Az emberi táplálkozás során természetes módon semmiféle hozzáadott cukorra nincs szükségünk. Tehát cukorkák, csokik, édes tészták, sütik, torták, cukros üdítő italok (még a 100%-os is) messzire kerülendők!

Az összetett szénhidrátokból, pl. keményítők, ami a burgonyában, rizsben, édesburgonyában van, valamint a fehérjéket alkotó aminosavakból a szervezet könnyedén elő tudja állítani azt a cukormennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van és ez nem több, mint napi 135g.

A PCOS-es beteg diétája tehát ilyen. Vagyis egyszerűen cukormentesen kell étkezniük.
A mozgás, a sport elengedhetetlen. A PCOS-es nők egyébként kiváló sportolók többnyire, ha rendszeresen sportolnak. 

A mozgás révén is csökken a testszövetük zsírtartalma, ami azért is fontos, mert náluk a méhtestrák valószínűsége háromszorosa a többiekhez képest, ez a tumor pedig ösztrogén érzékeny, ami a sportolás révén csökkenthető, mert a zsírszövet vesztés révén az ösztrogén szintje is mérséklődik. A PCOS- es beteg soha ne hízzon el, amit a szénhidrát szegény étrenddel, a sok sportolással kell megelőznie. Ebben a betegségben alkalmazott orális fogamzásgátló gyógyszerek ennek a rákféleségnek a gyakoriságát akár 70%-kal is képesek csökkenteni. Az alkoholt kerülniük kell, hiszen a fogamzásgátló szedése tehertételt jelent a máj számára és a nők alkohol érzékenysége amúgy is háromszorosa a férfiakénak. Az alkohol az egyik legfőbb oka a zsírmáj kialakulásának, ami PCOS-ben amúgy is igen magas (40%).

Még lehet javítani a helyzeten bizonyos gyógyszerekkel, pl. Metformin vagy GLP_1 analógok, de ezek semmiképpen sem helyettesíthetik a szénhidrátokban szegény, esszenciális zsírsavakban gazdag mediterrán étrendet és a rendszeres sportolást. 

PCOS-ben az inzulin kevésbé hat (inzulin rezisztencia van), kivéve a petefészkekben. Ezért is van az, hogy a petefészkekben egyébként csak nyomokban meglévő androgén (férfi hormon) termelése fokozódik, melynek következménye a nem kívánt mértékű szőrösödés. És ha a PCOS-es beteg rendszeresen sportol, akkor éppen ez a kissé magasabb férfihormon  szint teszi lehetővé, hogy sokkal eredményesebb legyen, mint "egészséges" társai.

A PCOS-es hölgyek, ha gyermeket kívánnak, ne halogassák sokáig a terhességüket, mert a fogamzó képességük évről évre csökkent.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!