Az anovulaciós ciklusok képezik az ebben a szindrómában oly gyakori meddőség alapját. 

A laborvizsgálatok során az LH/FSH hormonszintek aránya nagyobb, mint 3:1-hez, az esetek kb. 50%-ában. Ilyenkor mindig anovulációs ciklusai vannak a betegeknek. A hasi UH vizsgálat során mindkét petefészekben a tüszők helyén több cisztózusan elfajult képlet látható. 

Megfigyelhető a betegek fokozott hízékonysága, inzulin rezisztenciája, a bőrön gyakori a pattanások kialakulása, és a szőrnövekedés is fokozott lehet.

Gyakran magasabb a tesztoszteron szintjük is és a prolaktin szint is meghaladhatja a normális érték háromszorosát.

A gyakran pozitív cukorterheléses teszt is felhívhatja a figyelmet a betegségre.

Két szakma (nőgyógyász és belgyógyász) és a beteg együttes erőfeszítései szükségesek ahhoz, hogy jól kezelhető legyen a betegség.

Fontos, nagyon fontos a rendszeres sportolás, a megfelelő testsúly kontroll. A szénhidrátokban szegény étrend feltétlenül javasolt. A dohányzás tilos!

Ha a beteg szülni szeretne, akkor a nőgyógyász megfelelő hormon kezeléssel segíthet, néha szükséges lehet a cisztózusan elfajult ovárium részek eltávolítása is (ezt ma már többnyire laparoszkópos műtéttel elvégzik). Minden esetre, ha szülni szeretne, ne halogassa sokáig, mert az esélyei 30 évhez közeledve jelentősen romlanak.

A köztes időszakban fogamzásgátló kezelést kap a beteg, amivel ciklustartó lesz a menzesze (ezért nem szabad az ilyen betegnek dohányoznia, hiszen az anticoncipiens a dohányzással kombinálva megsokszorozza a trombózisok kialakulásának a valószínűségét!).

A belgyógyász törekszik a beteg fogyasztására. Ha az inzulin rezisztencia kialakult, akkor metformin tartalmú gyógyszert adunk, és hasznos még napi 2000 IU D3 vitamin rendszeres szedése is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!