A laktóz vagy más néven tejcukor egy diszacharid, amit egy bélben termelődő enzim bont glukózra és galaktózra. Ennek az enzimnek a működése bizonyos rasszokban, illetve az életkor előre haladtával fokozatosan csökken, következésképpen az érintettek esetében a tej fogyasztást követően hosszabb-rövidebb idővel hasi görcsök, puffadás, hasmenés jelentkezhet.

A tehéntej allergia egészen más. A tehéntej allergiásoknál gyakran látunk bőrkiütéseket, nedvedző, viszkető hámelváltozásokat, de akár asztmás rohamot is provokálhat, hasi görcsöket vagy akár vérnyomás zuhanást is. Ennek oka azonban nem a tejcukor, hanem a tehéntejben lévő speciális fehérje, a béta lakto-globulin. Ez a fehérje az anyatejben soha nem található meg normális körülmények között, tehát anyatej allergia lényegében nem létezik. 

Sem feles, sem egyéb higított tejet a kisgyermeknek 3 éves korig ne adjunk, mert a tehéntejben lévő béta lakto-globulin 100 gyermekből 3-nál kiválthatja a fenti tüneteket!

Érdekes megfigyelés, hogy az életkor előre haladtával, ellentétében a laktóz intoleranciával, a tehéntej allergiások száma fokozatosan csökken, de az emberek 1%-át egy életen át elkíséri. A kemény, tartósan érlelt sajtok a béta lakto-globulint már nem tartalmazzák (az inkább a savó fázisban van), ezért ezeket a kemény sajtokat (Ementáli, Cheddar, Gauda, stb.) általában a tehéntej allergiások is fogyaszthatják.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!