Az USA Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központja szerint a középkorú nőknél a halál leggyakoribb oka a rák és a szívbetegség. Az adatok szerint a nő korától függően ez a két fenti betegség felelős az összes haláleset körülbelül 30-55 százalékáért. Szóval nem árt, ha az ember figyel a megelőzésre. A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ listáján azonban más betegségek is szerepelnek, amelyek évente több ezer ember haláláért felelősek, viszont nem biztos, hogy a legtöbben tudnak róluk. Alább elolvashatja, melyek ezek a betegségek, és hogyan védekezhet ellenük.

Krónikus májbetegség

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint a máj felelős számos létfontosságú biológiai funkció működéséért - így például a máj az, amely biztosítja, hogy a salak- és méreganyagok kikerüljenek a szervezetből, a szervezet pedig fel tudja szívni azokat a vitaminokat, tápanyagokat és azt az energiát, amire szüksége van.

A krónikus májbetegség (vagy más néven cirrózis) során a máj funkciói fokozatosan épülnek le. A betegség tünetei közé tartozik a gyengeség és fáradtság érzet, az étvágytalanság, a hányinger és a puffadás.

A Johns Hopkins Medicine forrásai szerint az olyan vírusok, mint a hepatitisz, a súlyos alkoholprobléma, és bizonyos betegségek és fertőzések miatt is kialakulhat krónikus májbetegség. A Mayo Klinika egyik orvosprofesszora, Dr. Sharonne Hayes szerint azonban a túlsúly és néhány vér útján terjedő betegség is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Habár az ember ezen kockázati tényezők legtöbbjét nem tudja kivédeni, Hayes szerint, ha figyelünk a súlyunkra, a megfelelő étkezésre, a mozgásra és az alkoholfogyasztásunkra, akkor bizonyítottan kisebb a kockázata annak, hogy elkapjuk ezt a betegséget. 

Krónikus alsó légúti betegség

A krónikus alsó légúti betegséget gyakran krónikus obstruktív légúti betegségnek, vagyis COPD-nek nevezik.

A COPD valójában csak egy gyűjtőfogalom, így számos, tüdőhöz kapcsolódó egészségügyi probléma tartozik a fogalma alá, beleértve a tüdőtágulást és a hörghurutot is. Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ adatai szerint az amerikai felnőttek körülbelül 5 százalékánál már diagnosztizálták a két említett tüdőprobléma valamelyikét.

Mivel ezek a betegségek a tüdőt támadják, ezért elég gyorsan kitalálható, hogy a COPD a dohányosok számára jelenti a legnagyobb veszélyt. Hayes szerint a dohányzás nem csak a COPD problémák kialakulásáért felelős, de ronthat is a betegek állapotán. A BMJ orvosi folyóirat kutatói szerint pedig azoknál is magas a kockázata a COPD kialakulásának, akik építésen, bontásnál és úgy általában az építőiparban dolgoznak. (A jó hír: Bármikor is hagyja abba a dohányzást, azzal csak szívességet tesz a szervezetének.)

A betegség leggyakoribb tünete a légszomj. Hayes szerint azonban mivel a betegség lassú lefolyású, a betegek általában nem tapasztalnak semmilyen hirtelen változást a légzésükben. Ez az oka annak, hogy a betegség gyakran az utolsó stádiumig diagnosztizálatlan marad.

Ha sokszor van légszomja (és ez kifejezetten újkeletű dolog Önnél), akkor mindenképp kérje meg az orvosát, hogy tesztelje le COPD-re. Hayes szerint ez egy egyszerű teszt, mely során (többek között) néhány másodpercre bele kell lélegezni egy készülékbe.

