A rákallergia viszonylag gyakori jelenség, amelynek igen súlyos következményei is lehetnek.

Alább megtudhatja, mik a rákallergia tünetei, hogyan fedezheti fel az allergiát, milyen allergiás reakciók jellemzőek, és milyen ételek kerülése ajánlott. 

A Járványügyi és -megelőzési központ (CDC) felmérései szerint a mészhéjú tengeri állatok azon nyolc étel egyikét alkotják, amelyek együttesen a súlyos ételallergiák 90%-áért felelősek.

1.    Mi a rákallergia?

A rákallergia során minden mészhéjú tengeri állatra allergiás a szervezet, mint például a garnélarák, királyrák, vagy a homár. Ezen kívül a polip és a tintahal is ebbe a kategóriába tartoznak. 

Néhányak az összes mészhéjú állatra allergiásak, ami miatt előfordulhat, hogy kerülniük kell bármilyen tengeri élőlény fogyasztását. Mások lehet, hogy cska egy bizonyos élőlénnyre allergásak, például a garnélarákra. 

Nagyon kis mennyiségű mészhéjú állat elfogyasztása is komoly allergiás reakcióhoz vezethet. 

2.    Kit érinthet a rákallergia? 

Bárki szenvedhet rákallergiától, azonban néhányak számára nagyobb az allergia kialakulásának esélye, mint másoknál. 

A Mayo Klinika felmérései szerint a mészhéjú allergia a fenőttek körében elterjedtebb, mint gyermekeknél, valamint a felnőttek körében a nőknél gyakrabban jelentkezik a betegség, mint a férfiak körében. 

A gyermekek körében is kialakulhat az allergia, a fiúknál gyakrabban, mint a lányoknál. Valamint akkor is nagyobb az esélye az allergia kialakulásának, ha családjában valaki szenvedett már ettől az allergiától. 

3.    A rákallergia gyengébb tünetei

Az allergiás reakciók általában az allergén megérintése vagy az étel elfogyasztása után jelentkeznek. Nem mindenkinél azonosak a reakciók, azonban a gyakori kevésbé súlyos tünetek közül az alábbiak jellemzőek: 
- bőrviszketés,
- a szájban és a száj körül jelentkező csiklandozó érzés,
- piros, viszkető kiütések, 
- gyomorfájás és gyomorproblémák,
- orrfolyás vagy orrdugulás. 

4.    A rákallergia egyértelmű tünetei

Bizonyos rákallergiás tüneteket egyszerűbben észre lehet venni. A duzzadás gyakran előfordul a mészhéjú allergia során, amely állapot kiterjedhet az ajkakra, nyelvre, vagy a torokra is. Ritkább esetben az arc vagy egyéb testrészek is feldagadhatnak. 

Egyéb tünetek közül az alábbiak jellemzőek a rákallergiára: 

- hasi görcsök,
- hányás,
- hasmenés,
- köhögés,
- sípoló légzés. 

Ezek a tünetek nem életveszélyesek, azonban orvosi kezelésre szorulhat miattuk. 

5.    A súlyos rákallergiás reakció jellemzői

A mészhéjúak súlyos allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxist okozhatnak, amely állapot azonnali orvosi kezelésre szorul. Amennyiben anafilaxisban szenved, epinefrin (adrenalin) injekció beadása szükséges, és egyéb orvosi kezelésekre is szükség lehet. 

Anafilaxiás reakciója lehet, ha az alábbi tüneteket tapasztalja: 
- duzzadt torok, 
- légzési nehézségek,
- nagymértékű vérnyomáscsökkenés,
- gyors pulzus,
- szédülés vagy ájulás. 

6.    Allergiás reakció vagy ételmérgezés? 

A rákallergia sok tünete azonos az ételmérgezés tüneteivel, azonban egy fontos különbség van a két állapot között: az ételallergia minden egyes alkalommal jelentkezik, amikor kapcsolatba kerül az étellel, amelyre érzékeny. Az ételmérgezés ezzel szemben általában ennél ritkábban, esetenként fordul csak elő. 

Amennyiben mészhéjú elfogyasztása után gyakran tapasztaljaj a tünetek jelentkezését, allergiás lehet. 

7.    A rákallergia kezelése

A rákallergia sok, kevésbé súlyos tünete vény nélkül kapható antihisztaminokkal kezelhető. Ezek a gyógyszerek segítik a viszketés és az egyéb kellemetlen tünetek csökkentését. 

Súlyos reakció esetében epinefrin injekcióra van szüksége, valamint keresse fel orvosát vagy a legközelebbi kórházat is. 

Amennyiben rákallergiával diagnosztizálták és birtokában van egy injektornak, bizonyosodjon meg arról, hogy ismeri kezelését, hogy egy súlyosabb reakció első tüneteinél használni tudja. 

8.    A rákféléket tartalmazó termékek kerülése

Bizonyos rákok felhasználásával készülő ételt nehéz felfedezni, az alábbi ételekben fordulhatnak elő: 
- halleves alap, amit sok ázsiai étel elkészítéséhez használnak,
- surimi, vagy hamis rák, amelyhez gyakran mészhéjúak húsát használják fel,
- glükozamin, amely gyakori étrendkiegészítőt a mészhéjúak héjának felhasználásával állítanak elő.

Az Amerikai Allergia, Asztma, és Immunológiai Iskola (AAAI) munkatársai szerint a mészhéjú allergiától szenvedők bizonyos glükozamin tartalmú termékeket fogyaszthatnak, azonban, mint minden étrendkiegészítő esetében, ilyenkor is kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt szedni kezdi. 

9.    Élet a rákallergiával

A rákallergiára nem létezik gyógymód, azonban bizonyos lépéseket tehet annak érdekében, hogy biztonságban legyen és teljes életet élhessen. Íme néhány tipp ennek érdekében:
- Kerülje a mészhéjúak fogyasztását.
- Ne egyen bele mások ételébe és ne hagyja, hogy mások beleegyenek az ön ételébe. 
- Mindig legyen önnél az allergiagyógyszere.
- Bizonyosodjon meg róla, hogy ismeri az injektor kezelését, amennyiben szüksége van rá. 
- Tudassa másokkal is allergiáját, legyen terve vészhelyzet esetére és hordjon az orvosok munkáját karkötőt, amely jelzi allergiája létét.

Amennyiben nem biztos abban, egy termék tartalmaz-e mészhéjasokat, ne fogyassza el a kérdéses ételt. Semmi nem ér annyit, hogy életveszéles helyzetbe hozza önmagát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!