Ha úgy tapasztalja, víz halmozódik fel otthona bármely részén, keresse meg annak forrását és azonnal szüntesse meg a szivárgást. Amennyiben olyan helyzetbe kerül, ahol kültéri penész lehet jelen, viseljen arcmaszkot, amely nagy mértékben csökkenti szervezete kitettségét az allergénre és megvédi légzőszerveit a penészspóra okozta problémáktól.

1.    A penészallergia felfedezése

Allergiái súlyosbodnak, amikor esős idő van? Amennyiben igen, lehetséges, hogy penészallergiától szenved. A penészallergia általában nem életveszélyes, azonban befolyásolhatják a produktív, kényelmes életvitelt. Alább olvashat néhány tanácsot arra, hogyan fedezheti fel penészallergiáját. 

A penészben található elsődleges allergén annak spórája. Mivel ezek a spórák a levegőben is szállhatnak, könnyedén orrába is eljuthatnak. Ez allergiás reakciót okoz, amelyet az asztmás rohamok erősödésével is összefüggésbe lehet hozni. 

A penész kültéren vagy beltéren, nedves területen nő. Mivel már a levegőben szállingózó spórák is reakciót válthatnak ki, a helyzet tovább romlik, ha a spórák egy nedves felülethez tapadnak és a penész növekedni kezd. Előfordulhat, hogy otthonában tudta nélkül penész van. Ezt ismeretlen vízszivárgás, pincéje beázása, vagy a szőnyegek alatti figyelmen kívül hagyott, nedves felületek is okozhatják.

Mivel a penész egész évben nő, a penészallergia általában nem szezonális probléma, a többi allergiával ellentétben. A penészre allergiásak tünetei bármikor jelentkezhetnek, főképp ha olyan helyen laknak, ahol gyakran esik az eső. 

2.    A penészallergia tünetei

Ha allergiás a penészre, hisztaminreakciót fog átélni, amely az egyéb, levegőben terjedő allergiák során átélt tünetegyütteshez hasonló. Ezek a tünetek az alábbiak: 

- tüsszögés,
- köhögés,
- az orr és az arcüreg elzáródása,
- vizenyős és viszkető szemek,
- az orr tartalmának visszafolyása torkába.

Elsőként penészallergiáját megfázásnak vagy arcüreggyulladásnak hiheti, mivel a betegségek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Amennyiben allergiája mellé asztmától is szenved, felfedezheti, hogy asztmás tünetei súlyosbodnak amikor penész közelében tartózkodik. A tünetek között a köhögés, légzési nehézségek, és mellkasi szorító érzés jellemzőek. Emellett asztmás sípoló légzést és az asztma egyéb tüneteit is tapasztalhatja. 

3.    Penészallergia gyermekeknél

Amennyiben a családban csak gyermeke szenved a hisztamin okozta allergiás reakcióktól, lehetséges, hogy nem otthonában található a penész. Néhány iskola épületében előfordulhat fel nem fedezett penész, amely súlyosabb allergiás rohamokat okozhat az iskolai tartózkodás során. Azonban az is lehetséges, hogy a családban csak gyermeke allergiás a penészre és senki más. 

Néhány gyermek olyan területeken játszik a kültéren, ahova a szülők nem merészkednek el, a penész lehetséges, hogy a levegőből jut gyermeke szervezetébe. Az asztmás gyermekek épp ezért súlyosabb reakciókat élhetnek át amikor kint játszanak. Azt is megfigyelheti, hogy a nyári hónapokban több tünet jelentkezik, hiszen ilyenkor gyermeke több időt tölt kint. 

4.    A penész mérgező? 

Sok mítoszt hallhat arról, hogy a penész fertőző, és például a penész belélegzése fennmaradó károkat okozhat. Az az igazság, hogy nagyon nehéz akkora mennyiségű penészt belélegezni, amely ilyen jellegű károkat okozhat. Amennyiben nem érzékeny a penészre, lehetséges, hogy nem is tapasztal semmilyen reakciót. 

Az asztma tüneteinek erősödéséhez a kültéren található penész köthető, a beltéri penészre ez nem jellemző. Tehát a munkahelyén található huzatos ablak nagy eséllyel nem fog asztmás problémákat okozni önnek. A kültéri penész is csak súlyosbítja azok tüneteit, akik eleve asztmában szenvednek, nem okozák az asztma kialakulsát azoknak, akik nem küzdenek eleve a betegséggel. A hiperérzékeny tüdőgyulladás ritka, de súlyos betegség, amelyet a hosszantartó penész belélegzés okoz az arra érzékenyek körében. 

5.    Hiperérzékeny tüdőgyulladás

A hiperérzékeny tüdőgyulladás bizonyos idő után alakul ki azok körében, akik érzékenyek a levegőben keringő penészspórákra. A hiperérzékeny tüdőgyulladás egyik leggyakrabban kialakuló fajtája az úgynevezett földműves tüdő. Ez egy súlyos allergiás reakció, amelyet a szalmában és egyéb gabonaszármezékokban található penész okozza. Mivel sok esetben a diagnózis elmarad, maradandó károkat okozhat a tüdő kötőszöveteiben. Ez a fajta sebszövet okozta probléma, az úgynevezett fibrózis olyan szintre is romolhat, amely az egyszerű feladatok elvégzését is ellehetetlenítheti. 

Amikor a földműves tüdő krónikusabb formát ölt, a tünetek súlyosabbak lehetnek egy egyszerű hisztaminreakciónál. A betegségben szenvedők az alábbi tüneteket élhetik át:
- láz,
- hidegrázás,
- véres köpet, 
- izomfájdalom.

Azok, akik rendszeresen potenciálisan penészes gabonaszármazékokkal dolgoznak, figyeljenek oda a korai hisztaminreakciókra és keressék fel orvosukat amikor úgy érzik, kialakulóban van a hiperérzékeny tüdőgyulladás szervezetükben.

Bár a penész környezete általában nem okoz halálos problémát, a megnövekedett kitettség ronthatja tüneteit. A penész allergia fokozatosan fejlődik ki, idővel az allergiás rohamok egyre súlyosabbak lehetnek. Ennek megelőzése érdekében figyeljen oda arra, hogy otthonában sehol se tudjon nedvesség felgyülemleni és javítson meg minden olyan eszközt vagy falat, amely vízszivárgást tesz lehetővé. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!