Itt találhatja a Staphylococcus fertőzés legjobb otthoni gyógymódjait:

1.    Teafaolaj

Erős antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően a teafaolaj hatékonyan gyógyítja a Staphylococcus okozta fertőzést, valamint a gyulladás kellemetlen bőrtüneteit is kezeli. 

Egy 2004-ben a fertőzések kontrollálásával foglalkozó American Journal of Infection Control szaklapban megjelent tanulmány szerint a teafaolaj antimikrobiális hatásainak köszönhetően remekül kezeli a Staphylococcus aureus fertőzést és az ezáltal okozott sebeket is. 

- Csepegtessen 2-3 csepp teafaolaj esszenciát egy vízzel átitatott fülpucolóra. Oszlassa el a fertőzött bőrfelületen, hagyja néhány órán át hatni, majd mossa le.
- Keverjen el néhány csepp teafaolajat egy teáskanálnyi aloe vera gélben vagy mézben. Kenje a fertőzött bőrfelületre, hagyja néhány órán át hatni, majd mossa le. 

A fenti gyógymódok egyikét alkalmazza napi 1-2 alkalommal, amíg megfelelő eredményeket nem tapasztal.

Megjegyzés: Ne fogyasszon szájon át teafaolajat, mivel az nem kívánt mellékhatásokkal járhat. 

2.    Manuka méz

A manuka egy különleges Új-zélandi méz, természetes antibakteriális és gyógyító hatásainak köszönhetően segíti a Staphylococcus fertőzések kontrollálását. Sterilizálja a sebet, gyorsítja a gyógyulást, és megszünteti a fertőzést. 

Egy 2002-ben a mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology szaklapban megjelent tanulmány szerint a manuka mézben található fitokemikáliák segítik a fertőzést okozó bektériumok terjedésének és növekedésének meggátolását. 

1. Kenjen egy kevés manuka mézet az érintett felületre. 
2. Hagyja néhány órán át hatni, majd mossa le.
3. Naponta néhányszor ismételje, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel. 

3.    Almaecet

Az almaecet antibiotikum és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően hatékonyan gyógyítja a Staphylococcus fertőzést.

Segíti a baktérimok leküzdését és a gyorsabb gyógyulást, ráadásul immunrendszerét is erősíti, ezáltal megelőzve a további fertőzések kialakulását. 

- Keverjen el egyenlő arányú nyers, szűretlen almaecetet és vizet. Néhány napon át napi 1-2 alkalommal alkalmazza a keveréket a sebek kitisztítására. 
- Adjon 1-2 evőkanálnyi nyers, szűretlen almaecetet egy pohárnyi meleg vízhez és igya meg, naponta kétszer fogyassza. A keverékhez egy kevés nyers mézet is keverhet. 

4.    Kurkuma

Antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító hatású fűszer, amely segítségével gyorsabban és hatékonyabban küzdheti le a fertőzést, ráadásul immunrendszerét is erősíti. 

- Kenjen őrölt kurkumát az érintett bőrfelületre napi néhány alkalommal. 
- 4 csészényi vízben forraljon fel 1 teáskalál kurkuma port, majd hagyja tíz percig finoman forrni. Szűrje le, napi 2-3 alkalommal fogyassza.
- Orvosa beleegyezésével kurkuma tartalmú étrend-kiegészítőket is fogyaszthat.

5.    Fokhagyma

A fokhagyma természetes antibiotikum hatásának köszönhetően segíti a Staphylococcus fertőzés leküzdését. Csökkenti a tünetek kellemetlenségét és intenzitását, valamint immunrendszerét is erősíti. 

- Tisztítsa meg az érintett bőrfelületet, kenje be egy kevés fokhagyma olajjal, majd fedje be kötszerrel. Hagyja néhány órán át hatni, majd szedje le a kötszert. Naponta kétszer ismételje néhány napon keresztül. 
- Naponta fogyasszon el néhány gerezd nyers fokhagymát éhgyomorra, valamint főzés során is bátran használjon fokhagymát. 
- Orvosa beleegyezésével fokhagyma tartalmú étrend-kiegészítőket is fogyaszthat.

6.    Oregano olaj

Antibiotikus hatásának és a benne található sokféle kémiai összetevőnek köszönhetően a hagyományos antibiotikumoknál hatékonyabban csökkenti a fertőzéseket. 

