Az allergiás nátha, vagy más néven szénanátha egy kellemetlen tünetegyüttes, amely olyankor jelentkezik, amikor szervezete találkozik egy bizonyos allergénnel. Az allergén a legtöbb esetben egy ártalmatlan összetevő, mint a fű vagy a por, azonban az ön számára allergiás reakciót okoz. A legtöbbek számára káros allergén a virágpor és pollen.

Ez az állapot befolyásolhatja mindennapi életminőségét, ezért fontos a megfelelő gyógymód felkutatása és alkalmazása. 

Amikor szervezete kapcsolatba lép az allergénnnel, hisztamint kezd el felszabadítani, amely egy természetes kémiai anyag, és feladata a szervezet védelme az allergénnel szemben. Azonban ez az anyag sok kellemetlen tünetet okozhat, amelyet gyűjtőnevén allergiás náthának neveznek, és tüneteire az orrfolyás, tüsszögés, és szemviszketés jellemzőek.

Az allergének típusai

Az állapotot okozó allergének között a leggyakrabban a pollenek, a por, az állati szövet, a macskák nyála, és a penész jellemzőek. 

A pollen a legtöbb emberre veszélyt jelentő allergén, főképp az év bizonyos szakaiban. A fák és virágok pollenei tavasszal, a füvek és gazak pollenei pedig nyáron és ősszel erősebbek. 

Az allergiás nátha veszélyei

Az allergiák bárkinél jelentkezhetnek, azonban jellemzően genetikusak. Nagyobb valószínűséggel alakul ki tehát önnél allergiás nátha, amennyiben családja körében valaki már szenvedett ettől a betegségtől. A Nemzeti Egészségügyi Intézet felmérései szerint egy allergia kialakulásának akkor a legnagyobb az esélye ha édesanyja is allergiás problémáktól szenved.

Emellett bizonyos időjárási tényezők, összetevők és anyagok is kiválthatják vagy súlyosbíthatják az allergiás reakciókat, főképp az alábbiak: 

- dohányfüst,
- kémiai összetevők,
- hideg hűmérséklet, 
- magas páratartalom,
- szél,
- légszennyezés,
- hajlakk,
- füst,
- kipufogógáz. 

Az allergiás nátha tünetei

Az allergiás nátha leggyakrabban előforduló tünetei az alábbiak: 

- tüsszögés,
- eldugult, viszkető orr, orrfújás,
- köhögés,
- torokfájás,
- viszkető és vizenyős szemek,
- szem alatti sötét karikák,
- gyakori fejfájás,
- ekcémához hasonló tünetek (súlyosan száraz, viszkető bőr, amely gyakran fel is hólyagosodik),
- vörös, néha viszkető kiütések,
- nagymértékű kimerültség.

Az allergiás nátha diagnózisa

A kisebb allergiák felfedezése a legtöbb esetben csupán orvosi vizsgálatot igényel. Orvosa azonban lehet, hogy speciális tesztekre küldi, amelyek segítségével meg tudják találni az ön számára leginkább megfelelő gyógykezelést és megelőzési lehetőségeket. 

A leggyakrabban a bőr megszúrásával járó tesztet végzik el. Ilyenkor egy szakember bizonyos gyakori allergéneket juttat bőre alá és megfigyel szervezete reakcióját az anyagokra. Általában egy apró piros púp jelenik meg azon a területen, ahová az ön számára káros allergént juttatták. 

Másik gyakori teszt a vér elemzése, amelyet RAST tesztnek is neveznek. Ilyenkor szervezete immunoglobin e szintjeit mérik bizonyos szervezetében és vérében megtalálható anyagokkal való találkozáskor. 

Az allergiás nátha szezonális vagy állandó (egész évben tartó) is lehet. 

Az allergiás nátha kezelése

Az allergiás náthát az alábbi gyógyszerek legalább egyikével szokták kezelni: 

- antihisztaminok,
- tódulatoldók és nyákoldók,
- szemcseppek,
- orrsprayk,
- immunterápia (allergia injekciók).

Az antihisztaminok hatékonyan kezelik az allergiákat, valamint az állapot kialakulásának megelőzésében is segíthetnek, hiszen blokkolják szervezetében a hisztamin kialakulását. Bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek is hatékonyak lehetnek, azonban minden esetben kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt új gyógyszer szedésébe kezdene, főképp ha egyéb gyógyszereket is szed vagy másféle, kezelésre szoruló betegsége is van. 

A tódulatoldók rövid ideig alkalmazható gyógyszerek, amelyek felszabadítják az eldugult orrot és csökkentik az arcüregre nehezedő nyomást. Mindenképpen kérje ki orvosa véleményét használatuk előtt amennyiben magas a vérnyomása. 

Rövid ideig szemcseppeket és orrsprayket is alkalmazhat az allergiák okozta viszketés és egyéb kellemetlen tünetek kezelésére, azonban egyik terméket se használja hosszabb időszakokig. 

Amennyiben súlyosabb allergiától szenved, orvosa immunterápiát javasolhat. Ilyenkor a gyógyszeres kezelés mellett allergia injekciókat is alkalmaznak, amelyek idővel segítik szervezete immunreakciójának csökkentését bizonyos allergénekre. 

Az allergia megelőzése

A legjobb ha már akkor tudja kezelni az allergia tüneteit, mielőtt szervezetének ideje lenne reagálni az anyagokra. Az Amerikai Allergia, Asztma, és Immunológiai Iskola (AAAAI) felmérései szerint a gyógyszeres kezelést a legjobb, ha a szezonális allergia tüneteinek jelentkezése előtt elkezdi. Például ha a tavasszal jelentkező fák terjesztette pollenre érzékeny, kezdje el az antihisztaminok szedését mielőtt szervezetének lehetősége lenne allergiás reakcióra.

Az allergiás nátha másik hatékony gyógymódja ha távol tartja önmagát a tüneteket okozó allergénektől. A magas pollenszámú időszakokban például igyekezzen beltéren tartózkodni és zuhanyozzon le amint bement a lakásba. Emellett rendszeresen takarítsa ki lakását, hogy megszabaduljon az állati szövettől, penésztől, és portól. 

Kilátások az allergiás náthában szenvedők számára

A gyógykezelés hatásai személyenként mások lehetnek. A szezonális allergiás nátha általában nem súlyos állapot, és gyógyszeres kezeléssel könnyen elviselhető. A súlyosabb állapotok azonban nagy eséllyel hosszú távú gyógykezelést igényelnek. Néhányaknál előfordulhat, hogy az allergia mellé arcüreggyulladás vagy asztma is kialakul.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!