Az allergiák mindenkit máshogy érintenek. Míg egyesek csak közepes erősséggel reagálnak egy allergénre, mások számára ez súlyos tünetekkel járhat. A közepes erősségű allergiák csupán kellemetlenek, a súlyos allergiák azonban életveszélyesek is lehetnek.

Bár a közepes súlyosságú allergiás tünetek nem annyira veszélyesek, de az egész testet érinthetik. Jellemzően bőrkiütéssel, bőrpírral, orrfolyással, szemviszketéssel, hányingerrel, és hasi görcsökkel jelentkeznek. 

A súlyos allergiás reakciók ennél komolyabbak. Az allergia okozta duzzadás a torokra és a tüdőre is hathat, amely allergiás asztmát vagy életveszélyes anafilaxiat okozhat. 

Súlyos allergének

Az allergének az allergiás tüneteket okozó anyagok. Bár a pollen, por, atka, vagy növényspóra gyakori allergének, nagyon ritka esetekben okoznak súlyos allergiát, hiszen a környezetben mindenhol megtalálhatóak. A súlyos allergének közé az állati szövet, a rovarcsípés, bizonyos gyógyszerek (mint a penicillin), és az ételek sorolhatóak. A leggyakrabban allergiát okozó ételek közé a mogyoró, a halak és a tenger gyümölcsei, a tojás, a tej, a gabona, és a szója tartoznak. 

Egész életen át tartó allergiák

Bizonyos allergiák gyermekkorban jellemzőek, majd felnőve a tünetek enyhülnek, ez főképp a tojásallergiára jellemző. A legtöbb allergia azonban egész életen át tart. 

Gyakori, ismételt érintkezés a méreganyaggal az allergia kialakulásához vezethet, jellemző a darázscsípés vagy mérges szömörce allergia ilyen jellegű kialakulása. Az élete során felhalmozódó méregenyagok hatására túlzottan érzékeny is lehet bizonyos anyagokra, amely súlyos allergia kialakulásához vezethet. 

Az immunrendszer

Az allergiás tünetek olyankor jelentkeznek, amikor immunrendszere túlzott módon reagál a szervezetében található allergénekre. Immunrendszere ilyenkor hibásan úgy gondolja, hogy a bizonyos ételekből, mint a mogyoróból származó allergén káros, szervezetére veszélyes anyag. Az immunrendszer ezért kemikáliákat, köztük hisztamint is termel, amelyek az idegen betolakodó leküzdéséért felelősek. 

Amikor immunrendszere szabadjára engedi ezeket az anyagokat, az a szervezet allergiás reakcióit okozza. 

Duzzadás és légzési nehézségek

Az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos testrészek duzzadásához vezethet, ez főképp az ajkakra, nyelvre, ujjakra és lábujjakra jellemző. Amennyiben ajkai vagy nyelve túlzottan megdagad, az szájürege elzáródásához és beszéd- illetve légzési nehézségekhez vezethet. 

Ha torka is megdagad, az nyelési és légzési nehézségeket okozhat. Emellett légutai is megduzzadhatnak, amely légszomjat, asztmás légzést, vagy asztmát okozhat. Az antihisztaminok és a szteroidok segítik az allergiás reakció leküzdését és kontroll alatt tartását. 

Allergiás asztma

Az asztma során a tüdő apró részecskéi gyulladásos állapotba kerülnek, amely miatt megdagadnak és gátolják a levegő megfelelő áramlását. Mivel az allergiás reakciók gyakran duzzadást okozhatnak, egy asztmához hasonló állapotot is okozhatnak, amelyet allergiás asztmának neveznek. 

Ezt az állapotot ugyanúgy kell kezelni, mint az asztmát, inhaláló készülékkel, mint például az albuterol, amely segíti légutali tágítását és így nagyobb mennyiségű levegő átjuttatását tüdejébe. Az anafilaxia bekövetkezése esetében azonban nem hatékonyak az inhaláló készülékek, mert ilyenkor torka elzáródik, meggátolva azt, hogy a gyógyszer tüdejébe jusson. 

Anafilaxia 

Az anafilaxia olyan esetekben fordul elő, amikor a túlzott duzzadás elzárja torkát és megakadályozza a lélegzést. Vérnyomása leeshet, és pulzusa gyenge vagy változékony lehet. Ha a duzzadás hosszabb időre elzárja légutait, eszméletét is elveszítheti. 

Ha úgy érzi, anafilaxiaos tünetei alakulnak, alkalmazzon epinefrin (adrenalin) injekciót, mint például az EpiPen, az Auvi-Q, vagy a Adrenaclick. Az epinefrin segíti a légutak megnyitását és a légzés megkönnyítését. 

Diagnózis és felkészülés

Ha súlyos allergiáktól szenved, allergológus segítségével felmérhetik állapotát és megtalálhatják a legjobb módszert panaszai kezelésére. Allergiavizsgálatok elvégzésével megtudhatják, mire allergiás és az anafilaxia kezelésére epinefrin injekciós készletet is kaphat. Az allergológus ezen felül abban is segíthet önnek, hogy anafilaxia esetében milyen lépéseket kövessen és milyen módon tartsa számon tüneteit és gyógyszereit. 

Emellett hasznos egy vészhelyzet esetére kifejlesztett karkötőt hordania, amely segíti az orvosokat és mentősöket állapotának minél gyorsabb felmérésében. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!