Mi az a tojásallergia?

Ki lesz  tojásallergiás?

Bárkinél kialakulhat a tojásallergia, ám bizonyos csecsemők és gyermekek körében nagyobb az allergia kialakulásának az esélye. Vegye figyelembe az alábbi tényezőket: 
    Bőrproblémák: A bizonyos bőrbetegségektől, főképp az ekcémától szenvedő gyermekek körében nagyobb az ételallergák kialakulásának esélye.
    Genetika: Ha a szülő (vagy szülők) ételallergiától szenved(nek), vagy bármilyen egyéb allergiától szenved(nek), legyen az akár szezonális, a gyermek nagyobb eséllyel lesz ételallergiás. 
    Életkor: A tojásallergia leginkább a gyermekeket érinti. Az Amerikai Asztma, Allergia, és Immunológiai Iskola (ACAAI) felmérései szerint a tojásallergiás gyermekek közel 70%-a 16 éves korára kinövi a betegséget. 

A tojásallergia az Ételallergia kutató és oktató szervezet (FARE) szerint az egyik leggyakoribb, gyermekeket is érintő ételallergia. A tojásallergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer a tojásban található ártalmatlan fehérjéket kártékonynak hiszi és ellentámadást indít. Az immunrendszer ekkor hisztamint és egyéb anyagokat bocsát ki, amelyek a tojás fehérjére reagálnak. A hisztamin ilyen jellegű támadása problémás allergia tüneteket okozhat.

Sárgája vagy fehérje? 

A tojásallergiától szenvedők általában a tojásfehérjében található albumen nevű fehérjére érzékenyek. Azonban az allergiát okozó fehérje a tojássárgájában is megtalálható. Az orvosok általában azt javasolják a tojásallergiás betegeknek, hogy teljesen zárják ki étrendjükből a tojást, hiszen sárgája és fehérje teljes mértékű elválasztása szinte lehetetlen. 

Enyhe tünetek

Az allergiás reakciók mindenkinél máshogy jelentkeznek, és közepestől súlyosig fokozódhatnak. A tünetek a tojás elfogyasztása után pár percen belül jelentkezhetnek. A legtöbb tojásallergiás tünet a bőrrel kapcsolatos, az első tünetek között a kiütések jelentkeznek. Ezek a vörös, duzzadt foltok az arcon és a száj körül jelennek meg. Az egyéb tünetek közül az alábbiak jellemzőek: 

    orrdugulás vagy orrgyulladás;
    asztmás tünetek, mint a köhögés és a mellkasi szorító érzés;
    emésztőrendszeri gondok, mint a hányinger, hasi görcsök, és néhány esetben hányás. 

Súlyos reakciók

Bár nagyon ritka, de előfordulhat életveszélyes allergiás reakció is, amelyet anafilaxisnak neveznek. Ez a reakció egyszerre több módon hat szervezetére, az alábbi veszélyes tüneteket okozva: 

    gyors vérnyomáscsökkenés;
    a torok összeszűkülése, légzési nehézségeket okozva;
    a nyelv és az ajkak megdagadása;
    szédülés;
    eszméletvesztés.

Az anafilaxist azonnal kezelni kell egy adag epinefrin (adrenalin) injekcióval, amely ellensúlyozza az allergiás reakciót. Az epinefrin gyorsan megnöveli a vérnyomást, stimulálja a szív működését, javítja a légzést, és csökkenti a duzzadást. 

A tojás és társai

A tojásallergiás reakció megelőzésének egyetlen módja az étel teljes mértékű kerülése. Olvassa el minden étel és ital összetevőinek listáját, és bizonyosodjon meg arról, hogy nem tartalmaz tojást vagy tojásfehérjét. A gyártók néha más néven tüntetik fel termékeikben a felhasznált tojás fehérjét, ezért kerülje azokat a termékeket, amelyek az alábbi összetevőket tartalmazzák: 

    vitellin;
    simplesse;
    lysozyme;
    livetin;
    lecitin;
    globulin;
    albumin vagy albumen;
    valamint olyan összetevők, amelyek “ovo” vagy “ova” kezdetűek, amelyek a latin ovum szóból származnak, melynek jelentése tojás.

A tojás váratlan forrásai 

A tojás fehérje sokféle ételben és italban megtalálható, gyakran olyanokban, amire nem számít. A sütemények mellett a tojás az alábbi ételekben és italokban található meg: 

    ünnepi italok, mint az eggnog;
    salátaöntetek;
    pudding;
    tésztafélék;
    fasírt és húsgolyó;
    majonéz;
    pillecukor;
    sütemény máz.

Ha nem biztos abban, egy termék tartalmaz-e tojást vagy tojás fehérjét, keresse fel a termék gyártóját. 

Az allergiás reakciók kezelése

Ha ön vagy gyermeke tojásallergiás, egy allergológussal együttműködve dolgozzák ki a legmegfelelőbb módszert a betegség kezelésére. A szervezet tojásallergiás reakcióját éppen ugyanúgy kell kezelni, mint bármilyen más ételallergiát. 

Enyhe tünetek esetében orvosa a legtöbb esetben gyógyszeres kezelést, például antihisztaminok szedését javasolja, amely segíti a kellemetlen tünetek csökkentését. Az anafilaxis kezelésére azonnali epinefrin injekció szükséges, amely ellensúlyozza az életveszélyes reakciót.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!