Milyen tünetei lehetnek a kukoricaallergiának?

1.    Ételallergia

A kukoricaallergia során immunrendszere a kukoricát, vagy bármilyen kukoricából készült terméket károsnak hisz. Válaszreakcióként antitesteket szabadít fel, az úgynevezett immunoglobulin E-t, amely semlegesíti az allergént. Amikor legközelebb kukoricát eszik, szervezete felismeri azt és jelez az immunrendszer felé, amely hisztamint és egyéb kemikáliákat szabadít fel. Az allergiás tüneteket ez a reakció okozza. 

Azonban ez az allergia igen ritka jelenség. Gyakran egyéb allergénre egy időben történő reakció okozza, mint sok esetben a szója. A szója nagyon kis mennyisége is reakciókat okozhat az arra érzékenyek körében. 

2.    Kellemetlen tünetek

Az allergiás reakciók bizonyos ételekre személyenként mások lehetnek, néhányaknak kellemetlen tüneteket okoz csupán, másoknak azonban súlyosabb, akár életveszélyes problémát is okozhatnak. 

Az étel elfogyasztása után akár perceken belül, de lehet, hogy csak órák múlva jelentkező tünetek az alábbiak lehetnek: 
- a száj bizsergése vagy viszketése, 
- kiütések vagy ekcéma,
- az ajkak, nyelv, torok, arc, és egyéb testrészek megduzzadása, 
- légzési nehézségek, sípoló légzés, vagy az orrjáratok eldugulása,
- emésztési problémák, mint a hányinger, a hányás, vagy a hasmenés. 

3.    Súlyos allergiás reakciók

A súlyos reakció anafilaxist okozhat, amely életveszélyes állapot lehet, ennek tünetei az alábbiak: 

- eszméletvesztés,
- gyors és rendszertelen pulzus,
- sokk,
- légzési nehézségek a torok és a légutak megduzzadása miatt. 

Elengedhetetlenül fontos azonnali orvosi segítséget kérni, amennyiben allergiás a kukoricára és a tünetek bármelyikét tapasztalja. 

4.    Konzultáljon orvosával

Keresse fel orvosát, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja kukorica, vagy kukorica tartalmú termékek fogyasztása során. Ilyenkor orvosa kikérdezi majd önt egyéb tüneteiről, a csaldjában jellemző egészségügyi problémákról, és az esetleges ételallergiákról. A válaszok alapján meg tudja állapítani, allergiás reakcióját kukorica, vagy bármi egyéb étel okozta-e. 

5.    Csökkentett kitettség

A kukorica elkerülése nehéz lehet, hiszen rengeteg étel tartalmaz kukoricát valamilyen formában. Néhányaknál csupán az allergén megérintése reakciót okozhat. 

Az allergiás reakció egyik megelőzési formája ha magával viszi saját készítésű ételeit utazáskor. Ha étteremben eszik, kérdezze meg felszolgálókat, pontosan milyen összetevőket használnak az ételek előkészítésekor.

6.    Rejtett veszélyek

Amennyiben kiderül, hogy allergiás a kukoricára, sokszor az étel elkerülése nem elegendő. A kukorica tartalmú ételek és italok listája hosszú lehet, hiszen a legtöbb étel tartalmaz kukoricából készült édesítőszert vagy kukoricakeményítőt. A problémák elkerülése érdekében mindig olvassa el az összetevők listáját. 

Az alábbi ételek és italok a legtöbb esetben tartalmaznak kukoricát valamilyen formában: 

- péksütemények,
- szénsavs italok,
- édességek,
- gyümölcskonzervek,
- müzlik,
- sütemények,
- ízesített tejitalok,
- lekvárok és dzsemek,
- löncshúsok,
- rágcsálnivalók, 
- szirupok. 

7.    Az összetevők listája

A tápanyagösszetevők listája mindig tartalmazza azt, az étel készítése során felhasználtak-e kukoricát. Tartsa távol magát minden olyan ételtől, amelynek összetevői között a kukorica, vagy annak bármely szinonímája található. 

Egyéb összetevők is utalhatnak kukoricára az ételben, például az alábbiak: 

- karamell, 
- dextróz,
- dextrin,
- fruktóz,
- malátaszirup,
- módosított keményítő és ecet.

8.    Megelőzés

Az ételallergiára nincsen gyógymód, azonban bizonyos módszerekkel megelőzhető az allergiás reakció kialakulásának veszélye. 

Amennyiben valaha súlyos allergiás reakciója volt a kukoricára, szerezzen be orvosi adatait tartalmazó nyakláncot vagy karkötőt, amely segít tájékoztatni a környezetében tartózkodókat allergiájáról. Főképp akkor nyújt hatalmas segítséget viselésük, ha súlyos allergiás reakciója van és nem tudja tájékoztatni a környezetében tartózkodókat állapotáról.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!