Egy 2007-ben a mikrobiológiával foglalkozó Journal of Medical Microbiology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók felfedezték, hogy az esszenciális oregano olaj jótékony hatással van a staphylococcus aureus és a staphylococcus epidermis baktériumok ellen is. 

- Higítson fel 8-10 csepp oregano olajat két evőkanálnyi olívaolajban. Kenje az érintett bőrfelületre, hagyja néhány órán át hatni, majd mossa le. Naponta többször ismételje. 
- Keverjen el 5 csepp oregano olajat egy pohár vízben vagy gyümölcslében, naponta kétszer fogyassza egy héten át. 

Megjegyzés: Terhes nők számára nem ajánlott az oregano olaj fogyasztása. 

7.    Kanadai aranygyökér

A kanadai aranygyökér fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíti a sebek tisztítását és gyógyulását. A benne található berberine nevű hatóanyag segíti a fertőzésért felelős baktériumok elpusztítását. A gyógynövény ráadásul immunrendszerét is erősíti. 

1. Adjon 1-2 teáskanál kanadai aranygyökeret egy csésze forró vízhez. 
2. Hagyja 20 percig állni, majd szűrje le. 
3. Egy vattapamacs segítségével kenje be vele a fertőzött bőrfelületet.
4. Néhány héten át napi 3-4 alkalommal ismételje. 

8.    Kasvirág

Napjaink gyógynövényszakértői a Staphylococcus fertőzés egyik legjobb gyógymódjának tekintik a kasvigárot. A gyógynövény antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, és immun-stimuláló hatású, ezáltal csökkenti a betegség tüneteit és segíti a gyógyulást.

Egy 2010-ben a Phytomedicine Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint a standardizált kasvirág készítmény segítheti a bakteriális fertőzésekkel járó tünetek csökkentését. 

- Alkalmazzon kasvirág krémet naponta néhány alkalommal a nyílt sebeken vagy bőrkiütéseken. 
- Naponta fogyasszon el 1-2 csésze kasvirág teát. 
- Orvosa beleegyezésével fogyasszon kasvirág étrendkiegészítőket. 

Megjegyzés: Az autoimmun betegségben szenvedők számára nem ajánlott a gyógynövény alkalmazása. 

9.    Kókuszolaj

A kókuszolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően hatékonyan kezeli a Staphylococcus fertőzést. Közepes láncú zsírsav tartalma segíti a baktériumok leküzdését, valamint különféle bőrbetegségek gyógyításában is hatékony segítség. 

1. Masszírozzon az érintett bőrfelületbe egy kevés extra szűz kókuszolajat. 
2. Hagyja néhány órán át hatni, majd mossa le. 
3. Naponta többször alkalmazza, amíg a fertőzés meg nem szűnik. 

Naponta elfogyaszthat néhány evőkanál extra szűz kókuszolajat  a fertőzés belső gyógyítása céljából. 

10.    Eukaliptusz olaj

Az eukaliptusz olaj antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően hatékonyan kezeli a staphylococcus aureus betegséget, valamint a különféle antibiotikum ellenálló betegségeket is. 

Egy 2010-ben a Phytomedicine Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint az eukaliptusz olaj szinergizáló hatásai hatékonyan pusztítják el az antibiotikum ellenálló patogéneket. 

Higítson fel néhány csepp eukaliptusz olajat egy kevés olívaolajjal vagy mandulaolajjal. Kenje be vele az érintett bőrfelületeket, főképp a sebes területeket, és hagyja néhány órán át hatni, majd mossa le. Néhány napon át naponta kétszer ismételje. 

Egyéb tanácsok: 

    A horzsolások gyorsabb gyógyulása érdekében rendszeresen kezelje az érintett bőrfelületet meleg borogatással.
    Ne piszkálja a sebes bőrfelületeket, mivel ezzel lassíthatja a gyógyulási folyamatot. 
    Kiemelten figyeljen oda a megfelelő higiéniára, ezáltal megakadályozhatja a fertőzés átterjedését egyéb testrészeire, vagy másokra. 
    Alaposan mosson kezet étkezések előtt és alkalmazzon kézfertőtlenítőt is. 
    A sebeket és vágásokat tartsa tisztán, és gyógyulásig fedje be steril, száraz kötszerrel.
    Ne osztozzon személyes dolgain másokkal.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!