A legtöbbször ha szipog, úgy gondolják, máris fertőző. Azonban ezeket a tüneteket gyakran olyasmi okozza, ami egyáltalán nem fertőző. Ha eldugult orrtól, orrfolyástól, tüsszögéstől és köhögéstől szenved, első gondolata a megfázás lehet, azonban könnyen előfordulhat, hogy valójában szervezete ilyen módon küzd a levegőben található különféle részecskék ellen.

Amennyiben nem tudja megkülönböztetni allergiáját a megfázástól, az alábbi cikk hasznos lehet az ön számára. 

Mi a megfázás? 

Az általánosan megfázásnak nevezett állapotot egy vírus okozza, amelyet cseppfertőzéssel a levegőben elkaphat, amikor egy fertőzött a közelében köhög vagy tüsszent. Ezen kívül akkor is elkaphatja, ha megérint valamit amihez a fertőzött hözzáért, vagy magát a fertőzött személyt megérinti. Ha ilyen jellegű kapcsolat után megérinti arcát, annak valamely nyílásán keresztü a vírus könnyedén megfertőzheti.

A megfázásból a legtöbb esetben hamar fel lehet gyógyulni, tehát amennyiben tünetei egy-két hétnél tovább tartanak, mindenképpen keressen fel egy orvost, hiszen ilyen esetben vírusa lehetséges, hogy komolyabb problémává alakult. 

Mi az allergia? 

Amikor egy személy érzékeny bizonyos összetevőkre, immunrendszere hisztamin nevű kemikáliákat szabadít fel, amelyek a hibásan támadónak vélt összetevők ellen harcolnak. Maguk az allergének személyenként változhatnak, azonban a hisztamin hatására a megfázáshoz hasonló tüneteket élhet át, mint az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, és a köhögés. 

Idővel az allergás személyek különféle változók miatt képesek megkülönböztetni az allergiát és a megfázást. Ezek a változók az évszakok és az allergiák tünetei lehetnek. Alább megtalálja, hogyan tehet különbséget a vírus okozta tünetek és az allergia tünetei között. 

Allergia vs. megfázás

Az allergia az év különböző szakaszaiban különféleképp jelentkezhet. Vannak, akik minden reggel elugult orral vagy viszkető érzéssel ébrednek, azonban a legtöbbek számára az allergia tünetei csak az év bizonyos időszakaiban súlyosak. Tavasszal például bizonyos pollenek az arra allergiások körében kifejezetten kellemetlen és nehezen elviselhető tüneteket eredményezhetnek.

Ha környezetében valaki allergia miatt köhög és tüsszög, nem kaphatja el. Egy allergiás reakció semmiképpen nem lehet fertőző. Az allergiák általában viszketéssel járnak, és az orrból visszafele jutó nyálka miatt szeme is viszkethet és torka is kaparhat. Ugyanezen oknál fogva torokfájástól és köhögéstől is szenvedhet, amelyek miatt hiheti úgy, hogy nem allergiás, hanem megfázott. 

Az allergiához képest a megfázás tünetei gyorsan jelentkeznek és hamar elmúlnak. A megfázást általában testi fájdalmak is jellemzik, amelyek az allergiások körében nem jelentkeznek, ahogyan a megfázásra jellemző láz sem. Ezzel szemben ha megfázott, nem éli át az allergiás tünetekre jellemző viszketést. 

Egyéb közös jellemző az arcüreggyulladás, amelyet bakteriális fertőzés okoz, és megfázás vagy allergia során is kialakulhat, hiszen mindkét állapot a nyálka felhalmozódásához és az arcüreg elzáródásához vezethet. Az arcüreggyulladás erős allergiás és megfázásra hasonlító tüneteket is produkálhat, és amennyiben nem kezelik megfelelően, hetekig, de akár hónapokig is eltarthat. 

 Gyógykezelés

Az arcüreg elzáródása miatt valamilyen tódulatoldó alkalmazására lesz szüksége, amely részekre szedi az elzáródást okozó csomót és kiszárítja az arcüreget. A tüneteket csökkentheti vele és megelőzheti az arcüreggyulladás kialakulását, azonban minden esetben csak rövid távon alkalmazza a hasonló gyógyszereket. A tódulatoldók ugyanis csökkentik az arcüreg vérellátását, amely segíti a gyulladás csökkentését és a nyák képzését, azonban hosszú távon alkalmazva súlyosbíthatják az arcüreg elzáródását. A leggyakrabban megtalálható tódulatoldók az alábbiak: Sudafed, Mucinex, Claritin-D.

Az antihisztaminok az allergiától szenvedők hisztamin reakióit csökkentik vagy szüntetik meg. Emellett azok is alkalmazhatják, akik étel vagy rovarcsípés allergiától szenvednek, és állapotuk duzzadással jár. Az antihisztaminokat leginkább Benadryl és Zyrtec néven találhatja meg. Mivel ezek a gyógyszerek szédülést okozhatnak, csak nagyon ritka esetekben alájlott napi szintű alkalmazásuk. 

Ha arcüreggyulladásban szenved, a fertőzés leküzdése miatt nagy valószínűséggel antibiotikum kúrát kell folytatnia, valamint a tünetek csökkentése érdekében tódulatoldókat is alkalmaznia kell. Amennyiben visszatérő arcüreggyulladásban szenved, lehetséges, hogy műtéti beavatkozás ajánlott, amely során segítik az arcüreg jobb tisztulási folyamatának kialakítását. Előfordulhat, hogy CT vagy MRI vizsgálatot végeznek arcürege feltérképezése és a legjobb gyógymód felkutatása érdekkében.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!