Allergiás a macskákra? Tudja meg, mi okozza allergiáját, mik a tünetei, és hogyan kezelheti azokat.

Az allergiások számára a macskás ház minden, csak nem boldog. 47-95 millió amerikai szenved valamilyen állatallergiától, amelyek közül 2:1 arányban általában a macska a hibás a kutyákkal szemben. 

Egy régi olasz mondás szerint „boldog az a ház, ahol legalább egy macska van” - bár így lenne.

Élet a macskaallergiával

Az emberek gyakran tagadják allergiájuk létét. 

Még akkor is, ha egyértelmű, hogy a házikedvenc okozza a szipogást, sokan nem hajlndóak ezt elfogadni, és inkább szenvednek a közepes erősségű, vagy esetenként súlyos tünetektől. Van módja allergiásként együtt élni egy háziállattal, ám első lépésként el kell fogadnia az allergia létét. 

Ha úgy gondolja, macskaallergiája van, lehetőleg távolítsa el a háziállatot lakásából 1-2 hónapra. Míg az állat nincs a lakásban, heti rendszerességgel takarítson és figyelje tüneteit. Ha határozottan jobban érzi magát, lehet, hogy itt az ideje új lakást találni háziállatának. Ha úgy dönt, mindenképpen meg szeretné  tartani kedvencét, tehet bizonyos lépéseket allergiája tüneteinek csökkentése érdekében. 

Először is ha kandúr macskája van, ivartalaníttassa, allergia és immunvizsgálatok alapján ugyanis az ivartalanított kandúrok kevesebb allergént termelnek. 

Egyéb módokon is együtt élhet macskájával és allergiájával. A következő lépéseket tegye meg: 

    tiltsa ki a macskát a hálószobájából,
    távolítsa el a lakásból macskája kedvenc kárpitos helyeit, köztük a faliszőnyegeket és a plüss borítású bútorokat is; a fa vagy kőburkolatok valamint a tiszta falak segítik az allergének mennyiségének csökkentését, 
    olyan szőnyeget és bútorhuzatot válasszon, amit moshat magas hőfokon, és ezt rendszeresen tegye meg, 
    a fűtő és légkondícionáló berendezések szellőzőréseit fedje be sűrű szövésű anyaggal, például egy sajt készítésére is alkalmas kendővel, így segítheti lakása levegőjének szűrését, 
    szerezzen be légtisztító berendezést, 
    még akkor is, ha macskája utálja, de fürdesse meg rendszeresen, legalább 6 hetente, 
    kérjen meg egy arra nem allergiás személyt a macska rendszeres fésülésére és a felesleges szőr eltávolítására, valamint a macskaalom tisztítására. 

A macskaallergia jelei

Az allergia lehet, hogy néhány napon át nem jelentkezik, amíg vagy az érzékenység, vagy az allergének mennyisége alacsony. 

Ha egy allergiás személy belélegzi a macska bőrszövetét vagy szőrét, az a szem és az orr körüli membránok duzzadását és viszketését okozhatja. Ez általában szemgyulladáshoz és eldugult orrhoz vezet. 

A macskakarmolás környékén található bőr is bepirosodhat. 

Némely szövet elég kicsi ahhoz, hogy tüdejébe jusson. Ha ez megtörténik, az allergén antitestekkel találkozik, amelyek egy súlyosan allergiás személynél légzési nehézségeket, köhögést, és asztmás légzést okozhat. 

Néhányaknál kiütések jelentkeznek ar arcon, nyakon, és a mellkas felső részén. A macskaallergia krónikus asztmához is vezethet. Az asztmások 10-30%-a szenved súlyos rohamtól amikor macskával találkozik.

Csecsemők és macskaallergia

Nem is olyan régen a tudósok úgy hitték, azok a csecsemők, akik nagyon fiatalon találkoztak állatokkal, garantáltan allergiásak lettek rájuk. 

Azonban frissebb kutatásokkal bebizonyították, hogy ennek épp az ellenkezője igaz, azok a csecsemők, akik egy éves koruk előtt macskákkal élnek, olyan antitesteket termelnek, amelyek miatt az allergia kisebb eséllyel alakul ki. 

Ugyanez a helyzet a többi allergénnel is, tehát nem az elzárás a megfelelő módszer. Ha azonban gyermeke mégis állatallergiával küzd, a legjobb, ha szőrös és textileket tartalmazó játékait lecseréli műanyag vagy könnyen mosható játékokra, ilyen módon segítheti a tünetek csökkentését. 

Mi okozza a macskaallergiát? 

Az emberi immunrendszer általában megfelelően működik, ám az allergiák esetében az idegen vírus vagy baktérium megtámadása helyett valami teljesen ártalmatlan dolgot támad meg. A macskaallergia esetében az állati szövetben, nyában, vagy vizeletben található fehérjét veszi támadás alá, ez lesz az allergén. 

A macskák esetében ez a fehérje mindenhol megtalálható, bundájuktól kezdve a kanapé réseiig. 

A macskaallergia kezelése

Az allergén elkerülése a legjobb gyógymód, azonban ha ez nem lehetséges, az alábbi gyógyszerek segíthetnek:

    antihisztaminok (Benadryl vagy Claritin)
    cortocoszteroidok (Flonase vagy Nasonex)
    vény nélkül kapható orrspray-k
    cromolyn szódium (megakadályozza az immunrendszer kemikáliáinak kibocsátását, amely csökkentheti a tüneteket)
    leukotrien módosító szerek (Singulair)
    allergia elleni injekciók (immunterápia, amely során több olyan anyagot juttatnak szervezetébe, amely miatt megszűnik az allergén iránti érzékenysége) 

A legjobb otthoni módszer a macskaallergia csökkentésére az orra megtisztítása. Ilyenkor sós vízzel kell kiöblítenie orrjáratait, ilyen módon csökkent a dugulás az orrfolyás és a tüsszögés is. Többféle termék is kapható vény nélkül, vagy otthon is elkszítheti 1/8 teáskanál asztali só és egy pohár tisztított víz elkeverésével. 

A legjobb légtisztítók a macskaallergiára

A nagy hatású légrészecske szűrők a legjobbak között vannak a macskaallergia elleni harcban. A levegőben található allergéneket egy speciális filter segítségével kiszűri a légtérből, így megszabadulhat az állati szövettől, portól, pollentől, és egyéb allergénektől is. 

A macskaallergia csökkentése

Az allergének kerülése a legjobb módszer. 

A macskák ellenálló állatok, és ugyanolyan boldogak tudnak lenni a lakásban és a kertben is. Ha súlyos macskaallergiában szenved, mindenképpen gondolja át, hogy új otthont keres kedvencének. Lehetséges, hogy elsőre nem tűnik úgy, de minden résztvevő, macskája is boldogabb lehet ilyen esetben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!