Mi történik gyermekével?

Mi az allergia? 

Az allergiás tüneteket a szabadban található pollenek, és sok egyéb összetevő kiválthatja. Néhányak immunrendszere különösen érzékeny az egyéb esetekben ártalmatlan anyagokra, amelyeket megérinthetnek, megehetnek, vagy belélegezhetnek. A túlzottan érzékeny immunrendszer meg akarja védeni a szervezetet ezektől a kiváltó anyagoktól, az allergénektől. Ilyenkor hisztaminokat szabadít fel, amelyek az allergiás tüneteket, mint a kiütéseket, vagy a viszkető és vizenyős szemeket okozzák. 

Ha észreveszi, hogy gyermeke karján a játék során piros, duzzadt foltok jelennek meg, a mindennapi élete során gyakran tüsszent, vagy szeme duzzadt és viszket, olvasson tovább, és megtudhatja, mi a közös ezekben a tünetekben és hogyan segíthet gyermekén.

Megelőzés és a tünetek kezelése

Az allergiák leghatékonyabb gyógymódja a megelőzés. Fedezze fel, milyen ételekre vagy levegőben terjedő anyagokra érzékeny gyermeke, ezáltal csökkentheti az esetleges komplikációkat. Hiszen az allergia például gyermeke asztmás rohamait is erősítheti. Ha gyermeke szája, szemhéjai, vagy nemiszervei körül duzzanatot talál, az súlyosabb problémát, angioödémát jelezhet. A torok duzzanata pedig akár életveszélyes is lehet. Az ilyen súlyos esetek mindenképp orvosi figyelmet igényelnek, azonban a kevésbé súlyos allergiák is károsíthatják gyermeke mindennapi életét és kezelni kell őket. Ebben ön is sokat segíthet, ha megtanulja, hogyan fedezze fel ezeket a tüneteket és kezelje őket természetes módon. 

Hogyan néznek ki a bőrallergiák? 

Gyermeke bőre feldagadhat, kivörösödhet, viszkethet, felszíne egyenetlen lehet és hámlást is megfigyelhet. Az ilyen jellegű dermatitiszt a legtöbb esetben egy allergénnel való találkozás okozza, mint a mérges szömörce, a latexből készült termékek, mint a léggömbök vagy a játékok, valamint a nikkel tartalmú ékszerek is. 

Másfaja bőrreakció a gyakran viszkető kiütések megjelenése. Ezeket gyakran szénanátha, macskaszőr, rovarcsípés, vagy bizonyos gyógyszerek okozzák. Amennyiben ezek közül egyik sem tűnik az allergia okának, lehetséges, hogy ételallergia áll a probléma hátterében, amely némely esetekben bőrkiütéseket okoz. 

Hogyan ismerhető fel az ételallergia? 

A bőrkiütések és viszkető bőrfelületek mellett az ételallergiák gyermekeknél szédülést, áulást, és szájbizsergést is okozhatnak. Emellett emésztőrendszeri gondokat is okozhat, mint az émelygés, a hasmenés, és a hasi fájdalmak. Az ételallergiák légzőszervi reakciót is kiválthatnak, mint a sípoló légzés, vagy a légszomj. Ezen kívül gyermeke arca vagy nyelve is felpuffadhat az allergiás reakció során. 

Figyelje meg gyermeke tüneteinek jelentkezését. Étkezés után néhány órán belül fedezte fel őket? Amennyiben igen, jegyezze fel, mit evett gyermeke. 

Hogyan jelentkezik a légzőszervi allergia? 

Gyermeke immunrendszere védekezni akar valami olyan anyag ellen, amely belélegezve tud szervezetébe jutni, mint a fák, füvek, és gaznövények pollenei, az állati szövet, a poratka, és a levegőben található penész spórák. A kiváltó ok okozhat szezonális vagy egész évre kiterjedő problémát is, és kültéren valamint beltéren is megtalálható.

Az ételallergiák tüneteihez hasonló módon a levegőben terjedő allergének is okozhatnak szájviszketést. Gyakran fordul elő, hogy a belélegzett allergének hatására arcürege elzáródik, amely nyomást nehezít arcára, és viszketővé és vizenyőssé teszi szemeit, ha gyermeke gyakran tüsszög vagy folyik az orra, esetleg rendszeresen be van dugulva orra, az valamely a legevőben terjedő allergénre való érzékenységet jelezhet.

Természetes gyógymódok a bőrallergiákra

A bőrirritáció csökkentésére alkalmazzon aloe vera gélt, körömvirág krémet, vagy viszketést csökkentő gyógyenőcsöket. Az irritált bőrfelületet gyengéd szappannal, langyos vízzel tisztítsa, semmi esetre se fürödjön túl meleg vízben. A kiütéseket hideg, nedves kendős borogatással kezelheti. Néhányaknak a jéghideg vizes borogatás válik be, mások a hideg tejes borogatásra esküsznek. Ha gyermeke fürdővizébe szódabikarbónát tesz, szintén enyhítheti a kellemetlen tüneteket. 

A legjobb gyógymód a megelőzés. Figyeljen oda, hogy gyermeke ne érintkezzen azokkal az anyagokkal, amelyekre érzékeny. Ennek érdekében lehetséges, hogy a szabadban hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőt, és zoknit is viselnie kell. Előfordulhat, hogy a macskákat kell kerülnie, vagy épp nikkeltartalmú fémből készült ékszereket nem viselhet. 

Természetes gyógymódok az ételallergiákra

Az ételallergiák csökkentésére az egyetlen gyógymód a problémás ételek elkerülése. Amennyiben gyermekét nem szeretné allergiavizsgálatnak alávetni, és nem egyértelmű, mely étel okozza a problémákat, kezdjenek el kísérletezni. Egyesével zárják ki az étrendből a gyermekeknél gyakori allergiákat jelentő ételeket, mint a mogyoró, a tej, a gabona, a tojás, és a csonthéjasok. Amint sikerült felfedezniük, mi okozza gyermeke allergiáját, minden esetben olvassa el az ételek összetevőinek listját vásárláskor, étteremben pedig kérdezzen rá az összetevőkre és az ételek elkészítési módjaira. 

Az ételallergia tüneteinek megnyugtató kezelése

A hasmenés kezelésére a legjobb ha sok vizet iszik, valamint banánt, pirítóst, és almaszószt eszik. Ha gyermeke szédül, segítsen neki abban, hogy egy helyben maradjon. Ez a módszer a hányingert is csökkenti. Távolítson el a lakásból minden erős illatot, mint az illetgyertyák vagy a légfrissítők. Lehetséges, hogy egy enyhe szellő is sokat segít gyermeke hányingerének csökkentésében. A sima sós kekszek is nagy segítséget nyújthatnak. 

Természetes gyógymódok a légzőszervi allergiákra

Még akkor is ha zárt ablakokkal és nagy odafigyeléssel igyekszik kizárni otthonából a levegőben terjedő allergéneket, a nagy pollenkoncentrációval járó időszakokban az allergének teljes mértékű elkerülése szinte lehetetlen. A vény nélkül kapható szénanátha tüneteit csökkentő gyógyszerek segíthetnek az orr és a szem irritációjának megszüntetésében. Az orrjáratok megtisztitása és a gőzölés segít az arcüreg elzáródásának kezelésében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!