemben küzdenek. Ez anémiát okozhat, melynek során csökken a szervezet energiaszintje, csökken az étvágy, asejtek oxigén ellátottsága, a test fáradtabbá válik.

10. Lábfájdalom

A méhnyakrákkal diagnosztizált nők esetében gyakran fordul elő a láb megduzzadása és fájdalma. A fájdalom gyakran állandósul, intenzitása pedig időről-időre növekszik.  

A fenti tünetek többségét más betegségek is okozhatják, azonban ha tapasztalja a fenti tüneteket, vagy a leírtak közül több is jelentkezik Önnél, forduljon minél hamarabb szakorvoshoz, hogy időben diagnosztizálni tudja a tünetei mögött megbúvó okokat.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!