Az ételallergia okozta szédülés okai

Tünetei azonnal a problematikus étel elfogyasztása után, de akár órákkal később is jelentkezhetnek. Emiatt lehetséges, hogy szédülését nem annak az ételnek tulajdonítja, amelyet nemrég elfogyasztott. Könnyen előfordulhat, hogy addig nem is fedezi fel, mire érzékeny szervezete, amíg allergiatesztet nem végeznek. 

Az ételallergiák gyakori tünete a szédülés, hiszen szervezete a levegő által terjesztett idegen anyagot egy hisztaminhoz hasonló reakcióval igyekszik leküzdeni. Amennyiben gyakran szenved szédüléstől, lehetséges, hogy nem a levegőben terjedő allergének okozzák, hanem inkább glutén vagy gabonaintoleranciában szenved.

Gyógymódok

Az allergia okozta szédülést általában az allergia kezelésével tudja megszüntetni. Bár a vény nélkül kapható és a vényköteles, a szédülésre szedett gyógyszerek segíthetik tünetei csökkentését, a probléma hátterében álló ok kezelése általában hatékonyabb a szédülés végleges megszüntetése érdekében. 

Először is orvosa segítségével állapítsák meg, mi okozza szédülését. Ezt a leggyakrabban tradicionális allergiateszttel végzik el, amelyet bizonyos allergének felfedezésének érdekében alkalmaznak. Ennek tudatában már csak a megfelelő gyógykezelést kell elkezdeni. 

Sokféle lehetőség létezik az allergia tüneteinek kezelésére. Az antihisztaminok rövidtávú kezelés esetében közkedveltek, és hatékonyan szüntetik meg a szédülését okozó tüneteket. 

Hosszú távon azonban orvosa az allergiát okozó hisztamin reakciót igyekszik majd kezelni. Ezt vényköteles, hosszú távon is biztonságosan szedhető gyógyszeres kezeléssel, vagy rövid távon alkalmazott, de hosszú távon hatékony, specálisan az ön számára kifejlesztett allergia injekciókkal teheti meg. 

Amikor allergia injekciót kap, szervezetébe az allergént juttatják. Idővel ez arra tanítja meg szervezetét, hogy ne legyen érzékeny az allergénre. A befecskendezett allergén mennyiségét fokozatosan növelik, így szervezete idővel lassan hozzászokik az allergénhez és tünetei csökkenni fognak. 

Amennyiben szédülését ételek okozzák, nagy vanószínűséggel étrendjének megváltoztatására lesz szüksége. A glutén- vagy gabonamentes étrend javasolt, amelyeket szerencsére egyre könnyebben követheti a boltban kapható termékskála szélesedésének köszönhetően. Orvosa minden bizonnyal cöliakáliás betegség tüneteit is kutatni fogja önnél, amely a gluténérzékenység egy súlyosabb formája és a glutén teljes körű kerülését igényli a súlyosabb egészségügyi komplikációk elkerülése érdekében. 

Habár a problémát a szédülés jelenti, amennyiben ezt az allergének okozzák, a megfelelő kezelés tünetmentessé teheti életét. Szédülése okát kell megtalálnia és nem csupán a tüneteket kezelni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!