Ha jön a tavasz, ezek a serény kis rovarok mindenütt megjelennek, ahol növények, virágok vagy ételek, italok, vagy akár csak tiszta víz van.

Bár ritkán kerülünk velük kapcsolatba, de ha mégis, ez gyakran fájdalmas emléket hagy vissza, ami napokig okozhat kellemetlenséget. Igen, a darázs és a méh csípése kifejezetten fájdalmas, de az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan jelenség. Persze, ebben az esetben egy csípésről és nem egy darázs, vagy méhraj támadásáról van szó. Ilyenkor a jégkockával, vagy hideg üdítős dobozzal, jégakkuval lassíthatjuk a méreg felszívódását, és a szúrás helyét, ha hirtelen összerágott petrezselyem péppel beborítjuk, hamar elmúlnak a panaszok.

De nem minden esetben van ez így. Az emberek egy kis csoportja kifejezetten allergiás a méh vagy a darázscsípésre. Náluk a csípést követően már 5-10 percen belül allergiás krízis állapot alakulhat ki, ami a szakszerű segítség hiányában életveszélyes lehet. 

Ilyen esetekben teljesen hiábavaló kalcium pezsgőtablettákkal bíbelődni, vagy bármilyen antihisztamin hatású tablettát bevenni, mert nem fognak semmit sem segíteni, viszont értékes időt veszíthetünk ez alatt. 

Mivel perceken belül fenyegethet a gégeödéma következtében kialakuló fulladás, vagy kritikus vérnyomás csökkenés következtében kialakuló eszméletvesztés, keringés összeomlás, légzésleállás, haladéktalanul cselekedni kell!

Az egyetlen hatásos megoldás az adrenalin injekció azonnali beadása, amit előre elkészített módon önbelövő „penbe” építve a gyógyszertárakban lehet megvásárolni. Örök rejtély marad, hogy ezt az életmentő gyógyszert az OEP miért nem támogatja, így egy pen ára kb. 15-20 ezer forint. 

Mégis, akinek már volt rovarcsípés okozta anafilaxiás reakciója, annak ott kell lenni a zsebében egész tavasszal, nyáron és ősszel is ennek a kis szerkezetnek.

A hezitálás súlyos hiba. Az igazi anafilaxiás reakció soha nem áll le, minden pillanatban súlyosabb lesz a beteg állapota, nincs spontán javulás! 

Az ilyenkor esedékes iskolai kirándulásokon is kötelezővé kellene tenni, hogy a pedagógusnál legalább egy ilyen andrenalin pen legyen, hiszen nem tudhatjuk, melyik gyermek fog anafilaxiás reakciót produkálni egy darázscsípés miatt és ott kint az erdőben soha nem érkezhet meg időben  ilyenkor a segítség.

Az öninjekciót a bőr alá kell beadni, lehetőleg a comb izomzat bőrébe, mert onnan sokkal hatékonyabban szívódik fel a hatóanyag, mint a karból. Ez a különbség olyan jelentős, hogy karba egyáltalán ne is adjuk, bármennyire is kényelmesnek tűnik.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek. Utána még 48 órás kórházi megfigyelés is szükséges, mert az esetek egy kis, nem megjósolható hányadában az anafilaxiás reakció az említett időszakban megismétlődhet.

Az adrenalint tartalmazó pen két féle dózisban kapható, egy nagyobb a felnőttek részére és egy kisebb dózisú a gyermekek számára. 
Figyelem! Ha felnőtt egyénen jelennek meg az anafilaxia tünetei és csak gyermek pen-ünk van, akkor is haladéktalanul be kell adni a combba a kisebb adagot, mert ezzel is életet mentünk.

Elengedhetetlen az iskolai oktatás keretében a pedagógusokat ennek a lehetőségéről tájékoztatni, és miután elsajátították az ott elhangzottakat, akkor vihetnének csak gyermekeket kirándulni, szabadba, erdőbe, legalább egy pen-nel felszerelkezve. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!