A Mayo Klinika felmérései szerint a felnőttek 3-4%-a és a gyermekek 6-8%-a szenved valamilyen ételallergiától. Bár ez kis számnak tűnik, de az érintetteknek folyamatosan oda kell figyelniük arra, milyen ételek váltják ki szervezetük allergiás reakcióit.

Étel intolerancia

Az étel intoleranciát gyakran összetévesztik az ételallergiával, ám a kettő nem ugyanaz. Az étel intoleranciát az alábbiak okozhatják:

Az ételallergia az immunrendszer reakciója bizonyos elfogyasztott ételekre és tápanyagokra. Alább választ találhat arra, milyen ételallergiák léteznek és mik az allergiák kiváltó okai.

-    ételmérgezés, 
-    enzimhiány, 
-    irritábilis bélszindróma,
-    ételadalék érzékenység tartósítószerekre vagy ízfokozókra, 
-    feszültség, vagy egyéb olyan pszichológiai probléma, amely során bizonyos étel elfogyasztásának gondolata is betegséget okoz, 
-    cöliakáliás érzékenység, amely során az emésztőrendszerben reakció lép fel a glutén elfogyasztása után. 

Ételallergia

Az ételallergia során szervezete rosszul reagál bizonyos ételek elfogyasztására. az immunrendszer feladata a baktériumok és vírusok leküzdése, azonban ilyen esetben a szervezet hibásan az ételt is kártékonynak hiszi és megtámadja, csakúgy, mint a valós betolakodókat. 

Az Amerikai Allergia, Asztma, és Immunológiai Iskola (ACAAI) kutatásai szerint az ételallergia tünetei a tápanyag elfogyasztása után azonnal, vagy akár hat órával később is jelentkezhetnek.

A nagy nyolcas

Allergiás reakciót majdnem minden étel okozhat, azonban nyolc olyan összetevő létezik, amelyek nagyon gyakran okoznak allergiás reakciót. A Mayo Klinika felmérései szerint az alábbi nyolc étel felelős az ételallergiák 90%-áért:

-    hal, 
-    rákfélék, 
-    tej, 
-    szója,
-    gabona, 
-    mogyoró, 
-    olajos magvak (mandula, kesudió, dió),
-    tojás.

Gyakori tünetek

A hal és rák allergiák az összes, ebbe a csoportba tartozó ételre kiterjedhetnek, vagy koncentrálódhatnak 1-1 fajtára. A reakciók az orrdugulástól kezdve, a bőrkiütésen át, egészen az életveszélyesig terjedhetnek.

A tejallergia során a reakciót a tehén vagy egyéb állati tejben található fehérje is kiválthatja, vagy a tej melléktermékei is okozhatják, mint a tejsavó vagy a kazein. A tünetek között bőrkiütés, hányás, és emésztési problémák jellemzőek, a súlyos reakciók jelentkezése igen ritka.

A szójaallergia általában már csecsemőkorban jelentkezik, amikor a gyermek negatívan reagál a szójatartalmú bébiételekre. A tünetek általában nem súlyosak, a száj viszketése és bőrkiütés jellemző. 

Gabona allergia

A gabonalisztből készült termékek gabonaallergiás reakciókat válthatnak ki. A gabona sok étel alapanyaga, köztük a reggeli gabonapelyhekben, süteményekben, szójaszószban, és a legtöbb mustárban megtalálhatja. A reakciók között általában az asztma, gyomorproblémák, és ekcéma jellemzőek.  

Mag allergiák

A mogyoróallergia a gyermekek körében egyik legelterjedtebb allergia fajta, a reakció a mag elfogyasztása után percekkel jelentkezik. A tünetek közül a bőr kipirosodása és felduzzadása, a torok és száj bizsergő érzése, és emésztési gondok, mint hasi görcsök, hányás, és hasmenés jellemzőek. 

Az Ételallergia Kutató és Oktató Központ (FARE) felmérései szerint az egyéb magvakra,mint a mandula, pekándió, vagy a dió, az allergiás reakció akár halálos kimenetelű is lehet. 

Tojás

A tojásallergiás reakciókat bármilyen olyan étel kiválthatja, amely tojás hozzáadásával készült, így a sütemények, desszertek, levesek, salátadresszingek, és tésztafélék is. A reakciók a csupán kellemetlen kiütésektől egészen az életveszélyes anafilaxisig terjedhetnek. 
A FARE munkatársai azt javasolják, hogy ha bármilyen összetevőre is anafilaxiás reakciója alakulhat ki, minden esetben legyen önnél egy az orvosa által felírt injektor, például EpiPen.

Mi az az anafilaxia?

Bár a legtöbb allergiás reakció viszonylag nem súlyos, az anafilaxia ezzel ellentétben életveszélyes, az allergén elfogyasztása után legkésőbb pár perccel jelentkező reakció.

A tünetei közül az alábbiak jellemzőek: 

-    abnormális légzés,
-    zavartság,
-    vérnyomáscsökkenés,
-    nyelési nehézségek,
-    ájulás és szédelgés,
-    hányinger és hányás,
-    zavart beszéd. 

Mivel az anafilaxia halálos kimenetelű lehet, azonnali orvosi vagy gyógyszeres beavatkozást igényel. 

Odafigyelés és felkészülés 

Az allergiák kialakulása elkerülhetetlen. Azok az ételek, amelyeket éveken át probléma nélkül evett, hirtelen szervezete reakcióit idézhetik elő. Bár az allergiás tünetek megjelenése gyermekek körében gyakori, a tünetek bármikor jelentkezhetnek. Az allergiára nem létezik gyógymód, ezért csak életen át tartó odafigyeléssel kezelhetőek a tünetek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!