Az egyszerű tej egyik népszerű variációja a mandulatej, amely nagyon egészséges, mivel keveredik benne a tej és a mandula egészségre gyakorolt pozitív hatása. A mandulatej gazdag proteinben, vitaminokban, kalciumban és más ásványi anyagokban. Kevés koleszterint tartalmaz, és ha tejzsír nélkül készítik, még a fogyást is segíti.

A mandulatej esetleges mellékhatásai:

A mandulatej számos pozitív hatással rendelkezik, viszont negatívan is hathat az egészségre, különösen, ha allergiás a diófélékre.

Allergia:

A mandula az egyik leggyakrabban allergiát okozó dióféle. Ezért az, aki allergiás a diófélékre és mégis mandulatejet fogyaszt, az alábbi tüneteket tapasztalhatja: arcduzzanat, hányinger és hasmenés.

Pajzsmirigyek:

A mandula olyan anyagot tartalmaz, amely hatással van a pajzsmirigyekre. Mivel befolyásolja a mirigy jódfeldolgozását, a mirigy emiatt megnagyobbodhat. Másrészről a mandulatej fogyasztásával erősíthető az immunrendszer.

Magas cukorszint:

A mandulatej cukrot tartalmaz, amelyből túl sok káros hatással lehet az egészségre.

Gyerekeknek:

Sokan úgy gondolják, hogy a mandulatej biztosítja a babák egészséges fejlődését, ezért jó ötlet a babákat ezzel a tejjel etetni. Habár a mandulatej nincs hatással az egészségre ebben a korai életszakaszban, de később komplikációk alakulhatnak ki miatta.

Bőrreakciók:

A mandulatej fogyasztása olyan bőrreakciók megjelenéséhez vezethet, mint a viszketés, ekcéma és csalánkiütés. Ezek a reakciók legtöbbször 10-60 percen belül jelentkeznek a mandulatej elfogyasztása után.

Alhasi problémák:

Azok, akik allergiásak a mandulatejre, lehet, hogy alhasi görcsökkel fognak szembenézni, mivel számukra nehéz a tej megemésztése.

Légzőszervi és légzési problémák:

A mandulatej mellékhatásai között szerepel az olyan légzési probléma, mint a zihálás és a nehézlégzés. Ez azoknál sokkal gyakoribb, akik asztmásak vagy bármilyen gondjuk van a légzéssel.

Emésztési problémák:

Azok, akik képtelenek megemészteni a mandulatejet, olyan allergiás tünetekkel is reagálhatnak a tej fogyasztására, mint hasmenés és hányás.

Megfázás-szerű tünetek:

A mandulatej allergia olyan tüneteket is okozhat, mint az orrfolyás, zihálás és légzési problémák. Ezek elsősorban azoknál fordulnak elő, akik allergiásak a diófélékre, de más allergiáknál is előfordulhatnak. Ezért aztán bármilyen allergiája is van, a mandulatejet óvatosan fogyassza.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!