A gyógyszerallergia egy bizonyos gyógyszerek fogyasztása által kiváltott reakció, amely során az immunrendszer idegen anyagként kezeli a gyógyszert és igyekszik eltávolítani a szervezetből. Immunrendszere egyszerre többféle módon reagál az idegen anyagokra, amely megnövekedett gyulladást okoz szervezetében. Ezek a gyulladások epdig kiütéseket, lázat, vagy légzési nehézségeket okozhatnak.

Mennyire veszélyes az allergia? 

A gyógyszerallergia tünetei akár olyan kis mértékűek is lehetnek, hogy észre sem veszi őket, általában egy kisebb bőrkiütést leszámítva semmit sem tapasztal. A súlyos gógyszerallergia azonban életveszélyes is lehet, főképp, ha szervezete anafilaxiával reagál, amely egy hirtelen, súlyos, egész testre kiterjedő reakció, amelyet a gyógyszer vagy valami egyéb allergén vált ki. Az allergénnel való találkozás után nagyon hamar bekövetkezik a reakció, amely rendszertelen szívverés, légzési nehézségek, duzzadás, és eszméletvesztés jellemeznek. Amennyiben nem kezelik azonnal, az anafilaxia halálos kimenetelű is lehet. 

A valós gyógyszerallergia nem gyakori probléma, a Világ Allergia Szervezete (WAO) felmérései szerint a kórházi kezeltek 3-5%-ánál fordul elő. Ráadásul az esetek csupán 10%-át okozza ténylegesen a gyógyszerallergia.

Hogyan működik a gyógyszerallergia? 

Immunrendszere feladata a szervezet védelme a külső hatásoktól, mint a vírusok, baktériumok, paraziták, és egyéb mérgező anyagok. Amikor szervezetébe gyógyszer kerül, azt immunrendszere hibásan valamely fenti támadónak hiheti. Ez a gyógyszer első beszedésekor is bekövetkezhet, de akár többszöri problémamentes szedés után is. 

Amint a gyógyszert kártékonynak gondolja, szervezete antitestek termelésébe kezd, amely speciális fehérjék a támadónak ítélt gyógyszer elpusztítására vannak beprogramozva. 

Bizonyos gyógyszerek, mint a morfium, az aszpirin, bizonyos kemoterápiás gyógyszerek, és a röntgenekhez használt festékanyagok az első alkalmazáskor anafilaxis-szerű reakciót okozhatnak. Ebben a reakcióban az immunrendszernek nincs szerepe, és nem is valós allergiáról van szó, azonban tünetei és kezelése azonosak az anafilaxiséval, és épp ugyanolyan életveszélyes. 

Mi a különbség a gyógyszerallergia és a mellékhatások között? 

A mellékhatás egy gyógyszer másodlagos hatását jelenti. Ez akár káros, akár hasznos is lehet, és bárkivel bekövetkezhet, aki beszedi a gyógyszert, valamint az immunrendszernek nem feltétlenül van befolyása az állapotra. 

Például a fejfájásra gyakran alkalmazott aszpirin gyakran gyomorproblémákat okozhat, viszont csökkenti a szívroham és a stroke kialakulásának veszélyeit. 

Az acetaminophen (Tylenol) tartalmú fájdalomcsillapító májkárosodást okozhat. 

A nitroglicerin pedig, amelyet a vérerek tágítása és a vér áramlásának javítása érdekében alkalmaznak, a mentális funkciókat is javítja. 

A gyógyszerallergia egy, az immunrendszer reakciója által kiváltott tünetegyüttes, amelyet egy allergiás reakció vált ki a gyógyszer valamely összetevője hatására. 

Milyen hosszútávú kilátásai vannak egy gyógyszerallergiával élőnek? 

Immunrendszere idővel változik, emiatt előfordulhat, hogy allergiája csökken, vagy teljesen elmúlik, azonban ennek az ellenkezője is megtörténhet, és az allergia idővel súlyosbodhat. Ha a gyógyszerallergia bármely tünetét vagy a gyógyszerek lehetséges mellékhatásai közül bármelyiket felfedezi önmagán, mindenképpen keresse fel orvosát. 

Az enyhébb allergiás reakciókat egyéb gyógyszeres kezeléssel, az immunrendszer válaszadási mechanizmusának blokkolásával és így a tünetek csökkentésével kezelhetőek. Ezek a gyógyszerek az alábbiak lehetnek: 

    Antihisztaminok:

Ezek a gyógyszerek a hisztamin termelésének blokkolásával csökkentik az allergiás reakciók erősségét. A hisztamint a szervezet egy számára kártékonynak ítélt anyaggal való találkozáskor kezdi el termelni, amely allergiás tünetek kiváltásával járhat, mint a duzzadás, viszketés, és irritáció.

    Corticoszteroidok: 

A légutak duzzadásának csökkentésében és egyéb súlyos tünetek megszüntetésében segítenek. Szájon át, vagy injekcióként is alkalmazható. 

    Bronchodilátorok: 

Ha asztmás légzése van, vagy köhög, orvosa bronchodilátort ajánlhat önnek, amely segíti a légutak megnyitását és a légzés megkönnyítését.

Ha korábban voltak már allergiás reakciói bizonyos gyógyszerekre, azt a gyógyszert a jövőben se alkalmazza, ehelyett orvosa a legtöbb esetben tud egyéb, azonos hatású gyógyszert ajánlani önnek. 

Néhány esetben előfordulhat, hogy panaszai kezelésére az a gyógyszer a legmegfelelőbb, amelyre ön allergiás. Ilyen esetben a gyógyszer beszedése előtt antihisztamint, corticoszteroidokat, vagy bronchodilátort is szednie kell, orvosa felügyelete mellett. 

Az is előfordulhat, hogy idővel szervezete már nem lesz érzékeny egy gyógyszerre, ezt a gyógyszer ismétlődő szedése okozhatja. Ezt a toleranciát úgy érheti el, ha orvosa nagyon kis dózisú gyógyszer felírásával kezdi, majd fokozatosan növeli a dózist, amíg szervezete toleranciát nem épít fel. Ezt semmiképp ne próbálja ki önmagától, a folyamat minden esetben igényli egy allergológus figyelmét is. 

Ha tudja, hogy valamely gyógyszerre allergiás, arról tájékoztassa minden olyan orvosát, aki önnek gyógyszert írhat fel. Ha valamilyen súlyos allergiától szenved, hordjon az azt azonosító nyakláncot, karkötőt, vagy legyen önnél egy kártya, amelyen szerepel a gyógyszerallergiája. Ez megmentheti az életét.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!