A glutén allergiát, amelyet ne keverjen össze a glutén érzékenységgel, vagy más néven cöliákiás betegséggel, a glutén fehérje felépítését segítő gliadin nevű glikoprotein okozza. A glutént a gabonafélékben találhatja meg, főképp a búzában, valamint az árpában, zabban, és rozsban. A gliadin az egyik legerősebb allergén, amely a gabona allergiákhoz kapcsolható, illetve a cöliákiás betegség kiváltásában is szerepe van, amely a vékonybél súlyos autoimmun megbetegedése.

A glutén érzékenyégtől, vagy glutén intoleranciától szenvedők tünetei közül a puffadás, hasi fájdalmak, vagy a hasmenés jellemzőek. Mivel ilyen esetben az immunrendszer és az autoimmun tünetek nem játszanak szerepet, nem számít olyan súlyos állapotnak, mint a cöliákiás betegség, vagy a glutén allergia. Az amerikai lakosság közel 6%-a szenved glutén érzékenységben. 

A glutén allergiával ellentétben, amely állapot során egyszerre kis mennyiségű glutént képes tolerálni a szervezet, a cöliákiás betegség során a szervezet semennyi glutént nem képes tolerálni. Amennyiben egy cöliákiás beteg glutént fogyaszt, immunrendszere gyulladást idéz elő, amely idővel károsítja a vékonybél belső rétegét. A betegség meggátolja a tápanyagok megfelelő felszívódását, amely súlyvesztéshez és alultápláltsághoz vezethet. Mivel a cöliákiás betegség tünetei megegyeznek több hasonló betegség tüneteivel, köztük a gluténallergiáéval is, nagyon fontos az állapot megfelelő felmérése és a betegség diagnózisa.

A glutén allergia és a cölakáliás betegség az amerikai gyermekek 0.6%-át, és a felnőttek 0.9%-át érinti, ezen felül pedig a lakosság 1%-a szenved cöliákiás betegségben. 

Jelek és tünentek

Felnőttek körében: 

A glutén allergia tünetei gyakran hasonlóak a cöliákiás betegség tünenteire, jellemző a hasi fájdalom, hasmenés vagy épp székrekedés, kimerültség, puffadás, gyomorégés, irritáltság, és vérszegénység. 

Emellett a glutén allergia az alábbi tünetekkel járhat: 

    légzési nehézségek,
    fekélyek megjelenése a szájban, 
    asztma, 
    depresszió, 
    csontritkulás,
    testsúly vesztés, 
    kiütések, 
    az ajkak megduzzadása, 
    ingerlékenység, 
    extrém esetekben anafilaxis. 

Gyermekeknél: 

A gyermekek körében egészen más tünetei és jellemzői lehetnek a glutén allergiának, mint a felnőtteknél, ezért elengedhetetlenül fontos gyermeke viselkedésének megfigyelése és étrendjének lejegyzése, amennyiben arra gyanakszik, gluténallergia áll a tünetek hátterében. Előfordlhat, hogy az allergia nyugalmi állapotba kerül és csak évekkel később jelentkezik újra. 

A fenti tünetek mellett a glutén allergiás gyermekek körében az ekcéma is jellemző lehet. 

Vizsgálatok

A glutén allergiát nagyon nehéz felfedezni, ugyanis sokféle betegség okozhat a glutén allergiához hasonló tüneteket, köztük a glutén érzékenység és a cöliákiás betegség is. Ráadásul a tünetek betegenként és a betegség időszakai szerint változhatnak, tehát ugyanannál a személynél egyszer székrekedés, máskor hasmenés jelentkezhet. 

A glutén allergia felfedezésének egyetlen biztos módja a kivizsgálás. Az egyik leggyakoribb módszer erre a kizárásos étrend követése, amely során bizonyos időre ki kell iktatnia étrendjéből a glutént tartalmazó ételeket, mint a gabonákat, és a tésztaféléket, majd meg kell figyelnie tünetei változását és esetleges megszűnését. Azonban a kizárásos étrend nem zárja ki a cölakáliás betegség vagy a glutén érzékenység lehetőségét. 

A glutén allergia egyéb vizsgálati lehetőségei között az IgE vagy sejt által közvetített vizsgálat, amely során megmérik a szervezet reakcióidejét bizonyos allergénekre vagy bőrvizsgálat során állapítják meg az érzékenységet. Emellett egy vér- és székletvizsgálat elvégzése is javasolt, mert előfordulhat pozitív eredmény egy ételallergia tesz során, ám negatív eredmény a glutén érzékenység vizsgálata során, vagy épp fordítva. 

Vérvizsgálat:

Az ételallergia, vagy étel intolerancia vizsgálatokat bőrteszttel vagy limfocita aktivizációs teszttel végzik, amelyekkel könnyedén megállapítható, hogy glutén allergiától szenved-e. 

Diagnózis

A glutén allergia pozitív diagnózisa és a cöliákiás betegség kizárása esetében meg kell állapítani, szervezete mennyi glutént képes tolerálni étrendje során, valamit azt, egyáltalán képes-e szervezete tolerálni a glutént. Amennyiben glutén allergiában szenved, az összetevő kizárása étrendjéből csökkentheti vagy megszüntetheti a tüneteket, több energiát adhat önnek, és javulhat életszínvonala is.  

Étrend

Az Egyesült Államokban a búza az elsődleges gabonaforrás, emiatt sokak számára nehéz lehet kizárni mindennapi étrendjükből. Mivel az árpa, a zab, és a rozs is tartalmaz glutént, a helyettesítő gabonák listája nem túl hosszú. Alternatívák lehetnek az amaranth, a kukorica, a quinoa, a rizs, vagy a tápióka. Mivel a glutén okozta gészségügyi problémák széles körére egyre nagyobb fény derül és egyre több figyelmet kap, egyre több ételgyártó cég és étterem ajánl egyre növekvő gluténmentes lehetőségeket.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!