Cukorbetegség vagy diabétesz

A cukorbetegség arra utal, hogy a szervezet nem képes szabályozni a vérben lévő cukor szintjét. A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a betegség előrehaladtával szív-, idegrendszeri-, és veseproblémák vagy más halálos egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg: az 1-es és a 2-es típusút. A betegek csak 5 százalékánál diagnosztizálnak 1-es típusú cukorbetegséget, amely egy olyan autoimmun betegség, amely meggátolja, hogy a szervezet inzulint állítson elő. A 2-es típusú cukorbetegség (amely a betegek 95 százalékát érinti) pontosabban az jelenti, hogy a szervezet már nem képes felhasználni a hasnyálmirigy által termelt inzulint. Az amerikaiaknak közel 10 százalékát diagnosztizálták már valamelyik típusú cukorbetegséggel. Ami viszont még ijesztőbb: A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint körülbelül 4 emberből 1 cukorbeteg, csak nem tud róla.

Az Amerikai Diabétesz Társaság szerint a cukorbetegség korai tünetei közé tartozik az állandó vizelés, a szomjúságérzés, az extrém kimerültség, a látásproblémák, valamint a nem szűnő éhségérzet (még megfelelő táplálkozás mellett is).

Míg az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáért a gének kombinációja és a gyerekkori környezeti hatások felelősek, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása teljes mértékben megelőzhető, ha az ember figyel az életvitelére. Hayes szerint ugyanis körültekintő diétával és az egészséges testsúly fenntartásával csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata.

Még ha nem is valószínű, hogy a közeljövőben cukorbeteg lesz, érdemes megtenni a megfelelő lépéseket, és elkerülni a betegség kialakulását.
Influenza és tüdőgyulladás

A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ szerint az influenza egy olyan víruscsoport, amely különböző légzőszervi megbetegedések kialakulásáért felelős.

A legtöbb egészséges felnőttet az influenza csak néhány napra veri le a lábáról. A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ viszont figyelmeztet rá, hogy a már meglévő egészségügyi problémával (ami lehet akár vese-, szív- vagy vérképzőszervi probléma) diagnosztizált embereknél az influenza gyors lefolyású, akár halálos kimenetelű komplikációkat is okozhat.

Az influenza miatt (ha az megfertőzi a tüdőt) tüdőgyulladás alakulhat ki, ami akár halálos is lehet, ha az immunrendszer gyenge, vagy valami súlyosabb egészségügyi probléma áll a háttérben.

Hayes szerint a legjobban úgy lehet megelőzni a tüdőgyulladás kialakulását, ha az ember évente beoltatja magát influenza ellen. Akiknél nagyobb a kockázata a tüdőgyulladás kialakulásának (mint például a betegek és az idősek), azok mindenképp beszéljenek az orvosukkal arról, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre.

Vérmérgezés, vagy szepszis

Hayes szerint ez a vérfertőzés egy formája, amely általában a már beteg embereknél alakul ki.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a szepszis általában a szervezet egyik részéből (például a tüdőből, húgyutakból, bőrből vagy vesékből) indul ki fertőzés formájában. A fertőzés végül a véráramba jut, ahol aztán az erős immunreakciók miatt vérrögök alakulnak ki, legvégül pedig szervelégtelenség lép fel.

Hayes szerint azok a legveszélyeztettebbek, akiknek gyenge az immunrendszerük vagy már meglévő egészségügyi problémával küzdenek. A szepszis azonban bárkit érinthet, ha a fertőzést nem kezdik időben kezelni.

Hayes szerint azonban sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a vérmérgezés kialakulását. Először is, vegyük komolyan a tüneteit. A hirtelen láz, a hidegrázás, a szapora légzés és a megnövekedett szívritmus mind vérmérgezés korai tünetei. Természetesen ezek a tünetek akkor is, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk - ezért nehéz kiszűrni az elején a vérmérgezést.

Hayes szerint az idősek és a betegek semmiképp se vegyék semmibe ezeket a tüneteket, szerinte ugyanis nagyon gyorsan megbetegedhetnek, és ilyenkor minden perc számít. Ezért aztán, ha gyenge az immunrendszere vagy beteg, mindenképp beszéljen az orvosával a betegségek megelőzéséről!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!