Gyermeke kisebb eséllyel lesz allergiás az olajos magvakra, ha a terhesség alatt fogyasztja azokat

A terhes nőknek rengeteg arra irányuló kérdésük van, mi a legjobb gyermeküknek. Sok kérdés a tápanyagokra vonatkozik, hiszen amit a terhesség során megeszik, befolyásolhatja gyermeke egészségét a születés után. Az egyik leginkább kérdéseket felvető tápanyagforrás az olajos magvak és csonthéjasok, amelyek sok gyermeknél okoznak fiatalkori allergiákat. 

Friss kutatások szerint jót tesz gyermekének ha születés előtt találkozik az olajos és csonthéjas magvakkal.

A JAMA Pediatrics gyermekgyógyászattal foglalkozó magazin szerint azonban a terhesség alatt ezen tápanyagok fogyasztása nem csak biztonságos gyermeke számára, de egészséges is. 

A sok egymásnak ellentmondó vitával ellentétben, amelyek a terhesség alatt elfogyasztott ételet biztonságosságát vitatják, a kutatás vezetői szerint “a korai kitettség az allergéneknek növeli a tolerancia kialakulásának esélyeit, és ezáltal csökkenti a gyermekkori allergiák kialakulásainak valószínűségét.”

A kutatás során közel tizenegyezer, 1990 január 1 és 1994 december 31 között született gyermeket figyeltek meg. Anyjuk táplálkozási szokásait is feltérképezték a terhesség alatt, illetve röviddel a szülés után. A kutatók azt fedezték fel, hogy a mogyoró és csonthéjas allergia kialakulása sokkal alacsonyabb volt azon gyermekek körében, akik anyja a terhesség alatt több olajos magvat fogyasztott. 

“Ez a kutatás is alátámasztja azt, hogy a korai kitettség az allergéneknek növeli a tolerancia kialakulásának esélyeit és ezáltal csökkenti az ételallergiák kialakulásának valószínűségét” - mondta Dr. Michael Young, a Harvard orvosi iskola szemészeti professzora, a kutatás egyik vezetője. “A kitettség időzítése alapvetően fontos a fejlődő immunrendszer számára, és nagyon fontos az ételallergiák kialakulásának, valamint ezek megfékezésének is.”

Az olajos magvakat övező ellentmondások

Az Egyesült Államokban az olajos mag allergiás esetek egyre növekvő száma továbbra is rejtély marad. Egy 2010-es kutatás szerint a gyermekkori mogyoró allergiák majdnem megháromszorozódtak, míg 1997-ben a gyermekek 0.4%-ánál jelentkeztek, 2010-ben ez a szám 1.4%-ra nőtt. Ráadásul a mogyoró és csonthéjas allergiák a legtöbb esetben együttjárnak.

“Az egyre nagyobb számú gyermekkori ételallergiák miatt nem meglepő, hogy a leendő anyukák minél többet szeretnének megtudni arról, a terhességük alatt elfogyasztott tápanyagok befolyással lehetnek-e gyermekük ételallergiáinak kialakulására.” - mondta Dr. Ruchi Gupta, a Northwestern egyetem Feinberg orvostudományi karának gyermekgyógyászati professzora. 

“Azonban az előírások, a szakemberek, és a tudomány is olyan tempóban változnak, amely összezavarja a leendő anyukákat” - tette hozzá - “Például a potenciálisan allergén hatású ételek fogyasztását a terhesség alatt az elmúlt évtizedben hol ajánlották hol elutasították.”

Dr. Gupta szerint a terhesség alatt ajánlott nagyobb mennyiségű mogyorót és csonthéjast fogyasztani. 

“Amint jobban megértjük a probléma miértjét, magabiztosabban tudunk tanácsot adni és ki tudunk alakítani biztosabb megelőzési módszereket és előírásokat. Jelenleg azonban az érvényes előírások követése ajánlott, miszerint a terhes nőknek nem szabad kizárnik étrendjükből az olajos magvakat, hiszen azok remek fehérje és folsav források, amely segíthet az idegcső rendellenességek és az olajos mag érzékenység kialakulásának megelőzésében.” 

Fogyasszon olajos magvakat terhessége alatt? 

A kérdés, miszerint a nagyon korai találkozás az allergénekkel biztonságos-e gyermeke számára nem teljesen megválaszolt, azonban az erre irányuló kutatások eredményei ígéretesek. 

“További kutatások szükségesek az eredmények alátámasztásához” - nyilatkozták a kutatást végző csoport tagjai - “Ezzel egy időben eredményeink alátámasztják a friss döntést, miszerint el kell törölni azt a szabályt, hogy a terhes nők ne fogyasszanak olajos magvakat és csonthéjasokat terhességük és a szoptatás ideje alatt.”

Dr. Gupta egyetért a döntéssel, és ajánlja a terhes nőknek ezen tápanyagok fogyasztását. 

“Tehát hogy az ősi megegyem vagy ne egyem meg kérdére válaszoljak, a várandós nők nyugodtan kényeztethetik magukat egy-egy kanálnyi mogyoróvajjal ha úgy tartja kedvük” 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!