A szem allergiái a szem felületén jelentkező immunreakciók.

A szemek legtöbb allergiás reakcióját a pollenek, élőlények szövetei, és a füst okozza, azonban az is előfordulhat, hogy megérinti az önre veszélyes allergént majd megdörzsöli szemeit és ez okozza a problémákat. 

A szem érintkezési felületein hisztamin szabadul fel, amely a vörös, viszkető, vizenyős szemért felelős. Ez az allergia bármikor jelentkezhet, de főképp tavasztól őszig jellemző, amikor a fák, füvek, és gyomnövények virágzanak.

A legtöbb esetben mindkét szemét érinti a probléma, azonban bizonyos esetekben, például amikor mérges tölggyel vagy szömörcével kerül kapcsolatba, csak az egyik szemét érinti az allergia. Néhányaknál az allergiához ekcéma vagy asztma is társulhat. 

Kötőhártya gyulladás vagy allergia? 

Az ember szemet egy vékony membránréteg, a kötőhártya borítja. Amikor valami irritálni kezdi ezt a fedőréteget, szeme viszketni kezdhet, bevörösödhet, bedagadhat, és vizenyőssé válhat. Ezt az állapotot nevezik szemgyulladásnak, amelynek orvosi szempontból egyik fajtája a szem allergiás reakciója. 

Az allergének mellett egyebek is okozhatnak gyulladást, például vírusos vagy bakteriális fertőzések, kontaktlencse, szemcseppek vagy egyéb irritánsok. Az allergiás szemgyulladás, valamint a kontaktlencse vagy irritánsok által okozott szemgyulladás nem fertőző, azonban a vírusok és baktériumok okozta gyulladás fertőző lehet. 

A legtöbb szemgyulladás magától elmúlik, kivéve a bakteriális gylladást, amely gyógyítására antibakteriális szemcseppek ajánlottak. Amennyiben szeme rendszeresen ugyanabban az évszakban gyullad be, allergének lehetnek a hibásak, például valamilyen pollen. 

A szemgyulladás csak nagyon ritka esetekben befolyásolja látását. 

A szemgyulladás tünetei

    viszkető vagy égő szemek,
    könnyezés,
    vörös vagy rózsaszín szemek, amelyek váladékozhatnak is, 
    duzzadt szemhéjak, főképp reggelente,
    ritka esetekben a szem körüli bőr hámlása, 
    egyéb tünetek is párosodhatnak a szem gyulladásos megbetegedéséhez, mint az orrfolyás, orra vagy arcürege eldugulása, és a tüsszögés. 

A szem allergiáinak kezelése

A szem allergiájának leghatékonyabb kezelése az, ha elkerüli a problémát okozó allergént. Amennyiben nem tudja, mi a problémás allergén, keressen fel egy allergológust ennek kiderítése érdekében. 

A súlyosabb tünetek antihisztamin vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazását igényelheti, főképp ha egyéb tünetektől is szenved. A legsúlyosabb esetekben allergia injekciók alkalmazása is előfordulhat. 

A legjobb allergia ellenes szemcseppek

Az allergiás szemgyulladásra olopatadin hidroklorid tartalmú szemcseppeket írnak fel, amelyeket a leginkább Pataday és Patanol márkanevek alatt találhat meg. 

Egy 2008-as a klinikai szemészettel foglalkozó Clinical Ophthalmology magazinban megjelent kutatás szerint ez az összetevő “remek, erős és biztonságos antiallergén hatású szer, amely egyéb hisztamin tartalmú vagy szteroidot nem tartalmazó szemcseppeknél jobb eredményeket mutat”.

A szem allergiáinak természetes gyógyítása

Többféle homeopátiás kezelés is alkalmazható az allergiás szemgyulladás kezelésére, kiesbb-nnagyobb sikerrel. Ilyenek pldául az alluim cepa, amelyet vöröshagymából készítenek, az euphorbium, és a galphima. Minden esetben kérdezze meg orvosát ezen szerek biztonságosságáról és hatékonyságáról, csakúgy, mint minden természetes gyógymód esetében. 

Sokak számára egy nedves, hideg kendő nyújthatja az enyhülést szeme allergiás reakciója esetében. Naponta többször helyezze a kendő becsukott szemeire. 

Allergiára alkalmazható szemcseppek

A szemet nedvesítő műkönnyek segíthetik az allergének kimosását szeméből. 

Sokféle vény nélkül és vénykötelesen kapható szemcsepp alkalmas az allergiás szemgyulladás kezelésére. Ezekben a cseppekben szemét nedvesítő anyagok, valamint antihisztamin és szteroidokat nem tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek találhatóak. Bizonyos szemcseppeket minden nap kell alkalmazni a legjobb hatás érdekében, míg másokat elegendő csupán alkalomszerűen, a tünetek csökkentésének érdekében. 

A szemcseppek először égő vagy szúró érzést kelthetnek, azonban ez a kellemetlenség pár percen belül elmúlik. Bizonyos szemcseppek mellékhatásokat okozhatnak, tehát minden esetben kérje ki orvosa véleményét arról, melyik szemcsepp a megfelelő az ön számára.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!