A két világháború közt már egyre több kritikus hang szólt a dohányzás káros hatásairól, de az első valóban tudományos vizsgálatok a múlt század ötvenes éveiben jelentek meg arról, hogy a dohányzás egyértelműen rákkeltő. Mégis csak 1964-ben került sor arra, hogy  Luther Terry, az USA akkor egészségügyi minisztere közleményt bocsájtott ki, melyben egyértelműen a dohányzás káros hatásait hangsúlyozta és ennek súlyos népegészségügyi jelentőségére felhívta a figyelmet. 

Rá egy évvel már az USA-ban a cigarettás dobozokon fel kellett tüntetni jól láthatóan, hogy a dohányzás káros az egészségre. Akkoriban az USA felnőtt lakosságának a 42%-a dohányzott.1967-től már a TV-ben és a rádiókban is kötelezővé vált a dohányzás ellenes propagandát támogatni, Majd 1970-től a TV-k és a rádiók már nem reklámozhattak cigarettát. 

Az első világháborúban a hadseregek kifejezetten támogatták a dohányzást, mert megfigyelték étvágycsökkentő hatását, amit a seregek vezetői örömmel konstatáltak. Olcsóbb a katona, ha kevesebb étellel beéri.

Az ellentámadás hamar jött. Még azon évben a cigarettás dobozokról lekerültek a veszélyekre figyelmezető feliratok.1970-től indult el az a civil kezdeményezés, ami a nem dohányzók jogait védelmezte a dohányosokkal szemben.

1986-ban bebizonyították, hogy a passzív dohányzás is súlyosan károsítja az ember egészségét.

1988-tól definiálták először hivatalosan, hogy a nikotin függőséget okoz. Még az évezred forduló előtt lehetővé tették, hogy vény nélkül is megvásárolhassák az emberek a dohányzás leszokását elősegítő gyógyszereket. 

Az e-cigaretta 10 éves múltra tekint vissza, öt éve a dohánytermékek adótartalmát megháromszorozták.

Mindezeknek köszönhetően mára az USA lakosságának csak 16%-a dohányzik, ami megfelel annak a cigaretta mennyiségnek, amennyit az első világháború előtt szívtak el az amerikaiak. Csakhogy akkor az országban kb. fele annyian éltek, mint manapság, úgyhogy az utóbbi ötven év egyértelműen sikertörténetnek bizonyult a dohányzás visszaszorítása szempontjából az USA-ban.

A példa adott, csak követni kell. Az utóbbi tíz évben mi is megléptük mindazokat a lépéseket, amit az USA tett meg az elmúlt ötven évben, de még mindig a felnőtt lakosság 27%-a dohányzik! Szóval, van még hova fejlődnünk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!