Feleslegesek a drága fogkefék?

    Paul Batchelor, fogszakértő szerint a fogíny problémák az öregedés részét képezik
    szerinte a rendszeres, fluorid tartalmú fogkrémmel történő fogmosás megoldja a problémát
    a drága fogkő kezelések és polírozások semmit sem segítenek, ha nem figyel oda fogai egészségére. 

A fogszakértő szerint a fogíny problémák súlyosságát eltúlozzák, csupán azért, hogy szájvizet és drága fogkeféket tudjanak eladni miatta.

Paul Batchelor, a londoni University College fogegészségi előadója kihangsúlyozta, hogy a fogíny betegségek (vagy perodontitisz) kialakulása az öregedés normális velejárója, és a fogmosás közbeni enyhe fogíny vérzés nem jelenti azt, hogy fogai ki fognak hullani. Magyarázata szerint a rendszeres, fluorid tartalmú fogkrémmel történő fogmosás a legjobb módszer arra, hogy megvédje fogait a szuvasodástól, amely egy már sokkal komolyabb probléma. 

A Brit Fogászati Magazinban megjelent cikkében azt bizonygatja, hogy a drága beavatkozások, mint a fogorvosok által ajánlott fogkő kezelések és polírozások haszontalanok, ha nem figyel oda fogai egészségére. 
Mr. Batchelor a The Timesnak a következőt nyilatkozta: 

„Ez egy túlhajszolt probléma. Ha nem mos rendszeresen fogat, nagyobb eséllyel fog vérezni vagy begyulladni a fogínye, de ez nem olyan súlyosságú probléma, mint ahogy azt beharangozzák. Azt állítani, hogy fogai ki fognak esni ha nem tesz ellene valami radikálisat, egyszerűen túlbuzgóság. Problémát keltenek, amely miatt az emberek megvásárolják a termékeket.”

Magyarázata szerint csupán az emberek tíz százalékának van szüksége ínyproblémákból fakadó orvosi kezelésre, és a fogorvosoknak a dohányosokra és a nem megfelelően étkezőkre kellene koncentrálniuk. Azt is hozzátette, hogy ha vérzik a fogínye, ne hagyja figyelmen kívül, mert a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű fogmosási szokásokat jelzi, amely fogszuvasodáshoz vezethet.

Ezzel szemben Francis Hughes, a Kings College London fogínybetegségekkel foglalkozó professzora szerint az ínyproblémákat fogászati szakértőkkel kell kezeltetni, így pedig komolyabb problémák esetében megelőzni a fogak elvesztését. 

„Egyre jobban meg tudjuk érteni a fogínybetegségek hatásait, és egyértelmű, hogy csakis mi, fogászati szakemberek tudunk segíteni a problémán. Folyamatosan látunk arra bizonyítékokat, hogy a hatékony fogínykezelések megakadályozhatják a hosszútávon bekövetkező fogveszteséget és visszafordíthatja a probléma okozta egyéb nem kívánt hatásokat.”  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!